Manisa, cadde ve sokaklarda ücretli otopark uygulamasıyla Bülent Kar döneminde tanıştı. Sanırım 2006 yılında. Aradan tam 10 yıl geçti. Uygulama yaygınlaşarak devam etti. Hatta son günlerde çok farklı bir boyut kazandı. Otopark ücretleri artık ve resmen icralık… Bu hafta içinde otopark ücretlerini toplayan firma tarafından avukat aracılığıyla Manisa merkezde tam 490 kişiye icra mektubu gönderildi. Toplam alacak ne kadar biliyor musunuz?
Sıkı durun!
Tam 6 milyon TL!
Yani eski parayla 6 trilyon! Üstelik icraya verilecek olan 2 bin kişi daha var sırada. Borcu 200 TL’nin üzerinde olanlar listeye alınmış. Daha 200 TL’den az borcu olup henüz icralıklar listesine giremeyenler var. Bunu kim mi söylüyor?
Manpark A.Ş.’nin avukatı Haşim Çelik.
Bugün tüm detayları sordum o da net ifadelerle Manisalıların karşı karşıya kaldığı bu ciddi sorunu detaylandırdı.
Haşim Çelik’e “Sorun nedir, neden sürücülere icra mektubu gönderdiniz?” diye sordum. O da bana yazılı bir metin verdi. Önce metni bir okuyalım…   
“Her ulaşım sisteminde olduğu gibi kent içi ulaşım sisteminde de erişim noktası için taşıtların park edileceği alanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Taşıt yollarının ücretlendirilmesi yasal dayanaklar çerçevesinde yapılmakta olup, bedeller de bu yasal dayanaklar içinde kalmaktadır. Düzenlemede herhangi bir plan değişikliğini ortaya çıkaracak unsurları taşamadığı, düzenlemelerin genel anlamda trafik akışının güçleştirmediği buna karşın ücretlendirme işlemi belirli bir düzeni ortaya çıkararak trafik akışı açısından olumlu bir kullanım biçimi oluşturduğu dolayısıyla trafik yollarının kullanım amaçlarına uygun olarak çalıştığı görülmektedir.
Bilindiği üzere belediyelere caddelerden otopark bedeli alma yetkisi; ‘5393 Sayılı Belediye Kanunu madde 15/p maddesi gereği belediyelere verilmiştir.
Bu kanundaki hükme istinaden yapılan ihale neticesinde Manisa Büyükşehir Belediyesinden bazı caddelerden otopark bedeli alınmasına ilişkin yapılan ihaleyi Manpark A.Ş. kazanmıştır. Buna göre müvekkil Manpark A.Ş. tarafından otopark ücretleri tahsil edilmeye başlanmıştır. Bilindiği üzere 2010-2012 yıllarında Manisa Belediyesi aleyhine otopark bedelleri ile ilgili davalar açılmış, açılan bu davalar vatandaş aleyhine neticelenmiş, Danıştay denetiminden geçtikten sonra vatandaşın aleyhine olacak şekilde kesinleşmiştir.
Ancak siyasi idare belli dönemde seçimlerin yapılıyor olması ve bu otopark bedellerini ödemeyenleri aleyhine icra takibi yapıldığında olumsuz olacağını düşündüğünden dolayı çok defa bu borçları tahsil yoluna gitmemiştir. Ancak müvekkil firma ise siyasi iradeye bağlı olmayarak Büyükşehir Belediyesi’nin otopark ihalesini kazanan bir firmadır. Bu bağlamda müvekkilin geçmiş dönemde siyasi irade tarafından yapılan ve şuan müvekkilin tahsilat yapmasını neredeyse imkânsız hale getiren “bu nasıl olsa ödenmez, tahsil edilmez, nasıl olsa belediye affeder” mantığının halen devam ettiğini görmekteyiz. Bu bağlamda öncelikle bir çok noktada bazı araçların aylarca hiç hareket etmeden park edildiği ve bu sebepten dolayı hem şehir içi trafiğin gereksiz olarak arttığını hem de bu araçlar yüzünden oluşan trafik yüzünden çevre kirliliğine neden olunduğu hepimizin malumdur. Vatandaşlarımızın tüm bu belirttiğimiz nedenlerden dolayı otopark bedellerini ödemesi halinde hem şehir içine giren araçların hızla şehir içinden akışı sağlanmış olacak hem de para ödemek istemeyen kişilerin şehir içerisine girişi önlenmiş olacağından dolayı şehrimiz hem daha az trafik ile mücadele etmiş hem de daha az hava kirliliği ile mücadele edeceği aşikardır.
