Bu aşı boğmaca tetanoz difteri üçlüsünden oluşan karma aşı olarak halk tarafından bilinmektedir. Bu aşı çocuklar üzerinde uzun süreli koruma sağlar. Yeni doğan bebeklerdeki tetanozun önlenmesi için anne adaylarına 2 doz tetanoz aşısı yapılmaktadır.
Bazı durumlarda yaralanma yaşandığı zaman ise kişinin aşı durumu doktor tetanoz aşısının yan etkileri tarafından tespit edilmesi ve karar vermesi gerekir. Genellikle çocuklarda 3 çeşit hastalığa karşı büyük bağışıklık kazanması sağlanmış olur. Bunlar başında ölü difteri, boğmaca, tetanoz gibi hastalıklardır.
DABT şeklinde aşılama yaşpılır. Bu aşı önceleri yapılan aşılar kadar etkili olmasa hile gösterdiği bu aşı daha öncelerde yapılan aşılar kadar etkili olmasa bile gösterdiği yan etkileri azdır.
 
Tetanoz aşısının koruma süresi ne kadar
 
Bu hastalığı olmuş olan kişi üzerinde bağışıklık sağlamaz. Fakat hastalığa karşı tetanoz aşısı kaç yılda yapılır koruma çocukluk döneminde 3 doz yapılacak tetanız aşısı ile sağlanabilir. Tetanoz mikrobu aşı ile uygulandığında canlı bir uygulama olmadığı için 10 sene sonra bağışıklıkta azalmalar olacaktır. Bu hastalığa karşı % 100 koruma sağlanması için her 10 sene
bir aşı tekrar yapılması gerekir.
 
Tetanoz aşısının neden olduğu yan etkileri nelerdir
 
Aşı uygulamasından sonra en çokm görülen yan etkiler aşı yapılan yere hassasiyet ağrı kızarıklık ve şişlikler genellik 4 veya 5 dozdan sonra bu etkiler daha fazla görülür. 2 gün içeresinde kendini göstermektedir. Ortalama 3 gün sonra yan etkileri geçmiş olur.
 
Kaynak: tetanoz aşısı
 
Editör: TE Bilişim