Manisa'da paylaştığı eski fotoğraf ve bilgilerle Manisa'nın yakın geçmişini yeni nesillere öğreten kişi olarak bilinen Atilla Beğendik okullarla ilgili çok ilginç bilgiler paylaştı. 
Atilla Beğendik şu bilgileri verdi:
Manisa'mızda, bir zamanlar mevcut olan Osmanlı dönemine ait ilk ve orta öğrenim ile ilgili 3 okulumuzu acizane görüntüleyip ve haklarında kısaca bilgi vermek  suretiyle Manisa hâfızasını diri tutmak istiyorum ki unutulmasın..

Beray-ı mâlumat: Okulların binaları bugün yıkılmış olduğundan hâlen mevcut değildir.

1. Fotoğraf:   MANİSA FEVZİYE MEKTEBİ İPTİDAİSİ (Fevziye İlkokulu)


Manisa'mızda bir zamanlar ikâmet etmiş olan ünlü yazar Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun ilköğrenimini yaptığı bu okul,bugünkü Manisa "KARAKÖY KÖPRÜSÜ"nün doğusunda ve cadde üzerine rastlayan bir yerde idi.

Yakup Kadri'nin çocukluk yılları ile ilgili anılarını anlattığı "Anamın Kitabı" isimli eserde yazarımız bu okula ait olaylara genişçe yer vermiştir şöyle ki ;
 
 - O dahi (Mektep müdürü ambarcı Hüseyin) Bevvap(okul hademesi) gibi bizim ailenin eski mensûplarındandı.Hatta taşıdığı "Ambarcı" lakabı da ona bir vakitler Karaosmanoğullarından birinin çiftliğinde ambar kâtipliği etmesinden kalmıştı.
Resmi adı "Fevziye Mektebi iptidaisi"olan bu okula "Ambarcı'nın Mektebi" de denilirdi.Hatta bu okul mimârisi itibâriyle de bir ambarı veya bir siloyu andırırdı.. Etrafı demir parmaklıklarla çevrilmiş bir geniş avlunun ucunda dört köşe taştan bir binâ idi.İki yüzü avluya diğer iki yüzünden biri de sokakla çaya bakardı..
Yer yer yıkık setleri ile 3-4 metre derinliğindeki taşlık yatağı içinde, kâh bir çağlayan gibi uğuldayarak, kâh kara kışın buzları ile örtüldüğü vakit, sesi kısılarak dağdan ovaya doğru o sokak senin bu sokak benim bütün kasabanın varoşları boyunca kıvrıla kıvrıla akıp giden bu çaya ben pek yakın bir ilgi ile bağlıydım. Çünkü mevsimlerin değiştiğini bana hep o haber verirdi...

2.Fotoğraf:  MANİSA İNAS RÜŞTİYESİ (Kız Ortaokulu)


Vak Vak Tekkesinden İlyas Bey Mescidi'ne inen Rüştiye sokağında (halen okul sokağı) iki katlı kargir(taş ve tuğlalı) bir bina olup, 1887 yılında öğrenime başlanılmış idi.Erkek Rüştiyesi ise bundan tam 15 yıl önce (1872 yılında) öğrenime açıldı..
Bugünkü ortaokul seviyesinde öğrenim yapılan okulun kadrosunda;
Muâllimi evvel,(Müdür)
Muallimi Sâni, (Müdür yardımcısı)
Rik'a muâllimi(Yazı öğretmeni)ve 
Sülüs muâllimi(Hat san'atı öğretmeni) bulunuyordu.
Hemen hemen bütün okullarda sene sonu imtihânları birer merâsim ile başlar ve bu işe büyük önem verilirdi.
İşte sizlere görsel olarak sunmuş olduğum "İNAS RÜŞTİYESİ"nde, mutasarrıf(Osmanlıda Sancak yöneticisi) ile askeri idari erkan'ın da katıldığı böyle bir imtihan merasime ait bu fotoğrafta  kız öğrencilerin siyah önlük ve beyaz yakalı giyinişleri dikkati çeker..
Merdiven önünde ise Dr.Muharrem Bey ile Öğretmen Cemal ve Nuri Yörükoğlu görüntülenmektedir.

3.Fotoğraf: MANİSA İDADİSİ (Manisa Lisesi)


1884 yılında öğrenime başlayan Manisa İdadisi, ilk mezunlarını 5 kişi olarak 1888 yılında verdi. Genellikle yüksek öğrenime hazırlık mâhiyetinde ders yapılıyordu..
Burada;
Hendese(Geometri)
Kimya 
Arabi,Farisi,Osmani,
Hat yazı sanatı,
Umumi tarih,
Cerri eskal(Mekanik),
İlmi Servet (Ekonomi),
Hikmet(Fizik),
Tarik-i Tabii (Biyoloji),
Heyet (Astronomi),
Cebir(Matematik),
Müsellesat (Trigonometri),
Hesap, Coğrafya ve Fransızca dersleri okutulmakta olup,öğrenim suresi 5 yıl idi..
Bu bina Cumhuriyet döneminde de,son zamanlara kadar (Ortaokul ve Lise olarak hizmet gördü.
Ayrıca 1884 yılında yayınlanan salnâmede(yıllık genelge) ise,Manisa'daki ilkokulların isimleri şöyleydi;
Sultan ilkokulu,
Hatuniye ilkokulu,
Kurşunlu Ilkokulu,
Süleymanpaşa Ilkokulu,
Câmii Kebir Ilkokulu,
Çaprazlar İlkokulu ve 
Karaköy İlkokulu..
Selâm ve saygılarımla dostlar...

Editör: TE Bilişim