AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Manisa’nın Gördes ilçesinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Gördes'te coşkulu bir kalabalığa seslenen Baybatur, "Millet 15 Temmuz'da Cumhuriyete ölümüne sahip çıktı. Artık Cumhuriyet bir avuç azınlığın sahiplendiği bir değer değil. 80 milyon vatandaşımızın ölümüne sahip çıktığı, vatan, millet, ezan, bayrak gibi ortak bir değerdir" dedi.
'Hayır'cı cephenin 'Rejim değişiyor' söylemlerine sert çıkan Baybatur, rejim kelimesinin hukuki bir kelime olmadığını ve ana muhalefetin bundan istifade ederek milleti kandırmaya çalıştığını dile getirerek, "Rejim düzen demektir. Devletin şeklini kastederek devlet rejimi diyebilirsiniz, cumhuriyet mi, monarşi mi diye. Devletin yapısını kastedebilirsiniz, federal mi, üniter mi diye. Yok, hükümet rejimi derseniz o zaman hükümet sistemini kast etmiş olursunuz. Böyle muğlaklık içeren bir kelimeyi kullanmak suretiyle bir tür kavram dolandırıcılığı yapıyorlar" dedi.

"Millet 15 Temmuz'da cumhuriyete ölümüne sahip çıktı"
Türkiye'de bir rejim değişikliğinden söz edebilmek için cumhuriyetin temel niteliklerini değiştiren veya ortadan kaldıran bir düzenlemenin olması gerektiğine işaret eden Baybatur, şöyle konuştu:
"Rejim değişikliği demek bilinçli bir saptırmadır. Rejim değişikliği diyebilmeniz için anayasanın ilk 4 maddesinde değişiklik yapmanız gerekir. Anayasa'nın 1'nci maddesi ne diyor? 'Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir' diyor. Halkımızın huzuruna getirdiğimiz 18 maddelik anayasa paketinde 1'nci maddeyi değiştiren ya da ortadan kaldıran bir hüküm var mı? Yok. Doğrudan ya da dolaylı bir etki yapacak herhangi bir atıf var mı? Yok. Bu 18 maddenin anayasanın herhangi bir maddesiyle çelişir bir noktası var mı? Yok. Olsaydı Meclis'ten geçemezdi zaten. Anayasa'nın 1'nci maddesi ‘Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir’ derken, hükümette Cumhuriyette ısrar ederken 'Rejim değiştiriliyor' demek, olmayan bir şeyi var göstermek, milleti yanıltmak, insanları tahrik etmek, kamplaştırmak, kutuplaştırmaktan başka hangi amaca hizmet edebilir ki? Millet 15 Temmuz'da Cumhuriyete ölümüne sahip çıktı. Artık Cumhuriyet bir avuç azınlığın sahiplendiği bir değer değil. 80 milyon vatandaşımızın ölümüne sahip çıktığı, vatan, millet, ezan, bayrak gibi ortak bir değerdir."
Yapılan değişikliğin hükümet modeli değişikliği olduğunun altını çizen Baybatur, "Devlet yıkılmadı ki; yeniden kurulsun. Türkiye rejim tercihini 1923'te cumhuriyetten yana yapmıştır. Ne bizim, ne de MHP'nin rejimle bir zoru yok. Olanlar da karşılarında ilk bizi bulacaktır" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim