Kula Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Tarım sigortaları Havuzu (TARSİM) Manisa Bölge Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği 'Doğal Afetler ve Tarım Sigortaları Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı' Kula Belediyesi Toplantı Salonunda yapıldı.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Bilgin Sarısu öncülüğünde gerçekleşen toplantıya, TARSİM Manisa Bölge Müdür yardımcısı Erkan Gür ve Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konu uzmanı Halil Belliler tarafından TARSİM hakkında bilgiler verildi. Toplantıya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bilgin Sarısu, Ziraat Odası Başkanı Nuri Topal ve mahalle muhtarlarıyla tarımsal amaçlı kooperatif başkanları, çiftçiler, banka temsilcileri ve sigorta acenteleri katıldı.
Toplantının ev sahipliğini yapan Kula İlçe Tarım Müdürü Bilgin Sarısu yaptığı açılış konuşmasında, “Bugünkü toplantımızın amacı tarımsal poliçeler konusunda üreticilerimizin bilinçlenmesini sağlamaktır. Kula tarımsal potansiyeli çok geniş olan bir ilçe. Ürün çeşitliliği de bir o kadar fazla. Bizim öncelikli çalışmalarımızdan bir tanesi de, doğal afetlerden dolayı zarar gören üreticilerimizi ürünlerini sigorta yaptırmaları konusunda teşvik etmektir. Doğal afet yaşandıktan sonra poliçe yaptırmaktansa önlemimizi baştan almalıyız” dedi.
TARSİM Manisa Bölge Müdür yardımcısı Erkan Gür, TARSİM tarım sigortaları sisteminin üreticilere sağladığı katkı ve imkanlardan bahsederek, günümüz şartlarında her sektörde sigortanın çok önemli olduğunu ancak üstü açık fabrika olarak nitelendirilen tarımda sigortanın çok daha önemli olduğunu söyledi. Bitkisel üretim ve hayvancılıkta önemli risklerin olduğunu kaydeden Gür, bu risklerin bir kısmını TARSİM'in karşıladığını dile getirdi. Şu anda sigorta kapsamında olmayan kar yükünden kırılmalar, aşırı yağış ve benzeri faktörlerden meydana gelen zararlar gibi diğer bazı risklerin de sigorta kapsamına alınmasının, hem sigorta yaptıran üretici sayısını arttıracağını, hem de üreticinin mağduriyetlerini önleyeceğini vurgulayan Gür, üreticilerin ürünlerini ve hayvanlarını sigortalatmalarının yararlı olacağını belirtip, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.
Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konu uzmanı Halil Belliler ise gerçekleştirdiği sunumunda ülkemizde ve dünyadaki tarım sigortalarının durumu, hayvancılıkta karşılaşılan riskler ve sigortanın kapsama alanları konularında bilgi verdi. Belliler sunumunda ayrıca TARSİM'in bugüne kadar olan faaliyetleri, yıllara göre alınan poliçe sayısı, üreticilere ödenen miktarlar, bitkisel üretimde karşılaşılan riskler ve TARSİM'in bitkisel üretimde kapsadığı riskleri anlattı. Toplantı, soru cevap kısmıyla tamamlandı.

Editör: TE Bilişim