Henüz 7 yaşındayken bir ayakkabı imalatında çalışmaya başlayan İZ Ayakkabı sahibi Emrullah Ceylan, 30 yıldır ayakkabı sektöründe çalışıyor. Şimdiye kadar başka bir işte çalışmadığını söyleyen Ceylan, “30 yıldır mesleğin içindeyiz. Aktif bir halde devam ediyoruz. Yaklaşık 5 yıldır imalat yapıyoruz. İlkokul 1’e başladığımda sabahçıydım. Sabah okula, öğleden sonra işe gidiyordum. Bu şekilde 5 yıl devam ettik. İlk olarak imalatta çalıştım. Daha sonra farklı firmalarda çalıştım. Sonrasında nasip oldu, kendi işimi kurudum. Yaklaşık 5 yıldır da kendi firmamızda çalışıyoruz. İZ firmasının tek sahibiyim. Ortak olarak çalıştığım farklı gruplar da var. İş yerimiz Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nde yer alıyor. Toptan imalat satışı yapıyoruz” dedi.

AYAKKABI SEKTÖRÜ DE KRİZDEN ETKİLENDİ
Ayakkabı sektörünün de ekonomik sarsıntılardan etkilendiğini ifade eden Ceylan, “Ürünlerimizi yurt içindeki firmalara satıyoruz. Dolaylı yoldan ithalat yapıyoruz. Bizim İstanbul’da toptancılarımız var. Biz onlara veriyoruz. Onlar dolaylı yoldan yurt dışına gönderiyor. Direkt yurt dışına satış yapmıyoruz. Kısmen dolar üzerinden çalışıyoruz. İstanbul’a genelde dolar üzerinden alışveriş yapıyoruz. Türk Lirası üzerinden işlem yaptığımız çok sayıda firma da var. Sektörümüz çok güzel, çok değerli bir sektör. Sanat isteyen bir sektör. Ama maalesef yaklaşık 4-5 yıldan beridir, malum kriz, savaş, darbe girişimi gibi şeylerden dolayı sıkıntılar yaşadık. Şükür ayaktayız, devam ediyoruz, çabalıyoruz. Şu ana kadar çok büyük sıkıntılarımız olmadı ama tabii yine sıkıntı yaşayan çok sayıda insan var. Biz yine de tedbirli davranıyoruz. Şükür, şu anda bir sıkıntımız yok. Yapıyoruz, hazırlıyoruz. Bu sene inşallah bu krizi atlatırız, lehimize çeviririz. Durum şu anda budur. Nasip, ne olacak bilemiyoruz” şeklinde konuştu.

“İMALATÇIYA DESTEK YOK”
Ayakkabı sektörünün devlet desteğine daha fazla ihtiyaç duyduğunu belirten Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ayakkabı sektörüne devlet tarafından biraz daha destek olunması gerektiğini düşünüyorum. Ayakkabıcılar çok yalnız bırakıldı. Biz aslında sanat yapıyoruz. Çiziliyor, yapılıyor, derisi, kalıbı çokça emek istiyor. Olamayan bir şeyi üretip insanlara sunuyoruz ama bunun kadir kıymeti bilinmiyor. En büyük risk şu an imalatçıda. İmalatçıya bir destek yok. Son zamanlarda çok sayıda firma konkordato ilan etti. Sıkıntılı bir süreçteyiz. İşi yapmazsan yine zarar. Yapsak da zarar. Ya kapatıp gideceğiz ya da sektörün düzenlenmesini bekleyeceğiz.”

SEKTÖR HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Ayakkabı sektörünün zorluklarını anlatan Ceylan, “Biz genelde bayan sandalet, konfor sandalet, babet tarzı, kapalı anne ayakkabıları gibi genelde bayan ayakkabıları üzerine üretim yapıyoruz.  Ayakkabı üretimi için tabanını, deriyi, malzemeyi, işçiliği ayrı alıyorsunuz. Bunları bir araya getiriyorsunuz. Bunun bir riski var. Ürünü verip, ödemeyi alıyorsunuz. Yani bir şekilde riskin tamamını alıyorsunuz. Alıcı ücretini ödemezse, karşımızda muhatap bulamıyoruz. Doğru insanlarla çalışmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

AYAKKABI FUARI İLAÇ GİBİ GELDİ
Manisa’da bu yıl 5’ncisi düzenlenen Manisa Ayakkabı ve Moda Fuar’na (MAYFU) ilk kez katıldığını söyleyen Ceylan, fuardan duyduğu memnuniyeti şu sözlerle ifade etti:
“Fuara ilk defa katılıyorum. Fuar çok iyi geçti. Açıkçası katılmak için katıldık, bu kadar iyi olacağını beklemiyorduk. Fuarın faydası oldu. En azıdan tanışmadığımız insanlarla tanıştık. Birkaç farklı firmayla tanıştık. Benim beklentimiz üzerinde geçti. Gelecek yıl daha büyük bir stantla, daha çok çeşitle muhakkak katılacağız.”

Editör: TE Bilişim