Her insanın sahip olduğu bir kimlik, düşünce, duygu, geçmiş anılar ve gelecek planları vardır. Şehirleri de insanlar inşa eder. Hepsi birbirinden farklı kimliğe sahip insanlar bir topluluk oluşturur ve kaynaşarak ortak bir kimlik yaratırlar. Bu ortak kimliği de yaşadıkları, inşa ettikleri şehirlere yansıtırlar. Bu nedenle her şehrin bir adı vardır. Bu adın altında geçmiş anılar, duygular, düşünceler, farklılıklar ve güzellikler yatar. Bu anlamda ülkemizin şirin ve turistik illerinden olanNevşehir de kendi kimliğine ve geçmişine sahiptir. Fars dilinde “nev” kelimesinin yeni anlamına gelmesiyle şehrin adının bu olması elbette tesadüf değildir. Tarih boyunca pek çok evreden geçmiştir ve pek çok isim almıştır bu kent. Hititler Nissa demiştir ilk adına. Asurlar Katputuka demiştir Kapadokya’ya bu şehri de içine alarak. Sonrasında Muşkara denilmiştir Selçuklu Türk’leri tarafından. Nihayet Sadrazam Damat İbrahim Paşa noktayı koymuştur ve yeni şehir manasına gelen ismini vermiştir. Zaten bu zamana kadar da çok önemli bir konumda ve geçiş güzergahında olmasına rağmen büyük bir yerleşim yeri olamamıştır Nevşehir.

Küçüktür belki ama çok geniş coğrafyaların dahi sahip olmadığı tarihi ve kültürel birikimi barındırmaktadır içinde. Hititler’den günümüze kadar Anadolu coğrafyasında hüküm sürmüş bütün uygarlıklardan izler taşır. Hepsinin kimliğini de içinde barındırır bir şekilde. Bu yüzden hem doğası hem de beşeri görünümüyle büyüleyicidir. Güneş’in doğuşu dahi daha bir farklıdır şehrin tepelerine. Her mevsimde milyonlarca turist ziyaret eder bölgeyi, Güneş’in doğuşunu en güzel şekliyle izleyebilmek ve büyülü bir dünyaya adım atabilmek için. Üstelik bereketlidir de bu topraklar. Tarih boyunca tarımla uğraşan bütün insanlar ekmek yemiştir Kapadokya toprağının bereketiyle. Günümüzde de aynı verim sürmektedir. Ne kadar modernleşse de dünya Nevşehir’de hep bir şeyler aynı kalmaktadır. Her mevsim ayrı bir güzellik ve huzur verir insanın içine ve ayrılmak istemez kimse. Nevşehir haber vasıtasıyla bu şehri, sahip olduğu zenginliği ve doğal güzellikleri bilmeyen yoktur. Yerin üstünde olduğu kadar yerin altında da büyük şehirler inşa etmişlerdir insanlar bu bölgelerde. Binlerce yıl öncesinden başlayıp günümüze ulaşabilmeleri ise elbette şehrin kimliğinin bir parçasını oluşturan muhteşem taş işçiliğidir.

Artık şehirde geçmiş ve günümüzün tüm güzellikleri kesişmektedir. Tarihteki tüm yaşanmışlıklar bu bölgede milyonlarca insanın ziyaretiyle modern toplumlara anlatılmaktadır. Bunca birikimin ortaya çıkardığı yöresel tatlar, insanları doğa ile bütünleştiren festivaller, modern sanatın güzelliklerini ortaya döken yarışmalar da bir parçasıdır artık bu şehrin. Kimliğine her gün yeni bir şey eklenir adeta. Tüm bu büyülü diyarın dışında bir de gerçekliği yaşatır içinde. Zenginliklerini sadece görsel değil ekonomik anlamda da sunar ve Nevşehir iş ilanları verilebilmesine sahip olduğu ekonomik değerle katkı sağlar.

 

Editör: TE Bilişim