2015 yılı içinde yürürlüğe giren açık ve kapalı sistem kanatlı işletmelerinde alınması gereken biyogüvenlik önlemleri ile ilgili talimat gereğince, Kula İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Kula’da mevcut etlik piliç (broiler) işletmelerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Kula İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bilgin Sarısu, "2015 yılı içinde yürürlüğe giren, kanatlı işletmelerinde alınması gerekli biyogüvenlik önlemleri ile ilgili talimat gereğince, ilçemizde mevcut etlik piliç (broiler) işletme sahiplerine yönelik bir toplantı düzenledik. Söz konusu talimatın amacı, ülkemizde faaliyet gösteren ticari yumurtacı ve etlik işletmeler kanatlı hayvan hastalıklarına yol açan biyolojik etkenler ile halk sağlığını etkileyen zoonotik etkenlerin giriş ve çıkışı ile biyogüvenlik denetiminden geçmeyen işletmelere hayvan sevkini engellemek ve tüketicilere sağlıklı beyaz et sunumunu gerçekleştirmektir. Bu talimat yumurta ve et üretimi yapan kanatlı işletmelere işletme için gerekli olan teknik, hijyenik, sağlık şartları ve bu talimat hükümlerine uyulmaması durumunda uygulanacak işlemleri kapsar. Bütün bu hususlar ayrıntılı olarak sunu şeklinde işletme sahiplerine aktarılmıştır. Talimata aykırı bir durumun tespit edilmesi halinde derhal gerekli yasal işlem yapılacaktır." dedi.

Kula’da kanatlı işletmelerinde alınması gereken biyogüvenlik önlemlerini anlatan Kula İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimi Devrim Kuşçu, ’Biyogüvenlik tedbirlerini al; şüpheli durumları veteriner hekime bildir!’ sloganı ile alınması gereken önlemlerini anlatarak; “Kanatlı yetiştiriciliğinde öncelikli hedef sürü sağlığını korumaktır. Bu yüzden hastalıkların çıkışını engellemek ve yayılışını en aza indirmek için bir takım önlemlerin alınması zorunludur. Alınan biyogüvenlik tedbirlerinin yetersiz ya da hiç uygulanmaması durumunda hastalıkların görülme sıklığı artmakta ve önemli ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Bu nedenle kanatlı yetiştiriciliğinde alınacak ufak tefek önlemler daha sağlıklı ve güvenli hayvan yetiştiriciliğini ortaya çıkaracaktır.” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim