Seçim sürecinde siyasi partiler arasındaki yarışa doğrudan etki yapabilecek anketler yayınlandı. Sonuçlar bazı partileri memnun ederken bazılarını kızdırdı. Seçim sürecinde çokça başvurulan anketlerin manipülasyonlara neden olması güvenilirliğini de tartışma konusu haline getirdi.    
Manisa’da da yarışın farklı boyutlara taşınmasına neden olan anketler yayınlandı.
O anketlerin bazılarını hatırlayalım…
İlk ciddi anket büyükşehir adaylarıyla ilgili olanıydı.
Gezici Araştırma Merkezi; Ankara, İstanbul, Bursa, Adana, Manisa, Aydın, Hatay, Balıkesir ve Antalya genelinde yerel ve politik konuları belirlemek üzere 23-24 Şubat 2019 tarihlerinde araştırma yaptı. Araştırmanın örnekleminin TÜİK 2014 Yerel Seçim Sonuçları ve 24 Haziran 2018 Milletvekili Genel sonuçları dikkate alınıp, her ili temsil edecek nitelikte oluşturularak düzenlendiği belirtilmişti.
Araştırmanın 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere her ilde ortalama 3200-4300 kişi ile yürütüldüğü ifade edilmiş ve sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmıştı.
Ankete göre Manisa’daki seçmenlerin yüzde 64,2’si AK Parti+MHP Cumhur İttifakı’nın ortak MHP Adayı Cengiz Ergün’e oy vermek istediğini ifade etti. Yüzde 33,1’i ise CHP+ İyi Parti Millet İttifakı’nın ortak adayı Orkun Şıktaşlı’ya oy vereceğini söyledi.
Seçim sonuçları ise anketten çok farklı çıktı.

Seçimlerde Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 52,75 çıktı. Millet İttifakı’nın oyu ise % 38’de kaldı. Gezici’nin anketi ile gerçek seçim sonuçları arasındaki 12 puanlık fark dikkat çekecek kadar büyük!
Kıyasıya mücadeleye sahne olan Şehzadeler ilçesinde de seçim sonuçları ile anket sonuçları birbiriyle çelişti. Yayınlanan karşılıklı anketlerde ciddi farklar var.   
16-17 Mart tarihlerinde Şehzadeler ilçesinde ARİST Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan anket sonuçlarına göre; AK Parti ve MHP’nin ortak adayı Ömer Faruk Çelik % 56,23; İYİ Parti ve CHP ortak adayı İsa Özdemir % 35,22 oy oranına sahipti.
Yine 16-17 Mart tarihlerinde Şehzadeler ilçesinde Gezici Araştırma Merkezi tarafından yapılan anket sonuçlarına göre ise; AK Parti ve MHP’nin ortak adayı Ömer Faruk Çelik % 42,1; İYİ Parti ve CHP ortak adayı İsa Özdemir ise % 55,2 oy oranına sahip gösterildi.   
GERÇEK ÇOK FARKLI

Gerçek seçim sonuçlarına göre ise oranlar bir hayli düşündürücü.
AK Parti ve MHP’nin ortak adayı Ömer Faruk Çelik % 46.11’le seçimi kazandı.
İYİ Parti ve CHP ortak adayı İsa Özdemir ise % 44,02’de kaldı.  
Seçim boyunca çeşitli internet siteleri ve kuruluşlar da anketler düzenleyerek sonuç vermeye çalıştı. Ancak gerçek seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte anketlerin ne kadar güvenli olduğu sorusu kafaları her zamankinden daha çok karıştırdı.   
 
 
 
 
 

Editör: TE Bilişim