Kurtuluş etkinliklerine Kula Kaymakam Murat Güven, CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa milletvekilleri Mazlum Nurlu, Tur Yıldız Biçer, Jandarma Komutanı Üsteğmen Hikmet Aybars Hayta, İlçe Emniyet Müdürü vekili Ahmet Ömerbeyoğlu, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, belediye meclisi üyeleri, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri katıldı.
Program Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Hisar Kapı mevkiinden başlayarak Türk bayrakları ile kortej halinde Kent Meydanı’na yürüyüş yapıldı. Kortejde protokolün yanı sıra gaziler ve spor okulları yer aldı. Kaymakam, Jandarma Komutanı ve Belediye Başkanı Kula halkının kurtuluş bayramını kutladı.
Törende bir konuşma yapan Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, 786 gün süren işgalde direnişe can katan şehitleri saygıyla andığını söyledi. Başkan Tosun, "1 Eylül’de Uşak, 3 Eylül’de Selendi işgalden kurtarılmış ve sahra toplarına da kavuşan 2. Süvari Tümeni Derbent-Sirge-Kula doğrultusunda yürüyüşe geçmişti. Kolordu Komutanı Fahrettin Altay bir süre sonra bu tümeni terk ederek dağ yollarından Selendi üzerine hareket etmiş ve 4 Eylül sabahı Pabuçlu köyüne ulaşmıştı. Bu yolculuk sırasında kolorduya yukarıdan hiçbir emir gelmediği halde komutan gördüğü manzaranın etkisiyle durumu şu şekilde değerlendirmişti: ’Yunanlılar, Kula’ya Güney hattın ve Milne hattında savunma isteyeceklerdir. Eğer, Kula Güneyi’nde savunulursa bu düşmanın sol yanına kolorduya taarruz etmek, Gediz Vadisi boyunca Adala üzerinden Salihli Ovası’na inerek büyük bir kuşatma yapıp düşmanı yok etmek için; 4 Eylül sabahı birlikler toplu olarak hareket etmişti. 786 gün süren işgal de direnişimize can katan efelerimizi, askerlerimizi bugün aynı minnet ve şükranla anıyoruz. Buruşukoğlu Mehmet Efe ruhun şad olsun, Yabaayak Mehmet Efe ruhun şad olsun, Menyeli Çobanoğlu Halil Efe ruhun şad olsun ve efelerimiz, askerlerimiz ve vatan mücadelesindeki şehitlerimizin ruhlarınız şad olsun.’ Sizlere minnettarız" dedi.
Kutlamalar, öğrenciler tarafından okunan şiirler ile devam ederken Kula belediyesi cimnastik ekibi büyük alkış aldı
Ayakta alkışlandı
Manisa Büyükşehir Belediyesi Konservatuar öğrencilerinin hazırlamış olduğu bayrak gösterisi ve halk oyunları ekibinin gösterileri ilgiyle izlenerek Kulalılar tarafından ayakta alkışlandı.
Kaynak: iha