Türkiye genelinde haftalık etaplar halinde Ekim ayı sonuna kadar devam edecek olan ihraca, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Ziraat Katılım Şubeleri aracılık ediyor. Manisa il ve ilçeleri için talep toplama takvimi aşağıdaki gibidir:
 
20-21 Eylül: Ziraat Bankası MANİSA Şubesi
24-26 Eylül: Ziraat Bankası Akhisar Şubesi
27-28 Eylül: Ziraat Bankası Salihli Şubesi
01-02 Ekim: Ziraat Bankası Soma Şubesi
01-03 Ekim: Ziraat Bankası Alaşehir Şubesi
03-05 Ekim: Ziraat Bankası Mesir/Manisa Şubesi
04-05 Ekim: Ziraat Bankası Cumhuriyet-Salihli Şubesi
08-10 Ekim: Ziraat Bankası Turgutlu Şubesi
11-12 Ekim: Ziraat Bankası MANİSA Şubesi
15-17 Ekim: Ziraat Bankası Salihli Şubesi
18-19 Ekim: Ziraat Bankası Kula Şubesi
22-24 Ekim: Ziraat Bankası Cumhuriyet-Salihli Şubesi
22-24 Ekim: Ziraat Bankası Mesir/Manisa Şubesi
25-26 Ekim: Ziraat Bankası MANİSA Şubesi
25-26 Ekim: Ziraat Bankası Turgutlu Şubesi
 
Sadece bireysel yatırımcılara yönelik bu ürün, yatırımcılara iki farklı seçenek sunuyor. Faizli getiri elde etmek isteyenler için “Altın Tahvili”, faizli getiri elde etmek istemeyenler için ise kira gelirine endeksli “Altına Dayalı Kira Sertifikası”. İki ürünün de vadesi 2 yıl olup, 6 ayda bir TL cinsinden kupon ödemesi/kira getirisi (6 aylık net %1,20, yıllık net %2,40) bulunmaktadır.
 
Yatırımcıya sağlayacağı avantajlara bakarsak; birincisi devlet güvencesinde getirisinin olması ve altınların çalınma/kaybolma riskinin olmamasıdır. İkincisi gelir vergisi (stopaj) kesintisi yapılmayacak olmasıdır. Üçüncüsü vade tarihinde istenirse fiziki altın şeklinde geri ödeme seçeneği bulunmasıdır. Ayrıca her zaman geri alım hakkı mevcut olup, 3 aydan sonraki geri alımlarda herhangi bir kesinti olmayacaktır. İlk 3 ayda yapılacak (90. gün dahil) geri alımlar Bakanlığın açıkladığı çerçevede %1,5 iskontolu fiyatla alınacaktır.

İhraç kapsamında, 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. Bunlar çeyrek, yarım, birlik, 2 buçukluk, beşlik ziynet ve sikke altınlar, bilezik ve kolyeler ile külçeler. Reşat altın, üzerinde değerli değersiz taş bulunan bilezik ve kolye gibi altınlar kabul edilmeyecek. Eski ve yeni tarihli altınlar arasında değer farkı olmayacaktır.

Talep toplama süresi içinde bankaya getirilen altın miktarının alt ve üst sınırı yoktur. Teslim edilen altın karşılığında hesap cüzdanı verilecek ve yatırımcılar hiçbir kayba uğramayacaktır. Fiziki altın sadece vade sonunda teslim edilebilecek, ara dönemde talep edilir ise TL olarak ödemesi yapılacaktır. Dönem sonunda fiziki teslimat istemeyen yatırımcıların hesaplarına ise gram altın olarak yatırılacaktır.

Merkez Bankası rezervlerin güçlendirilmesi, hazinenin borçlanma araçlarını çeşitlendirmesi ve ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak adına devreye alınan yeni finansman aracı daha önceki ihraçlarda vatandaşlarımızın büyük ilgisini çekmişti. Bu ilginin artarak devam etmesi bekleniyor.

Altın tahvili ve Altına dayalı kira sertifikası ile ilgili detaylı bilgiler www.altin.h​azine.​gov.tr ve www.ziraatbank.com.tr internet sayfalarında yer almaktadır.

Editör: TE Bilişim