Manisa’daki ev satışlarına yönelik açıklama yapan Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, bankalarda faizlerin şu anda 1.38’lerde olduğunu ve bu nedenle de ev almanın mümkün olmadığını savunarak, “Her şey bankalara ve faiz oranlarına bağlı. Şu anda 1.38’den aşağı kredi faizi yok. Bu nedenle bu kredilerle, bu paralarla ev almak mümkün değil. Ödemek de mümkün değil. 0.98’e kadar düşmüştü banka faizleri ama şu anda kamu bankalarında bile son faiz oranları 1.38. bunlar çok büyük rakamlar çünkü düşüşle yükseliş arasında yüzde 40 puan var. Yani bu paralarla kredi çekip ev almak bir hayli zor. Onun için de ev satışları tamamen taban yaptı. Faizlerin düşmesini bekliyoruz. Vatandaşın yanı sıra esnafımız da bu faizlerin düşmesini bekliyor. Devletin bu duruma en kısa zamanda el atması lazım” ifadelerini kullandı.
Akyüz, inşaat ve emlak sektörünün hareketlendiği zaman bütün sektörlere etkisi olacağını belirterek, “Onun için her şey bankalara bağlı. Tabi ki devlet de biraz bu işlerin içerisine girmeli, bankalar da elini taşın altına koymalı ve faizlerin aşağıya çekilmesi gerekiyor” dedi.
“SADECE TAPU ALMAK YETERLİ DEĞİL”
Akyüz, vatandaşların ev alacağı müteahhidi özenle seçmesi gerektiğini belirterek, “Kendi öz kaynaklarıyla, öz sermayesiyle çalışan müteahhitler var bir de yapıp satacak olan müteahhit vatandaşlarımız var. Burada çok büyük görevler düşüyor. Çok dikkat etmeleri gerekiyor. Bu ortamda evini satamayan ve ödemesi gelen müteahhitler söz konusu. Burada vatandaşımız alırken mutlaka kimi müteahhit seçmesi konusunda dikkat etmesi, bitmemiş evlere kesinlikle girmemesi lazım. Bitmiş evleri alsınlar yılların birikimini 1 dakikada heba etmesinler. Onun biz meslek olarak şunu öneriyoruz: Bir tapu almak yetmiyor. Kat irtifakı oluşur tapu alabilirsin ama sonu neticesinde sıkıntı yaşanabilir” şeklinde konuştu.
Ev alacak kişilerin sadece tapu almalarının yeterli olmadığına dikkat çeken Akyüz, “Biz her zaman söylüyoruz yapı kullanma izin belgesi hazır olacak şekildeki daireleri alsınlar. Çünkü o zamana kadar olanların hepsi riskli. Bu riskli alandan kurtulmaları için binanın bitmiş halini görerek almaları gerekir. Mesela bina dıştan bitmiş gözüküyor ama içini yapmamış adam. Bugün içerisine 50 bin Liraya kadar masraf edilecek yerler var. Ama bu da yetmiyor oturma ruhsatlarını alması için birçok kurum ve kuruluşa borcu olmaması gerekiyor. Elektriğini, suyu açtırabilmesi için mutlaka yapı izin belgesinin olması gerekiyor.  İnsanlar buralarda da mağdur olabilir. Binaya baktın bitmiş, içine baktın bitmiş, her şeyiyle bitirmiş ama yapı ruhsatını alamamış. İşte vatandaşın bunlara dikkat etmesi lazım. Hele şu dumanlı havada ona çok dikkat etmesi lazım. Çünkü piyasa öyle bir durumda” dedi.
“EVLERİN METRE FİYATLARI UÇTU”
Akyüz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bugün Manisa’da normal kullanılmış evlerin dahi metre fiyatının 3 bin liraya kadar çıktı. Site dediğimiz evlerde bile metre fiyatları 7 bin liraya kadar çıktı. Bunlar çok büyük rakamlar. Bayındırlık birim fiyatları belli. Bin lira civarında. Hadi bunu biraz daha lüks yaptın. İnsanların alım gücü yok. Bu arsa sıkışıklığından da kaynaklanıyor. Arsa enflasyonu olması gerekiyorken arsa yokluğu içerisine düşüyoruz. Arsa yok. Dolayısıyla arsa katılım payları yüksek. Yüzde 60’lara kadar arsa katılım payları çıktı. Buda tabi maliyetleri bir hayli yükseltiyor. Müteahhitte ne yapacak üstüne koyacak dolayısıyla hesabını kitabını yapıyor. Ama buna da en kısa zamanda çare bulunması gerekiyor.” 
KAYNAK: MANİSA HABER GAZETESİ

Editör: TE Bilişim