Müvekkil yaklaşık bir yıl kadar önce ihaleyi almış olmasına rağmen iyi niyetli olarak vatandaşlara personelleri aracılığıyla bu borçların ödenmesi, aksi takdirde hukuki yollara başvurulacağı bilgisi verilmiş, ancak gene halkımız tarafından bu konunun çok önemsenmediği görülmüş ve ödeme yapan birçok kişinin de bunları görerek ödeme yapmaması nedeniyle çok ciddi maddi zarara uğradığını görmüştür.
Tüm bu zaman yaşanılan olumsuz süreçlerden sonra müvekkil kanunlar ve yönetmelik ile kendisine verilen bu hakkın takibi ve otopark ücretlerinin tahsili için hukuki süreci başlatılmış olup,  üzülerek belirtmemiz gerekmektedir ki bundan sonraki süreçte ödenmeyen bu borcun tahsili için icra takibi başlatılacağı ve hem de birçok aracın çekici vasıtasıyla yediemine bırakılacağı hususu tüm kamuoyuna duyurulur.” 
Evet…
Durum bu kadar ciddi!
Manisa bir krizle karşı karşıya. Hayatında icra nedir bilmeyen insanlar icra mektubuyla tanışacak. Çok yakın bir tarihten itibaren borçlu olan araçlar çekiciyle yediemine çekilecek. Bu bağlamda borçlu olan sürücüler, yan şimdilik 490 Manisalı her an çekici sürpriziyle karşılaşabilir.
Haşim Çelik’in açıklamaları arasında en çok dikkatimi çeken otopark ücretleriyle ilgili açılan davaların vatandaşın aleyhine sonuçlanmış olduğu iddiası oldu.  Avukat Çelik, daha önce Manisa Belediyesi aleyhine açılan davayı belediyenin kazandığını ancak seçimler ve siyasi sebeplerden dolayı belediyenin ödenmeyen borçlarla ilgili icra takibi başlatmadığını söylüyor. Ancak Manpark’ın bu hakkını kullandığını ifade ediyor.
Gelelim şimdi en can alıcı soruya;      
“Otopark ücretini demezsek ne olur?”  
Bu soruya verdiği cevap şu: “Vatandaş icradan gelen ödeme yazısına rağmen ödeme yapmazsa ve sorun mahkemelik olursa, örnek kararlar var. Vatandaş mahkeme masraflarına da katlanmak zorunda kalır. Bu da ne az 1000 TL civarında.”
Son olarak “Ya vatandaş uzlaşmak isterse…” diye sordum. Cevap teselli mahiyetinde oldu.
“200 TL olan borç icra takibine düştüğünde, takip açılış masrafı, ödeme emri gideri, vekalet ücreti, tahsil harcı ve gecikme faizi eklenince 482 TL’ye yükseliyor. Vatandaş uzlaşmak istediğinde avukatlık ücretinde belli miktarda indirim uygulanabilir. Karşılıklı iyi niyet olursa sorun çözülebiliyor.”   
Manisa’da otopark krizinin geldiği son nokta bu… Bu konuda Manpark’la borçlu vatandaşlar arasında bir ota yol bulunur mu bilmiyorum. Ya da konu davalık olursa sonuç ne olur, orda da çelişkiler var. Yüz yüze olduğumuz gerçek şu ki; Otopark konusunda vatandaş-belediye-firma üçgeninde bir uzlaşma gerçeklemezse çok kişinin başı ağrıyacak.