MAK Danışmanlık kamuoyu araştırma şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, düzenlediği organizasyonda Manisa’da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Manisa genelinde yerel seçimlere yönelik kamuoyu araştırmasında görev alan saha çalışanlarını denetlemek ve Manisa genelinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, idari ve mülki yöneticilerle görüşme yapmak üzere Manisa’ya gelen Kulat, ilk yerel seçim çalışmasını Manisa’dan başlattıklarını belirterek, “Şu an itibariyle Ege Bölgesi’nde kamuoyu araştırması yapıyoruz. Manisa da bu anlamda ilk benim de gittiğim yer oldu. Arkadaşlarımız Manisa ve ilçelerindeler şu anda. Arkadaşlar Manisa’ya gireli 4 gün oldu” dedi.

SONUÇLAR ŞAŞIRTMADI

Manisa’da sonuçların şaşırtmadığını kaydeden Kulat, “Manisa’nın ilginç durumu şu. Her ilin kendine özgü şartları vardır ama Manisa’da genel de yerel seçim ile genel seçim arasında ciddi bir farklılık çıkıyor karşımıza. Bu beni şaşırtan konulardan birisidir. Bundan dolayı Ege Bölgesi’nde ilk olarak Manisa’da başlamamızın nedeni budur. İkincisi ise CHP’den MHP’ye, MHP’den CHP’ye oy nakli var. Başka yerlerde ise CHP’likte, MHP’lilikte birbirine çok zıt iki kavramdır. Burada ciddi bir geçirgenlik var. Her siyasi görüşe işimden dolayı saygı gösteriyorum. İlk elde ettiğimiz verilere göre genelde parti olarak CHP’ye oy vereceğini söyleyenlerin,  yerelde MHP’ye verebildiğini yoğun bir şekilde gösteriyor. Manisa’da yerel seçimle ilgili çoklu bir araştırma yapıyoruz. Sanırım 5 bin kişi taranıyor” dedi. 

ANKET ÇALIŞMALARINDA İSMİ GEÇEN ADAYLAR KİMLER?

Kulat, anket çalışmasında kamuoyunda ismi geçenlerin yer aldığını ifade ederek AK Parti’denRecai Berber, Mehmet Çerçi, Selçuk Özdağ ve Ömer Faruk Çelik’in ismi, MHP’den Cengiz Ergün’den sonra Erkan Akçay, Mesut Bayram Laçalar ve Nurullah Savaş’ın ismi, CHP’den Özgür Özel, Ali Arslan, Semih Balaban ve Hakkı Bayraktar’ın ismi yer alırken, İYİ Parti’den Gökhan Karaçoban, Hasan Eryılmaz, Engin Kabadağ, Ümit Akdağ isimlerinin yer aldığını söyledi. Kulat, ayrıca bunlar dışında diğeri seçeneğinin de yer aldığını kaydetti. Kulat, yarınlarda yeni aktörlerin de olabileceğini vurgulayarak, ona göre de anket çalışmalarının da değişebileceğini dile getirdi. 

SEÇMENİN 10 BİNDE BİRİ İLE YAPILACAK

Genel seçimlerle ilgili kanaatlerini paylaşan Kulat, “Bizim 24 Haziran’da yapılan seçimlere yönelik yaptığımız son araştırmamız 6 Haziran tarihinde bitmişti. Türkiye’deki 10 binde 1’ine denk gelen bir seçmenle yapılan araştırma bu. Genel olarak seçim araştırmalarımızı son seçimi baz alarak kotalı olarak çalışıyoruz. Mesela son yapmış olduğumuz araştırmada Cumhurbaşkanının ilk turda seçilmesi kuvvetle muhtemel görünüyordu ve 51.5 görünüyordu. Şöyle bir çalışmaydı bu:1 Kasım seçimleri baz alınmıştı yani araştırmaya katılanların yüzde 49.5’i son seçimde AK Parti’ye oy verdiğini söyleyen seçmenlerdi, yüzde 25’i Cumhuriyet Halk Parti’sine oy verdiğini söyleyen seçmenlerdi, yüzde 12 kadarı HDP’ye, bir o kadarı da MHP’ye oy verdiğini söyleyen seçmenlerdi. Bu şekilde partilere göre değişmişti. Yani kotalı çalışma bu demek” şeklinde konuştu.

