Şarbon Hastalığı Konusunda İnfiale Gerek Yok:
Son günlerde basında sıkça adından söz edilen ve halk arasında ŞARBON hastalığı olarak bilinen ANTHRAX hastalığı, Bacillus anthracis isimli bakteri tarafından oluşturulan, insanlara da bulaşabilen, memeli hayvanların bir hastalığıdır. Hastalık hayvanlarda genel olarak perakut ve akut seyreder, yani hiçbir semptom göstermeden 1-4 saat içinde ölüm gerçekleşmektedir. Çeşitli ülkelerde yıllar içerisinde her zaman görülebilen bu hastalık ülkemizde de daha önceki yıllarda görülmüş olup Veteriner Hekimlerin aldıkları tedbirler ve karantina önlemleri sonucunda çok kısa sürelerde söndürülmüştür. İlimizde şu an için aktif bir şarbon hastalık mihrakı bulunmamaktadır. Ayrıca bu hastalık hayvanlarda çok kısa sürede ölümlere neden olduğundan dolayı yurtdışından gemilerle bu hastalığın gelme olasılığı mümkün değildir.
 
Veteriner Hekimler Hastalığı Tanıyor ve Önlemleri Konusunda Bilgili ve Tecrübelidir
Herhangi bir şarbon hastalığı şüphesi durumunda hayvan yetiştiricileri derhal gerek klinik Veteriner Hekimlerine gerekse İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli Veteriner Hekimlere bildirmektedirler. Bu durumda resmi veteriner hekimler derhal hastalık şüphesi olan yere giderek gerekli tedbirleri almaktadırlar. Hayvanın bulunduğu işletme veya köylerde hayvan hareketleri kısıtlanır, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları gibi tedbirler alınır. Şüpheli hayvanlardan numune alınarak resmî enstitü ve laboratuvarlara gönderilmektedir. Numune sonucu pozitif olması sonucunda alınan tedbirler devam ettirilerek Veteriner Hekimler tarafından bölgede ivedi olarak hastalığa karşı aşılama çalışmaları başlatılmakta ve köyde bulunan büyükbaş, küçükbaş, tek tırnaklı hayvanların tamamı beş yıl boyunca aşılanmaktadır. 2018 yılında bu tedbirleri gerektirecek vakaya Manisa'mızda şu ana kadar rastlanmamıştır.
 
Anlaşılacağı üzere ülkemizde ve tüm dünyada herhangi bir şarbon hastalığı çıkışında Veteriner hekimler tarafından anında müdahale edilmekte ve herhangi bir insana bulaşmaması için gerekli önlemler alınmaktadır.
 
Veteriner Hekimler Halk Sağlığı İçin 7/24 Görevlerinin Başındalar
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimleri Bakanlık tarafından onay verilmiş kesimhanelerde hem sorumlu Veteriner Hekim hem de resmi Veteriner Hekimlerin gözetimi altında yapılmakta olup kulak küpesi bulunmayan, pasaportları veya sevk belgeleri bulunmayan veya dış bakısında klinik olarak sağlıklı görülmeyen hayvanların kesimlerine Veteriner Hekimler tarafından müsade edilmemekle birlikte klinik olarak sağlıklı görülen fakat kesimden sonra şüpheli görülen durumlarda da kesilen hayvanlar uygun şekilde imha edilmekte ve etleri kesinlikle tüketime sunulmamaktadır. Her kesimhanede biri sorumlu biri de resmi olmak üzere en az 2 Veteriner Hekim bulunmaktadır. Hatta İlimizde bulunan bir kesimhanede 2 sorumlu 2 adet de resmi Veteriner Hekim görev yapmaktadır. Bu Veteriner Hekimler Kesim öncesinde hayvanlarda antemortem muayene yapmakta. Kesim sonrasında ise etlerde postmortem muayene yapmaktadırlar. Kesim sonrasında uygun görülen sağlıklı etleri Sağlık Mührü ile işaretlemekte ve en az 1 gün soğuk hava deposunda etler olgunlaşıncaya kadar bekletilmektedir. Daha sonra yine Veteriner Hekimlerin kontrolünde kasap ve marketlere soğutucu araçlarla hijyenik bir şekilde ulaştırılmaktadır.
 
Veteriner Hekimler Sağlıklı Hayvan ve Sağlıklı Hayvansal Gıdanın Teminatıdır 
Yalnızca şarbon hastalığı değil hayvanlardan insanlara bulaşan bilen 250’den fazla zoonoz hastalığa karşı veteriner hekimler canı pahasına mücadele etmektedirler. Bu hastalıklarla sürekli içiçe olan ve risk altında bulunan meslek grubuyuz. Veteriner hekimler sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda ve sağlıklı insanın güvencesidirler.
 
Medyada Çıkan Ehliyetsiz İnsanlara İtibar Etmeyiniz
            Maalesef bu süreçte medyada konudan uzak ve ehliyetsiz birçok kişinin sırf medyatik olma çabası içerisinde konuştuklarını, açıklama yaptıklarını görüyoruz. Maalesef bazılarının bilimsellikten uzak tutumlar içerisinde olduklarını, hatta şarbonlu etlerin koklanarak anlaşılabileceği gibi saçma ve insanlarımızı tedirgin eden beyanatlarda bulunduklarını üzülerek görüyoruz.
 
Halkımızın bu tür insanlara ve haberlere itibar etmemelerini ve biz veteriner hekimlere güvenmelerini istirham ediyoruz. Bu olumsuz haberler nedeniyle insanlarımız bilhassa da çocuklarımızın hayvansal proteinden uzak kalmamalarını temenni ediyoruz. Resmi kesimhanelerden elde edilen kırmızı etlerin Bakanlıkça kayıtlı ve onaylı kasaplardan ve marketlerden alınmasında ve tüketilmesinde hiçbir mahsur bulunmamaktadır. Aynı doğrultuda uygun şartlarda muhafaza edilmiş, poşetlenmiş ve etiketlenmiş tavuk etinin de, ayrıca yumurta ve balıketinin de rahatlıkla tüketilebileceğini belirtmek isteriz. 
 
Tek Tıp – Tek Sağlık
Zoonoz Hastalıkların sıkça konuşulduğu günümüzde artık SAĞLIK kavramının İnsan Sağlığı / Hayvan Sağlığı olarak ayrı değerlendirilmeyip TEK SAĞLIK konsepti üzerinde yoğunlaşılması gerektiği aşikardır. 2017 yılında Güney Kore’de düzenlenen Dünya Veteriner Hekimleri Kongresinin ana teması One Health – New Wave (Tek Sağlık – Yeni Akım)olarakaynı doğrultuda seçilmiş ve Dünya genelinde bu tema işlenmiştir.
Çok doğru olan bu yaklaşımda biz Veteriner Hekimler, Hayvan Sağlığı, Gıda Güvenliği ve İnsan Sağlığına hizmet etmeye devam ediyoruz.
Editör: TE Bilişim