Öğrenciler köy yolunu asfaltladı, engellilerle birlikte halk oyunları oynuyor, kütüphaneler oluşturuyor, yaşlılar ve çocuklarla birlikte etkinlikler düzenliyorlar.

Toplum için çalışan öğrenciler önce kendi okullarının duvarlarını boyadılar, şimdi de çevre düzenlemesini yapıyorlar.

Manisa’da üniversitede okuyan öğrenciler hem eğitim görüyor, hem de çeşitli projeler geliştirerek topluma hizmet ediyorlar. Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Beden Eğitim ve Yüksekokulu (BESYO) Beden Eğitimi Öğretmenliği 4. Sınıf öğrencileri Yrd. Doç. Dr. Aylin Zekioğlu liderliğinde Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında yaptıkları çalışmalarla adından söz ettiriyor. BESYO öğrencileri okulları güzelleştiriyor, yolları yapıyor, engellilerle birlikte halk oyunları oynuyor, çocuklara sahip çıkıyor, köy okullarında öğrenciler için kütüphaneler oluşturuyorlar. Öğrenciler bununla yetinmeyerek önce kendi okullarını boyadılar, şimdi de okulun bahçesine çiçekler ekiyorlar. Grup kapsamında bu tür çalışmaları gerçekleştiren öğrenciler böylece sosyal sorumluluğu öğrenmiş oluyorlar. Gruplar en az 5, en fazla 10 öğrenciden oluşuyor.  

Oluşturulan gruplara Gülen Yüzler, Bir’iz, Altın Kalpler, Neşeli Yüzler olsun diye çocuklar, Arrow gibi isimler veriliyor. Sponsorda bulan öğrenciler, böylece üniversiteye yük olmadan hem güzel eserler ortaya çıkarıyorlar, hem de üniversite ve şehrin birleşmesine katkı sağlıyorlar.

GÜZEL ESERLER ORTAYA ÇIKIYOR

Bu dersin YÖK tarafından öğretmenlik mezunu veren bütün birimlerde verildiğini ifade eden CBÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aylin Zekioğlu, Topluma Hizmet Uygulamaları dersinin amacının topluma hizmet etmek u ve öğretmen adaylarına toplum bilincini aşılamak olduğunu söyledi. Öğrencilerin birlikte hareket etmesine imkan sağladığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Aylin Zekioğlu, “Birlikte hizmet etmeyi öğretiyoruz. Öğrencilere anlaşabildiğiniz kişilerle grup oluşturun diyoruz. Öğrenciler gruplar oluşturmasına rağmen bizler projeler üzerinde haftalarca uğraşıyoruz. Artılarını, eksilerini yapılabilirliğini, kimlere ulaşabiliriz, kimlerden destek alabiliriz. Çünkü bu işin manevi boyutu olduğu gibi maddi boyutu da var. Oturuyoruz onları tartışıyoruz. Öncelikle onlar karar veriyor, ben yanlarında destek veren bir kişi olarak duruyorum.  Her şeye onlar koşuyor. Her hafta düzenli toplantılar yapıyorlar. Sonuçta güzel ürünler ortaya çıkıyor” dedi.

ÖĞRENCİLERİN MANİSA’YA KAZANDIRDIKLARI

Öğrencilerin Manisa’ya kazandırdığı eserlerden bahseden Yrd. Doç. Dr. Aylin Zekioğlu, “Geçen sene öğrencilerimiz yıllardır yapılmayan bir köy yolunu asfaltladılar. Moris Şinasi Hastanesine çocuk oyun odası yapıldı. Saruhanlı’da çocuk parkı yapıldı. Yuntdağı’nda bir köye kütüphane kazandırıldı. Birçok okulun bahçe düzenlemesi yapıldı. Huzurevinde kalan yaşlılarımızla birlikte 3 ay spor yapılarak, bir gece tertip edildi. Öğrencilerimiz kendi eğitim gördükleri okullarını boyadılar. Şimdi de okul bahçesinde çevre düzenlemesi yapıyorlar. Okçuluk sahası yapılıyor, atletizm sahasını yeniliyoruz. Spor salonunu yeniden elden geçiriyoruz. Tenis kortunu düzenliyoruz. Zihinsel engelli öğrencilere yönelik 2 ay boyunca halk oyunları öğretmeye çalıştık. Engelliler Gününde de öğrencilerimizle birlikte güzel bir gösteri sundular. Bu sene Sevgi Evleri’nde kalan çocukların yanına giderek ablalık yapıyoruz” diye konuştu.

GERÇEK HAYATI ÖĞRENİYORLAR

Çalışmaların Eylül ayından itibaren başladığını kaydeden Aylin Zekioğlu, 5 Ocak’a kadar devam ettiğini belirterek, çalışmaların 3 ayda tamamlandığını söyledi.  Projeleri hayata geçirirken kurumlardan çok büyük destek aldıklarını vurgulayan Aylin Zekioğlu, “Başta rektörlüğümüz bize çok destek veriyor. Yaşar eğitim destek veriyor. Muradiye’de çocuk parkı yaptık, halk bizim yanımızdan hiç ayrılmadı. Bunu oraya gidince görüyorsunuz. Köy yolunu yaptığımızda birçok yerden telefon aldım. Muhtar geldi bize bunu nasıl yaptınız anlatın bize. Herhalde o anda öğrencilere sihir değiyor. Okulu bizler boyatamazken öğrenciler ders kapsamında boyadılar. Sponsor konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Halk inanılmaz bir şekilde destek veriyor. Bütün bunlar benim değil öğrencilerimin gayretli çalışmalarıyla ortayı çıktı. Gerçek hayat budur. Elini taşın altına koyduğun an kimin ne olduğunu görüyorsun. Burada önemli olan eşit paylaşabilmektir. Ortaya çıkan eserler dersin amacına ulaştığını görüyoruz. Bütün öğrencilerime yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim