Kula CHP ilçe başkanı Halit Eryılmaz yaptığı açıklamada “13 Mayıs Salı günü Soma ilçemizde yaşanan elim kaza sonucu Türkiye’nin ve dünyanın en büyük madencilik kazalarından biri yaşanmıştır. Hepimiz derin üzüntü içerisindeyiz. Bu elim kazada kaybettiğimiz işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet geriye kalanlara sabır Yaralı olan kardeşlerimize de acil şifalar dileriz.

Bu kazanın yaşanmamış olması dileğimizdir. Ancak böyle bir kazanın olabileceği yönünde Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Sayın Hasan Ören, Özgür Özel ve Sakine Öz her üç ayda bir ölümlü ve yaralanmalı kazalar oluyor, insanlar ölüyor diye Soma maden ocaklarının daha iyi denetlenip bu kazaların yaşanmaması için üç Milletvekilimiz tarafından Soma’daki madenlerin incelenmesi için 23 Ekim 2013 de TBMM’ne 60 Milletvekili imzası ile bir araştırma önergesi verilmiştir. Bu araştırma önergesi 20-21 gün önce TBMM’nde görüşüp iktidar milletvekillerinin onayı ile reddedilmiştir.
Şimdi sormak lazım bu araştırma önergesini reddeden iktidar Milletvekillerinin vicdanları rahat mı?
Ne gariptir ki bu elim kazadan sonra sanayi Bakanı Taner Yıldız kazanın meydana geldiği bu özel maden ocağı ile ilgili aklayıcı ve sorumluların her türlü tedbiri aldığı yönünde beyanlarda bulunup sanki maden ocağı sahibi gibi basın önünde açıklama yapmaktadır" dedi.


KEŞKE DEVLET TOPLADIĞI VERGİLERİ TOMA’YA DEĞİL SOMA’YA HARCASAYDI
Eryılmaz “Başbakanımız da aynı doğrultuda bu mesleğin kaderinde ölüm var demesi burada çalışan insanların verdiği değeri ve olaya bakış açısını ortaya koymaktadır. Yani Başbakanımıza ve hükümet yetkililerine göre burada yaşananlar kaderdir. Sorumlu devlet yönetme anlayışında bunun karşılığı olarak hükümet ve sorumlu bakanların istifa etmesi gerekir. Bu olayı kaderi bağlayıp sorumluların hala yönetimde kalması manidardır. Bu sorumsuzluğu halka havale ediyoruz.
Keşke Devlet işçilerin hak aramak için yürümesine karşı önlem alacağına işçilerimizin çalışma şartlarını iyileştirme yönünde önlem alsaydı. Keşke devlet topladığı vergileri Toma’ya değil Soma’ya harcasaydı.
Gezi eylemlerinde ekmek almaya giderken ölen 15 yaşında çocuğun orada ne işi vardı diyenler acaba şimdi 15 yaşında maden ocağında ekmek parası için çalışırken ölen Kemal Yıldız için ne diyecekler. Hiç vicdanları sızlamayacak mı?

Bu elim kazaya sebep olan, gerekli tedbirleri almayan tüm sorumluların biran önce bulunup adalet önüne çıkarılması tek dileğimizdir. Devletin kaza olduktan sonra gösterdiği duyarlığı samimi bulmuyoruz. Ölenlerin ailelerine yapılacak maddi yardımları keşke maden ocaklarında dahi insanı çalışma ortamı yaratılması yönünde kullansaydı. Böylece kayıplarımız daha az veya hiç olmayabilirdi.
Bizler ısınalım diye o Soğuk maden ocağına inip alının terini ekmeğine tuz eyleyen, işçileri bir siyasi partinin geleceğine tahvil edenler, bu yaptıklarının hesabını bir gün tarih karşısında ve ahirette mutlaka vereceklerdir.

Dileğim bu yaşanan son acı olsun. Bu kazada yitirdiğimiz maden şehitlerimize Allah’tan rahmet ailelerine baş sağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz.

Millet olarak yastayız. Ülkemizin başı sağ olsun. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu kazalarının sorumluların bulunup yargı önünde hesap vermelerinin takipçisi olacağız. Yaşanan birçok olayda olduğu gibi örtbas edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Editör: TE Bilişim