Sancaklı İğdecik Atatürk Mahallesinde 250 yıldan beri gelenek olarak sürdürülen köy düğününde pişirilen keşkekte kullanılan buğdayı bu taşta sağdıçları ile birlikte döven damatlar, köy düğünlerinin tarihe karışması ile birlikte keşkek geleneğinin artık kazanlarda kaynatılmaması sonucu ortada kalan taş bir köşeye çekilmesi ile de ortada kaldı.
Ancak bu taşın durumunu bilen araştırmacı doğa fotoğrafçısı taşın resmini çekince olayı fark eden mahallenin teyzesi Zübeyde Doğan, “Telaşa kapılarak eyvah taşımızı devlet müzeye götürecek” kaygısı ile bir gecede 500 kg ağırlığındaki taşı kendi evlerinin penceresinin önüne çektirerek diktiği dut fidanı yanına koydurttu. Taşı badana ile kamufle etti. 

İçerisine begonyaları diken Zübeyde Teyze, “Ben evlenirken gelin olarak eşimle birlikte keşkek buğdayını dibek taşımız da dövmüştük,  bu yürük geleneği çok eskiden beri beldemizde yaşatılıyordu. Ancak son 10 yılda bu gelenek kayboldu,  bir gün bu geleneğin yeniden canlanması umudu ile bende kimse taşı almasın diye saksıya çevirerek koruma altı aldım“ dedi. 
Bu taşta 40 yıl önce keşkek için buğdayı döven İsa Atıcı ve İsa Doğan ikilisi, “Çok değil 10 yıl öncesine kadar burası müstakil belediye iken yapılan köy düğünleri ile bu taşta gelenek sürdürülüyordu. Ancak burası mahalleye dönüşünce gençlerde düğünlerini salonlarda yapmaya başlayınca bu gelenek kaybolmaya başladı. Taşta ortada kaldı. Osmanlı döneminden atalarımızın söylemine göre yürük kültürü olarak 250 yıldan beri gelen bu gelenekte damatlar sağdıçları ile düğün haftası olan süreçte Çarşamba günleri burada kazanlarda pişirilen keşkek için buğdayı döverdi. Bu geleneğin yeniden beldemizde canlandırılması için gerekli çalışmanın yapılmasını istiyoruz” dediler.
Araştırmacı doğa fotoğrafçısı İsa Göbeklioğlu, Olayı Şehzadeler Belediyesi Kültür Müdürü Enes Karataş’a ilettiğini söyledi. Bu geleneğin Sancaklı İğdecik’te taşın yeniden meydandaki noktaya konularak damatların keşkek için gerekli buğdayı bu taşta dövme işini canlandıracaklarını bu yürük geleneğin yürük mahallesi olan Sancaklı İğdecikte yaşatılacağını belirtti.

Editör: TE Bilişim