Geçtiğimiz günlerde, başımda beliren kabuklanma için doktora gittim. 5-10 cümleyle derdimi anlatıp, neden kaynaklanabileceğini sordum. Doktordan beklentim, o narin ellerine beyaz eldiven takıp da başımı incelemesi. Durum hiç de beklediğim gibi olmadı. Umursamaz bir doktordan, "Al bu fişi, aşağıda kan ver, öğleden sonra sonucuna bakarız" yanıtı aldım.
 Öğleden sonra sonucumu öğrenmek için gittiğimde, vitamin eksikliğin var deyip, iki farklı saç şampuanı ve beş kapsüllük iğnenin yazılı olduğu bir reçeteyle eczanenin yolunu tuttum.
 Eczane çalışanlarının güler yüzlülüğü, ilaçları bir an önce bulup , beni daha fazla bekletmemek konusundaki hassasiyetleri beni bir hayli düşündürdü.
 Az önce görüştüğüm doktor ile eczane çalışanlarını farklı kılan neydi? Doktor da eczane çalışanları da günde onlarca insanla meşgul oluyordur. Belki de bir eczane çalışanı daha fazla insanla iletişim halinde. Eczane çalışanlarının bu derece ilgili olma ve disiplinli olmasının iş yerindeki denetimle ilgili olabileceğini düşündüm. İyi çalışmazsa yerine başka bir çalışan alınır. Peki, işinde iyi olmayan doktorları kim denetleyecek?
 
Reçete yazma uzmanı (!)  doktorla sıkça şu diyaloglar yaşanır:
- Neyiniz var?
+ A, B, C rahatsızlığım var.
- Al bakalım; X, Y, Z ilacını kullan geçer.
 
Yalnız ben değil, eminim siz de, bu tip bir diyalog sonrası üzülerek, kendi kendinize, "Doktora gelmeseydim daha iyi olurdu, bu doktor hastalarla hiç ilgilenmiyor" gibi bir hayıflanmada bulunmuşsunuzdur.
 
ROBOT DOKTORLAR MI! O DA NE?
Uzun bir süredir, reçete uzmanı doktorlara rast geliyor olmam beni bir hayli üzüyor. Başınızı incelemeye, sorunlarınızın ne derece baskın olduğunu sormaya dahi tenezzül edemeyen bir doktor ne derece sağlıklı olabilir?
Kendi kendime şöyle bir sonuca vardım. Birçok doktorun yerine, ustaca geliştirilmiş dijital robotları koysak nasıl olur?
- Neyiniz var?
+ A, B, C rahatsızlığım var.
- Al bakalım; X, Y, Z ilacını kullan geçer.
Az önceki gerçek doktorla yaşadığımız diyalogdan farkı nedir sizce? Farz edelim ki, daha sağlıklı sonuç almak için dijital robotumuz sizi kan vermeye yönlendirdi. Öğleden sonra sonucu almaya geldiğinizde o da size aynı reçeteyi yazıveremez mi?
 Dünya santraç şampiyonu Garri Kasparov'un 1997 yılında Derin Mavi isimli bilgisayara mağlup olduğunda beri biliyoruz ki, dijital zeka ile gerçek zekayı ayır eden yegane değer sosyalliktir.
Oturduğu koltuktan tenezül edip de başını kaldırmayan reçete yazma uzmanı bir doktorun yerine, dijital robot bir doktoru tercih ederim daha iyi. Vereceği tepki de, yazacağı reçete de aynı olur.
İşini hakkıyla yapan bütün doktorlarımıza saygılarımla...