AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, anayasa değişikliğiyle ilgili ortaya atılan "rejim değişiyor" söylemlerine tepki göstererek, "Rejimi değiştirmiyoruz. Rejimle ne bizim ne de MHP’nin bir derdi yok. Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilmiyor. Bayrağımız, başkentimiz, resmi dilimiz bunlarda bir değişiklik yok ama bunları söyleyenlerin hedefi başka" dedi.

16 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliği halk oylaması kapsamında çalışmalarını sürdüren AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Manisa’nın Soma ilçesinde düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta yeni anayasa konusunda katılımcılara bilgi veren Baybatur, anayasa değişikliğine yönelik yapılan eleştirilere de yanıt verdi. Değiştirilmesi teklif edilen 18 madde için içeriği bilinmeden herkesin farklı bir şeyler söylediğini aktaran Baybatur, "Özellikle ana muhalefet partisinin lideri akla ziyan ifadelerde bulunuyor. Hiç aslı astarı yok. Söylediklerinin tutarlılığı yok. Hatta bazen öyle bir şaşırıyor ki ’Cumhurbaşkanı başka partiden olursa, Başbakan da başka partiden olursa ne olacak, problem yaşanır’ diyor. Biz de zaten onu söylüyoruz. Cumhurbaşkanı başka görüşten olur, başbakan başka bir partiden olursa problem yaşanır. Ama Sayın Kılıçdaroğlu ne hikmetse bunu bir türlü kabullenmiyor" dedi.

"Batı ile doğu ülkeleri arasında 15-20 yıla kadar büyük problemler çıkacak"

1961 Anayasasından sonra Türkiye’de bir vesayet merkezi oluştuğunu ifade eden Baybatur, "Menderes iktidara geldikten sonra 10 yıl büyük hizmetler yaptı. İnönü CHP’sinin uygulamalarından biri olan ezanın Türkçeleştirilmesinden tutun da Kuran-ı Kerim okunmasının yasaklanmasına kadar bütün yasakları kaldırdı. Yerli ve milli bir duruş sergiledi. Her geçen gün güçlendi. Neticesinde bir ihtilal darbe yaptılar. Adnan Menderes’i CHP’nin zihniyeti astırdı. Menderes asıldıktan sonra vesayet odakları bu hükümetler gelip gidiyor. Bizim bir çarkımız var. Bu çarka çomak sokmasınlar diye militarist bürokratik oligarşi kurdular. Devletin tepesinde vesayeti oluşturdular. Cumhurbaşkanlığı makamı da darbelere hazırlık yapan bir karargah haline getirildi. Hepsinin de başında asker kökenli insanlar vardı. Hükümetlere siyasilere bir kalıp çizdirdiler. Bu ülkeyle alakalı ’yol, hastane, okul, baraj yap ama dış işlerine, içişlerine karışmayacaksın silahlı kuvvetlere, yargıya karışmayacaksın’ dediler. Bize de bu rolü çizmişlerdi. Bu kalıbın içerisinde ülkeyi yönetmeye çalışacaksınız. Adalet Partisi, Demokrat Parti, Anavatan Partisini de tek başına iktidar olmalarına rağmen bu kalıbın dışına çıkarmadılar. Rahmetli Özal çıkmaya çalıştı. Türki devletlerle ittifak hazırlığı içindeydi. Büyük bir çalışma yapıyordu. Rahmetli Özal’ın nasıl hayatını kaybettiği hala şüpheli bir durumda. Biz şimdi bu vesayet odaklarının, bürokratik oligarşinin yıkılmasını istiyoruz. Biz hür ve bağımsızlığı seven milletiz. Bize durduk yere Cumhurbaşkanlığı Sistemini nereden çıkardık diye sorular soruluyor. Biz 94 yıllık bir devletiz. 2023’te 100 yıllık devlet olacağız. Hani arabalarda vardır ya 100 bin bakımı, devlet de kendini 100 bin bakımına soktu. Peki neden soktu. 15 Temmuz darbe girişimi, onun öncesi 17-25, Gezi Parkı, hep operasyon yapıyorlar. Avrupa’nın halini, ekonomilerinin halini görüyorsunuz. Sıkıntı içindeler. Kaynaklar tükeniyor, yükselen yıldız Doğu, Çin, Orta Asya, Türkiye, Hindistan. Bununla beraber Suriye ve Irak karışıklıklarını da eklersek, bu coğrafyada batı ile doğu ülkeleri arasında 15-20 yıla kadar büyük problemler çıkacak. Biz bu yapıyla hızlı karar alamıyoruz. Vesayet devam ediyor, parlamenter sistemde aksaklıkların olduğu dönemde böylesi hızlı gelişmeler ve değişimlerin yaşanabileceği ihtimalini görerek bu kararı aldık. Rejimi değiştirmiyoruz, rejimle ne bizim ne de MHP’nin derdi yok. Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilmiyor. Bayrağımız, başkentimiz, resmi dilimiz, bunlarda bir değişiklik yok ama bunları söyleyenlerin hedefi başka"

Programın sonunda AK Parti’li Baybatur ve programın düzenlenmesinde katkısı olanlara plaket takdim edildi.
Kaynak: iha