Yerli ve yancı turistlerin uğrak noktası haline gelen ve Ege'nin yeni cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Kula, Kula Belediyesinin yaptığı yaptırımlar ile adından daha çok söz ettireceğe benziyor. Son olarak Balıkesir Üniversitesi Coğrafya bölümü öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından ziyaret edildi. Prof. Dr. Abdullah Soykan tarafından uygulamalı eğitimin verildiği alanda, öğrenciler uygulamalı eğitim almanın farkını yaşadı. 90 öğrenci ile yapılan eğitim gezisinin ardından ikinci 90 kişilik öğrenci gurubu da Kula Jeoparkında uygulamalı eğitim aldı. Gelen Üniversiteler ile bire bir eğitim veren ve saha da uygulamalı eğitim almalarını sağlayan Kula Jeopark Koordinatörü Dr. Erdal Gümüş, gelen her gurup ile ilgilendiklerini ve sahada gerekli eğitim seminerleri vererek öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlamaya çalıştıklarını vurguladı.

PROF. DR. SOYKAN; SAHADA YAPILAN EĞİTİM KALICI EĞİTİMDİR

Balıkesir Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Abdullah Soykan, yapılan eğitim çalışmalarını ve saha ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; "Kula coğrafi özellikleri bakımdan eşsiz bir yapıya sahip. Bu özelliklerinin farkına varan ve korunması, bilime hizmet vermesi için UNESCO tarafından tescillenerek Dünya'ya tanıtımı yapılıyor. Bu özellikleri bakımından bizlere büyük bir fırsat sunan Kula Jeoparkı, eğitim ve araştırma noktasında eşsiz örnekleri içerisinde barındırıyor. Öğrencilerimin bu imkanlardan faydalanmalarını sağlamak ve saha eğitimlerini taçlandırmak maksadıyla geldik. Kitaplarda ne kadar anlatırsak anlatalım, öğrencilerimiz taşı, toprağı, havasını koklamadığı sürece her zaman eksik kalacak. Bu eksikliği ortadan kaldırmanın en güzel yolu da saha eğitiminden geçer. Bizlere bu imkanları sağlayan Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun ve sahada bizlere rehberlik ederek eşsiz bilgileri bizimle paylaşan Dr. Erdal Gümüş'e teşekkür ediyorum. Kula Jeoparkı biz bilim adamları için eğitim üssü haline geliyor ve bu durum biz bilim adamları açısından memnuniyet verici. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

15 BİN YILLIK AYAK İZLERİ

Kula Jeopark alanı sadece coğrafi özellikleri ile sınırlı kalmıyor. İnsan yaşayışlarının 15 bin yıl öncesine dayandığı ve bunun en güzel örneğinin ise ayak izleri olduğunu söyledi. Kula Jeoparkından örneklerin sergilendiği Jeopark ziyaretçi merkezinde sergilenen ayak izleri sayesinde, bu bölgenin yaşam kültürleri ve ne kadar eskiye dayandığını gösteriyor. Prof. Dr. Abdullah Soykan, küçük bir müze haline getirilen ziyaretçi merkezinde iklimin, coğrafi yapının ve volkanik unsurların yaşayışlar üzerine olan etkisini öğrencilerine anlattı. Bu merkezin eğitime ve bilime vermiş olduğu hizmetin asla hafife alınmaması gerektiğini belirtti. 

Editör: TE Bilişim