Türkiye’de 15 Temmuz darba girişiminin ardından Ak Parti ile MHP arasında başlayan yakınlaşma seçim ittifakına dönüşmek üzere. Öyle görünüyor ki iki parti 2019’un kasımında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde ittifak yapacak. Bahçeli aday çıkarmayacaklarını zaten ilan etmişti. Yani AK Parti-MHP’nin ortak adayı Recep Tayyip Erdoğan olacak. 
Peki ya 2019’un mart ayında yapılması planlanan yerel seçimler? Acaba bu ittifak yerel seçimleri için ne ifade edecek?     
 
“MHP İLE EL ELE VERECEĞİZ”
“Anlıyorum ki bu kongrelerle birlikte 2019'a mart ve kasıma çok farklı gireceğiz. Bu yıl Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hazırlıklarını büyük ölçüde hazırlamak mecburiyetindeyiz. Bunları da özellikle MHP ile el ele vererek dayanışma içinde temenni ederim ki ana muhalefet de buna katılır, bu süreci hızlandırmamız gerekiyor.”

Bu sözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait. İttifak sadece başkanlık seçimleri için söz konusu. Yerel seçimlerde iki partinin ortak adaylar çıkarması zor görünüyor. Ancak hiçbir şey imkânsız değil.  

Cengiz Ergün’ün iki partinin ortak adayı olabileceği ihtimali bu konjonktürde çok uzak bir ihtimal değil. Zor ama imkânsız değil.  
Yerel seçimlerde herke kafasına göre hareket edecekse rekabet nasıl olur merak ediyorum. Çünkü yerel seçimler ittifakın yapılacağı başkanlık seçimlerinden önce yapılacak. Yani 2019’un martında. Hatta hassas süreç başladı. İki parti Ankara’da el sıkıştı, birlikte hareket ediyor. Parti sözcüleri, bakanlar ve partiler adına konuşan milletvekilleri kelimeleri adeta seçerek konuşuyor.

Herkes ittifak sürecine zarar vermemeye özen gösteriyor.

Peki Manisa?

Ak Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç, geçtiğimiz hafta basın kuruluşlarına bir açıklama gönderdi. Tonguç, Öğretmenevi kavşağıyla ilgili sert ve alaycı ifadelerle Manisa Büyükşehir Belediye Başkanına göndermelerde bulunuyor.
Sonra ne mi oluyor?
MHP il ve ilçe başkanları karşı açıklama yapıyor. Derken biz de “Ankara’da ittifak Manisa’da kavga” başlığını atmak zorunda kalıyoruz.
Peki iki parti bu atmosferde nasıl ittifak yapacak?
Burası Manisa!
Çözüm sürecinin devam ettiği günlerde MHP’liler şehit cenazesinde o dönem Ak Parti’nin önemli figürü olan Bülent Arınç’ı yuhalamıştı. Ak Parti ile MHP 2009 yılından bu yana müthiş bir rekabet içinde.
Nasıl olacak ittifak?  

Gördüğüm şudur;

Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli ittifak için kararlı. Bu bir süreç. Ankara’da olanları tam manasıyla kavrayamayan, uyum sağlayamayan partililer sıkıntı yaşayabilir.
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik açıklama yapmak bir yana MHP’li büyükşehir belediyesi ile çeşitli alanlarda iş birliği yaparken, Şehzadeler İlçe Başkanı tam tersine saldırıya geçiyor.   
 
Siyasette zamanlamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ki Ahmet Tonguç genelde çok kavgacı bir üsluba da sahip değildir. Yılda kaç tane böyle açıklaması var ki? Tam da böyle bir süreçte Öğretmenevi kavşağı üzerinden MHP’li belediyeye saldırıya geçmek sadece süreci korumak isteyen parti genel merkezleri açısından dikkat çekmiş hatta sorun teşkil etmiş olabilir.   

İşin bir de Cengiz Ergün kanadı var.
 
Bakalım Ergün bu ittifak sürecinde gerek mecliste gerekse genel açıklamalarıyla Ak Parti’ye karşı nasıl bir tavır içinde olacak? Çünkü daha bir iki ay öncesine kadar karşılıklı hakaretler havada uçuşmuştu.
 
Bundan sonra ittifak sürecine zarar veren zarar görecek gibi görünüyor. İki partinin kurmayları birbirlerini eleştirirken bir değil birkaç kez düşünmek zorunda.
 
Ne kadar sabredebilecekler orası meçhul…