AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, ana muhalefetin ‘Cumhurbaşkanına fesih yetkisi veriliyor’ iddiasını büyük bir çarpıtma olarak niteledi. Yetkinin fesih değil, seçimleri yenileme yetkisi olduğunu ve mevcut anayasanın 116’ncı maddesinde yer aldığını vurgulayan Baybatur, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Haziran’da bu yetkisini kullandığını anımsatarak, asıl yeni olanın aynı yetkinin meclise de verilmesi olduğunu söyledi.

Anayasa hukukunda meclis çalışmalarına son verme, meclisi ortadan kaldırma gibi anlamlar taşıyan feshin Türkiye’de darbeler döneminde uygulandığını vurgulayan AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, 12 Eylül darbesini örnek gösterdi. Cumhurbaşkanı’nın fesih değil, seçimleri yenileme yetkisi bulunduğunu kaydeden Baybatur, bu yetkinin mevcut anayasanın 116’ncı maddesinde yer aldığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da 7 Haziran’da bu maddeye istinaden seçimleri yenilediğini söyledi.

"Cumhurbaşkanı meclisi feshedecek, meclis yok olacak" demenin büyük bir çarpıtma olduğunu belirten Baybatur, "Milletin aklıyla alay ediyorlar. Çünkü şu anda zaten cumhurbaşkanının meclisi seçime götürme yetkisi var. Mevcut anayasanın 116’ncı maddesi ’Cumhurbaşkanı seçim kararı alabilir’ diyor. Bu anayasa açık, herkes okudu, herkes biliyor. Girin internette anayasa yazın maddelerin tümü karşınıza çıkıyor, bakın. İnsanların gözünün içine baka baka yalan söylüyorlar. Sanki ilk defa getiriliyormuş gibi. İlk defa getirilen ne biliyor musunuz? Meclis’in seçim kararı almak suretiyle cumhurbaşkanının görevine son verme yetkisidir. Tam tersi yapılıyor. Meclis güçlendiriliyor" dedi.

Yeni anayasa paketine göre Cumhurbaşkanının seçimleri yenileme kararı alması halinde kendi görev süresini de kısalttığına dikkat çeken Baybatur, cumhurbaşkanının ikinci döneminde seçimlerin yenilenmesine karar vermesi durumunda ise yeniden aday olamayacağını belirtti. Denge fren sistemi gözetilerek getirilen düzenlemenin yetki istismarını da engellediğini ifade eden Baybatur, "Bu uygulama yasamayla yürütme arasında uyum ve uzlaşma sağlamaya ve çıkması muhtemel krizleri önlemeye yönelik bir sigortadır” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha