HABER:BERFİN ADICAN

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, geride bıraktığımız 2014 ve esnaflar için zor bir yıl olacağı konuşulan 2015'i değerlendirdi. Akyüz, esnafların 2015 yılında tedbiri elden bırakmaması gerektiğine vurgu yaparak, "2014 yılını iyisiyle, kötüsüyle geride bıraktık. Artık 2015'e bakmamız lazım. 2015'ten çok şey bekliyoruz ama maalesef 2014'te gördüğümüze göre 2015 yılı daha sıkıntılı geçecek. Esnafın tedbiri elden bırakmaması için borçlanmaması gerektiğini söylüyorum çünkü 2015 yılı esnaflar için sıkıntılı geçecek. 2014 yılına baktığımız zaman, 2015 biraz daha düşündürücü." dedi.

DELİK BÜYÜK, YAMA KÜÇÜK

Türkiye'de adı konmamış bir ekonomik krizin var olduğuna değinen Akyüz, "Memlekette kriz yok diyenin gelip bana nasıl olmadığını söylemesi lazım. Türkiye'de adı konmamış bir krizin olduğunu söyleyebilirim. Şu anda piyasa çok sıkıntılı. Piyasada sıcak para döngüsü yok. Piyasanın hareketlenmesi gerekir. Piyasanın açık olup olmadığını bankalardan anlayabilirsiniz. Şu anda bankalar kredi vermek için insan arıyorlar fakat vatandaşlar çok borçlandı. Delik büyük, yama küçük. Bunu kapatmamız için elimizden geleni yapmamız lazım. Yamanın kapatılması için devlet desteğine ihtiyacımız var." diye konuştu.

RAKAM DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Akyüz son olarak şunları söyledi, "Esnaf ve Kefalet Kooperatifi bizim can simidimiz. Esnaf Kefalet devlet destekli bir kuruluş. Bankalara kalmış olsak açık daha da büyüyecek ama Manisa'da esnafımızın yüzde 50'si kredi çekmiş deniyor. Bu durumda düşünmemiz gerekiyor. Şapkayı önümüze koyup bunu tartışmamız gerekiyor. Neden esnafımızın yüzde 50'si kredi kullanmaya ihtiyaç duymuş? Biliyorsunuz esnaf kredileri işletme altında verilen kredilerdir. İşletmeye harcanan bir para ise bu önemlidir ama borcu borçla ödemek için kredi kullanıyorsak sıkıntılıdır. Önümüzdeki günlerde bu sıkıntıları çekeriz. Rakam bir taraftan sevindirici, bir taraftan düşündürücü. Para yerinde kullanılıyorsa bu sevindiricidir ama borcu borçla ödemeye çalışıyorsak bu ileri günlerde sıkıntı yaratır." dedi.

Editör: TE Bilişim