HABER VE FOTOĞRAFLAR: AHMET ÜNSAL
Yunusemre ilçesi Merkez Efendi Mahallesi 3819 ve 3920 sokak üzerinde toplanan mahalle sakinleri mahalle muhtarları Hikmet Bozkurt önderliğinde ‘Gürültüye Hayır’ eyleminde bulundu.
 1800 kişinin yaşanan gürültü işkencesini BİMER ve CİMER’i arayarak şikayet etmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı ‘Gereken yapılacak’ yanıtlarına karşın soruna daha köklü çözüm getirilmesi için evlerinden sokağa çıkan mahalle sakinleri ellerinde ‘Gürültüye Hayır’ ‘Hastane değil sanki Fantom uçak üssü Yeter’ yazılı mini dövizlerle gürültü çilesinin son bulmasını dillendirdiler.

“EVLERİMİZİN İÇERİSİNE SANKİ UÇAKLAR GİRİYOR” 

Çocuklarıyla birlikte sokağa çıkan mahalle sakinleri ise: “Hastanenin deneme olarak çalıştırılan havalandırma sistemleri evlerimizin içeresine kadar uçakların gireceği ve deprem hissine kapılmamıza neden oluyor. Çocuklarımız ve bizler evlerimizde kulaklıklarla veya benzeri yöntemlerle uyuyabiliyoruz. Hastanenin havalandırma ve soğutma sistemleri planlanırken burada biz insanların oturduğu hiç düşünülmemiş. Oysaki burada bizler varız. Kaldı ki yüzlerce çalışanı içerisinde bulunduran Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası kurumları yer alıyor. Sağlıklı ve modern şekilde şifa dağıtması için planlan hastane daha hizmete girmeden çıkardığı dayanılmaz gürültü ile bizleri çoktan hasta etmeye başladı bile. Çocuklarımız da ve bizlerde işitme problemlerinin yanı sıra gürültünün yarattığı beyin travması ile psikolojimiz bozuldu. Sağlık İl Müdürlüğü gürültüyü sadece 15 günlüğüne sistemi kapatarak geçici çözüm yoluna başvurmalarını doğru yöntem olarak tercih etmelerini istemeyiz.  Sağlık bakanlığı bu sistemi yeniden ele alıp bizleri bu azaptan kurtarmasını bekliyoruz.”

MUHTAR “PROJE 7 YIL ÖNCE HAZIRLANMIŞ VE GÜRÜLTÜ HESAPLANMAMIŞ”

Mahallenin öncüsü Merkez Efendi Mahalle muhtar Hikmet Bozkurt ise; “Devlet Başkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Sağlıkta yaptığı en önemli değişim ve yenileme hamlelerinden olan hastanelerin inşa çalışmalarından bir tanesi mahallemizde olması Merkez Efendi mahallesi sakinleri olarak bizi son derece memnun etmiş mahallemize yapılan hastane gurur kaynağımız olmuştur. Ancak büyük yatırımlarla yapılan ve  her an hizmete alınması beklenen hastane inşaatında anlaşılmayacak bir nedenle havalandırma sistemi yerleşim yerlerinin 10 metre dibine konulmuştur. Havalandırma sistemi bir hafta önce faaliyete alınmış ve faaliyete geçmesi ile birlikte inanılmaz bir gürültü ile tüm mahalle hayatı adeta zindan etmiştir. Mahalle sakinleri tarafından Çevre İl Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü olmak üzere tüm resmi kurum ve kanallardan şikayetler oluşturulmuştur. Mahalle sakinlerimiz yoğun şikayeti üzerine 15 günlük geçici olarak durdurulmuş ve yalıtım yapılacağı, gürültünün asgari boyutlara indirileceği bildirilmiştir. Kaldı ki Havalandırma sistemi hastane çatısı yada hastanenin batı kısmındaki boş olana konması gerekirken yerleşim yerlerinin hemen dibine yapılması anlaşılması güç bir hata olarak gözükmektedir. İnsanları hastalıktan korumanın hastalığı tedavi etmekten daha etkin ve devlet politikası olarak görüldüğü ülkemizde hastanemiz şifa dağıtamadan hastalık dağıtmaya başlamıştır. Sayın yetkililerden duvar, yalıtım, kabin gibi geçici çözümleri üretmek yerine havalandırma sisteminin yerinin değiştirilmesinin kalıcı çözüm olarak görülmesi gerekmektedir. Bir insan hayatının bile para ile ölçülemeyeceği göz önüne alarak mahalle sakinlerimizin sağlıklarının düşünülmesi gerekmektedir. 
Hastanenin havalandırma sistemleri planlanırken burada yaşayan insanlar dikkate alınmamış. Mahallelinin üzen yönü budur. Proje 7 yıl önce hazırlanmış ve gürültü hesaplanmamış..Umuyorum ki soruna köklü neşter vurulur vatandaşlarımızda sağır ve beyin travması yaşamaz.” şeklinde konuştu.

HERKES KULAKLIK TAKIYOR

Nebahat Köseoğlu, Nursel Balkan, Semiha Kaya, Elif Şevik, Gönül Diken, Elveda Solmaz, Songül Kurt ve Hülya Yatkın isimli ev hanımları ise yemeklerini yaparlarken bile dayanılmaz gürültüden korunmak için kulaklık kullandıklarını dile getirirken, çocuklarını da aynı yöntemi uygulayarak uyumalarını sağladıkları ifade etiler. 

MAHALLELİNİN WATSAP HATTI ETKİLİ OLDU

Gürültü nedeniyle mahallelinin kendi aralarında Watshapp grubu oluşturarak ilgili kurumları harekete geçiren mahalle sakinlerinden Nazan Babacan, Memduh Erek, Gökmen Kaya, Meryem Demiray, Murat Kaya, Fatih Kamert, Akide Demirel Veral ve Uğur Uzuntaş ve mahallenin şikayetleriyle ilgili açıklamada bulanan Manisa Sağlık İl Müdürü Dr. Necip Yemenici, Merkezefendi Devlet Hastanesi’nin bittiğini ve açılışı hazır olduğunu söyledi.  Hastanenin havalandırma sisteminde bir sorun çıktığını ifade ederek, meydana gelen gürültüden dolayı mahalle sakinlerinden çok sayıda şikayet geldiğini vurguladı. Gelen sesi kesmek için bakanlıkla görüştüklerini ve bakanlığın Cuma günü bir heyet göndereceğini, o incelemeden dolayı karar verileceğini kaydetti.
Manisa Şehir Hastanesi’nden çalışmaların devam ettiğini ifade eden Yemenici, müteahhit firmanın geçici kabulünün Kasım ayı olduğunu, ama ondan önce teslim edilebileceğini ifade etti. Yemenici, birçok projenin başlamamasının nedeninin genellikle arsa sorunundan kaynaklandığını belirterek, bu sorunu çözmeye çalıştıklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim