Tam da umudumu kaybetmiştim. Haberi okuyunca büyük şaşkınlık yaşadım. 24 Ağustos gecesi Manisa Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Uncubozköy kavşağı ile Saruhan Otel kavşağı arasında gece saatlerinde gürültülü egzoz kullanan sürücüleri denetlemiş, hatta kurallara uymayan sürücülere ceza yağdırmıştı. Haber böyleydi. İnanmakta güçlük çektim. Ama sevindim… Bir yandan da ‘nereden esti, kimin aklına geldi acaba egzoz denetimi yapmak?” diye düşünmeden edemedim.
Bugüne kadar trafiğin egzoz denetimi yaptığına çok da şahit olmadık. Ya da rutin denetimler yapılıyor biz çok fark edemedik, haksızlık da etmek istemem. Ancak çok sıkı bir denetim yapılmış olsaydı tuhaf egzozlu arabalar ve motosikletler gecenin bir yarılarına kadar bağırta bağırta cirit atamazdı şehrin sokaklarında!
İnsan gördüğüne inanıyor değil mi?   
Ama Manisalılar alıştı. Kendisi küçük ama çıkardığı ses, gök gürültüsünden beter bir mobilet, sokağınızdan geçerken sanki odanızın içinden geçiyormuşçasına sizi havaya zıplatabiliyor. Ve siz sadece o an, motosikleti kullanan o kişiye sağlam bir küfürden başka hiçbir şey yapamıyorsunuz. 
Tam bir egzoz terörü var!
Alıştık…
Alıştırdılar…
Manisalı’yı egzoz dumanı bağımlısı yaptılar. Manisa’da yaşayanların egzoz sesine ve dumanına karşı artık bağışıklık kazandığı bilinen bir gerçek! Örneğin bir servis otobüsünün arkasına takılıp kilometreler boyunca duman yutmak sıradan bir haldir. Üzüm, mesir macunu yemek kadar doğal… Organik…
Çakma bir spor arabanın ara gazı ninni gibi gelir! Ses, duman, gürültü… Bunlar Manisalıya vız gelir! Sıradan şeyler bunlar…
Yani öyle umuyorum çaresiz!     
Yapılan egzoz denetimi beni bu yüzden şaşırttı. Tam da alışmıştık o kara dumana!
Şaka bir yana durumumuz vahim!
Zaten kışın havası en kirli illerden biriyiz. Buna bir de egzoz terörü eklenince havası gri bir ege kentine dönüverdik. 
Hastayız, hem de ağır!  
Manisa’da servis otobüsleri başta olmak üzere araçlar zehir kusuyor. Ve bu işkenceye yetkililer bakıyor(du). Önceki Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren döneminde yapılan sıkı motosiklet ve kask denetimleri halktan büyük destek almıştı. Ve ben de Sayın Ceren’e teşekkür etmiştim. Ancak Tayfur Erdal Ceren Manisa’da görevinden ayrıldıktan sonra tekrar bir boşluk oluştu. Bürokraside yaşanan bu istikrarsızlık Manisa’nın makus kaderidir. Her atama Manisa’ya biraz daha zaman kaybettiriyor. Şimdi Manisa’nın yeni bir emniyet müdürü var. Fevzi Bilgiç. Ve muhtemelen son denetimler onun emriyle, Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Yusuf Onat öncülüğündeki ekipler tarafından gerçekleştirildi.
Bravo…
Denetimler aynen devam etmeli. 
Kararlılıkla…
Çünkü bu şehir otorite boşluğunu kaldıracak bir şehir değil. Nüfusumuz çeşitleniyor ve hızla artıyor. Daha 15 yıl önce merkez nüfusumuz 200 bin civarındaydı. Bugün 400 bin oldu. Yüzde 100 arttı. Araç ve motosiklet sayısı da aynı şekilde...
Denetimi bırakırsanız kontrol kaybolur. 
Bu şehirde her kafasına esen, gaza köküne kadar basıp sokakları pist olarak kullanamaz. Servis otobüsleri halkı zehirleyemez. Otomobillere kurallara aykırı egzoz takılamaz. Bir başıboşluk varsa bunun vebali hiç şüphesiz yetkililerin boynunadır!
Denetim yapmak ayıp değil, yapmamak ayıptır. Vatandaş polisin yanında… Yeter ki herkes layıkıyla görevini yapsın.