Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, imar planı konusuna değindi. Manisa’da imar planlarının 30 senedir yapılamadığını dile getiren Başkan Ergün, “Günün şartlarında imkanlar dahilinde siyasi kaygılar oy kaygılarıyla bugüne kadar imara dokunulmamış. Bütün bunların arkasında o var. 2 buçuk sene imar planlarının çalışmasını yaptık. Bu süreçte altlıklar hazırlanıyor,  jeofizik çalışmalar yapılıyor ondan sonra imar planı çizimlerine geçiyorsunuz. Bu çalışma askıya çıkıp indikten sonra, imar planı sıkıntısı yaşayan vatandaşlar kışkırtılarak 10 bin 200’ün üzerinde itiraz getirilmesinin ardından seçimlere iki ay kala iptal ettirildi. 2,5 sene gitti. Manisa 5 sene kaybetti. Bu mahallelerde yaşayan insanlarımız kaybetti” dedi.
“30 Milyonluk Maliyeti Büyükşehir Olarak Üstleniyoruz Dedik”
Manisa’nın Büyükşehir olmasının ardından imar planı çalışmalarının durdurulmadığını söyleyen Başkan Ergün, “Büyükşehir olunca sınırlar büyüdü. Merkezdeki diğer mahallelerimiz de işin içerisine girdi. Oradaki jeofizik ve alt zemin etüt çalışmaları ilaveleri yapıldı. 3 sene o altlıklarla çalıştık. Bu arada bütün kurumların görüşleri de alınıyor. Bütün kurumlar bitti 2 kurum kalmıştı. En son DSİ’ye gidersiniz, DSİ’den olur aldıktan sonra Tarım Bakanlığı’ndan onay alındıktan sonra planları yapmaya başlarsınız. Biz 1 sene DSİ ile görüşmeler yaptık. Hem yerelde, hem Bölge Müdürlüğü’nde hem ve Bakanlık düzeyinde. Sulama kanalları yeni imar planlarında muhakkak deplase edilecek. Şehrin içerisinden sulama kanalı geçmeyecek. Ya da çok geniş havzalı geçecek olan Laleli’nin altından inen büyük dereler gibi ama kapalı ama açık DSİ’nin önderliğinde ortaklaşa bir şekilde bunları yapmayı taahhüt ettik. 2 sene önceki bu sulama kanallarının deplase edilme maliyeti 30 milyon liraydı. Kabul ediyoruz dedik Büyükşehir olarak biz üstleniyoruz dedik” diye konuştu.
“Son İmzaya Yaklaşıldı”
Yeni imar planları adalarının ortaya çıkartılabilmesi için bu deplaselerin kesin yapılması gerektiğini belirten Başkan Ergün, “Bu yapılmalı ki yeni imar planlarına göre oradaki yapılaşmayı planlayabilesin. DSİ ile ilgili işimizi bitirdik. DSİ’nin görüşü gelmeden Tarım Bakanlığı’ndan görüş gelmiyor. DSİ’den oluru aldık. Şimdi Tarım Bakanlığında. 1 senedir uğraşıyoruz. Yereli bitti, bölgesi bitti, şimdi Ankara’ya gitti. Son imzaya yaklaşıldı. Devamlı takibimizde. Orada ne yapılıyor. Mevcut çevre yoluna kadar olan kısımda Kuşlubahçe’nin, Barbaros’un altları ve o bölgelerde ve diğer çevre yoluna kadar olan kısımda yeni imar planlarında nerelerin imara açılacağı ile ilgili tarım bakanlığı inceleme yapıyor. Zeytinlik alanların olduğu yerler kesinlikle açılamayacak. Bunlar uydudan bakılıyor. Zeytinlik alanların olduğu yerler kesinlikle açılamayacak. Onun önlemi alınıyor” dedi.
“Tarım ve Orman Bakanına Konuyu İlettim”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda Manisa’da gerçekleştirdiği programda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur ile bir araya geldiklerini ve konuyu Bakan Pakdemirli’ye anlattığını ifade eden Başkan Ergün, “En kısa süre içerisinde bu sorunu çözmemiz gerekir dedim. Kendisinden randevu alıp gerekirse milletvekillilerimizle beraber ziyaretine gideriz ve bu işi de çözme noktasına geliriz. Plan çizimleri ile ilgili ihaleyi yaptık beklemedeyiz” diye konuştu.
“İzin Alındığı Anda Başlayacak”
Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karar gereği 1000’lik planların yapılmasıyla ilgili ortak çalışmaların yapıldığını aktaran Başkan Ergün, “Hem Şehzadeler hem de Yunusemre Belediyesi’nin ilgili teknik ekibi ve bizim ekibimiz bu çalışmaları beraber yapıyorlar. Bunların mahalle mahalle ve bölge bölge planlamasını yaparken oradaki muhtarlarımızı da çağıracağız, onların da görüşünü alacağız. Bu hesaplamalar yapılırken, mevcut sosyal alan ihtiyaçları, okul, sağlık evleri, diğer yeşil alan, çocuk parkları, futbol sahaları, caddelerin genişliklerin gibi bunların hepsinin planları hazırlanıyor. İzin bittiği anda başlayacak. Bunların metrekare hesapları var donelerin tutturulması lazım” dedi.  
“Sorunun Kökünden Çözülmesi Lazım”
2009 yılında Güzelyurt bölgesinde çok az binanın olduğunu belirten Başkan Ergün, “10 sene de nereye geldik. O bölgenin ana caddeleri, yağmur suları, ışıklandırmalarının, asfaltlarının yapılmasıyla hangi düzeye geldiği belli. Bu mahallelerimizde de biz aynı şeyleri yapmak zorundayız. O Bölgeler gibi buraları da Barbaros, Kuşlubahçe, Spil, Ahmet Bedevi’nin alt taraflarının, hepsinin planlamasını yapmamız şart. Yapamazsak bu durumlarla iç içe kalırız. İmar konusuna bütün bu sulama kanalları, derelerin ıslahları bu planlama içerisinde yapılıyor. Kökünden çözmemiz lazım. O yüzden imar konusuna giriyoruz” diye konuştu.  

Editör: TE Bilişim