Bazen uyanırsınız ama bacağınızı kıpırdatamazsınız değil mi?
Ya da aniden bir kramp giriverir hiç anlamazsınız ne olduğunu. Bu hafta da sizlerle kafamıza takılan bu noktaya değinelim istedim. Belki tahmin etmişsinizdir konumuzu.
'MAGNEZYUM'u biraz değerlendirelim öyleyse. Vücutta bulunan temel minerallerden biri olan magnezyum; metabolik işlevlerin çoğunda gerekli bir bileşendir. Sağlıklı bir yetişkinin bedeninde 20-28 gram magnezyum bulunmalıdır. Kemiklerin içindeki magnezyum bu oranın yüzde 60'ını oluştururken, kalan miktar doku ve organların içinde olur. Kalp ve beyinde yoğun miktarda magnezyum bulunmaktadır. Vücutta eksilmesi halinde mutlaka dışarıdan alınması gerekir aksi takdirde kendi depolarından almaya başlar. Özellikle de kemik rezervlerinden kullanır. Sinir sistemindeki aşırı duyarlılığı azaltan, insanların sakinleşmesine yardımcı olan magnezyum anti stres minerali olarak tanımlanır. Kandaki şekerin enerjiye dönüşmesine yardımcı olur, vücuttaki enzimleri harekete geçirir. Magnezyum vücut için oldukça faydalı bir mineraldir. Hücre içindeki magnezyum, hücre dışındaki kalsiyum ile birlikte hücre çalışmalarını sağlar. Eğer bu iki maddenin dengesi bozulursa birçok aksaklıklar ortaya çıkar. Özellikle kas sistemi için; şöyle ki kas kasılırken kalsiyum gevşerken de magnezyuma ihtiyaç duyar. İşte bu denge bozulması kas kasılma gevşeme durumunu direkt etkileyeceği için vücudumuzu hissedilir şekilde etkileyecektir. Magnezyum olmadan eneri sağlanmaz, enerji üretimi olan tüm tepkimelerin magnezyuma ihtiyacı vardır. Anti-stres elementi diye de geçer. Eksikliği depresyona yatkınlık durumu oluşturur. Ayrıca sakinleştirici özelliği vardır.Magnezyum; kalp atış hızını iyileştirir, kan pıhtılaşmasını önler, kalp krizini önler. Beyin hücrelerinin canlı kalması için çok önemlidir. Bu sebeple de magnezyum eksikliği Alzheimer gibi nörolojik rahatsızlığın altında yatan sebepler arasındadır. Vücut ısısının dengelenmesine yardımcı olur. Magnezyum takviyesi kadınlarda adet dönemi ağrılarının azaltılmasında etkili olur.
Hamilelik döneminde oluşan krampların engellenmesinde etkilidir. Magnezyum her zaman vücutta yeteri kadar bulunmalıdır. Eksikliğinde kalp ve böbrek başta olmak üzere, böbreklerde, karaciğerde işlev bozukluklarına neden olabilir. İnsanlar kendilerini yorgun, halsiz, huzursuz hisseder. Uyku düzenleri bozulur, hafıza kaybı, kramplar, böbrek yetmezliği, öğrenme güçlüğü gibi etkiler ortaya çıkar.
Magnezyum; ıspanak, kabak çekirdeği, kaju, ay çiçeği, fasulye, badem, buğday, ton balığında bulunur.
Sizde bir kendinizi gözlemleyin bakalım. Acaba bir eksiklik var mıdır? Sağlıklı günler dilerim.

Ecz. Pelin AKKAYA

[email protected]