SEÇİM TASNİKLERİNİ YAPMAK ZORDU

Kulat, bu seçimin araştırma firmaları tarafından zor olan kısmına değinerek, “1 Kasım’dan sonra oyuna yeni giren bir aktör çıktı karşımıza bu da İYİ Parti’ydi. İYİ Parti, daha önceki seçimlerde karşımıza çıkmayan bir aktör olduğu için nereden oy alıyor, ne düzeyde oy alıyor gözlemlememiz gerekiyordu. İkinci önemli ve zor konu da HDP’nin baraj meselesiydi. HDP 9.9’da kalsa seçim aritmetiği başka bir şey oluyordu. Eğer HDP 10.1’i bulursa başka bir şey olacaktı. Üçüncüsü ilk defa Türkiye’de ittifaklarla seçime girildi dolayısıyla bu anlamda tasnikleri yapmak zordu” dedi.

AK PARTİ YÜZDE 15 FİRE VERDİ

 “Bu süreçte önemli bir konu karşımıza çıktı” diyen Kulat, “O da bu çalışmaları yaparken ilk başta Cumhurbaşkanı adayı olarak Meral Akşener ismi ciddi bir şekilde yukarıya doğru çıkarken Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı Muharrem İnce’nin sahaya girmesiyle birlikteTayyip Erdoğan’ın karşısındaki fotoğraftan buraya doğru çok ciddi oy kayması söz konusu oldu. Bunlar normal seçimlerde bu düzeyde olmayan değişimler. Bu değişimler nasıl oldu? Öncelikli olarak aynı ittifakın içinde yer aldıkları için AK Parti’ye kızan AK Partililer, ‘Nasıl olsa Reis’e oy vereceğiz AK Parti’ye de hadlerini bildirelim’ gibi bir yaklaşım geliştirdiler ve bu yaklaşım karşılık buldu. AK Parti yaklaşık olarak yüzde 15 oranında fire verdi” ifadelerini kullandı.

MHP TABANINI AK PARTİ'Lİ SEÇMEN OLUŞTURUYOR

Şu anki Milliyetçi Hareket Partisi’nin AK Parti tabanından oluştuğunu savunan Kulat,“Yüzde 15 civarında AK Parti’de fire gördük. Bu çok netti. Biz bunu seçimden önce gördük ve deklare ettik. Çok net AK Parti’den MHP’ye oy geçişini gördük.Esas konu MHP. MHP, İYİ Parti kurulduğu andan itibaren bizim yakın markajımıza girdi ve biz MHP’ye yönelik çok yoğun çalışmalar yaptık. Çok iddialı ifadeyi bir kere daha söylüyorum: MHP’nin 1 Kasım seçimlerinde oy oranı olan yüzde 12’nin 7 puanı İYİ Parti’ye geçmişti. Onların yaklaşık 6-7 puanı da orada kaldı, geri gelmedi. Peki MHP 5 puana düşünce ne oldu? MHP bu arada 6 puan AK Parti’den aldı. Bu kadar basit. Şu anki Milliyetçi Hareket Partisi, AK Parti tabanından oluşmaktadır” şeklinde konuştu.

İYİ PARTİ YÜZDE 12'NİN ÜSTÜNE ÇIKMADI

Kulat, açıklamasına şöyle devam etti:“İYİ Parti’de Meral Akşener ilk başlarda yukarılara çıktı ama hiçbir zaman benim araştırmalarımda yüzde 12’nin üstüne çıkmadı. Bazıları onu 20’ye filan çıkardı ama öyle bir çıkış olmaz. Muharrem İnce’ye taraf olan, sosyal demokrat kökenli seçmen Cumhurbaşkanlığında tekrar Muharrem İnce’ye dönmüş oldu. Çünkü hem Meral Akşener’i hem Muharrem İnce’yi destekleyen seçmenin büyük çoğunluğunun beklentisi Tayyip Erdoğan karşısında proaktif siyaset yapan birini arıyorlardı. İlk defa böyle birilerini buldular. Muharrem İnce 30.5’lik oy oranıyla 40 yıldır Cumhuriyet Halk Partili, özellikle sosyal demokrat seçmenin hasretini duyduğu oy oranını yakaladı. Zaten bunun üstünde oy oranını yakalamak çok mümkün görünmüyor. Çünkü Türkiye’nin siyasi profili incelendiğinde 65’e 35 gibi bir dengesi var.”

Editör: TE Bilişim