Damızlık hayvan sahiplerinin belirlenmesi için yapılan kura Kula İlçe Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimi Süleyman Oğuz Akça, Veteriner Sağlık Teknikerleri Ahmet Tarık Ormancı ve Bilal Avşan tarafından gerçekleştirildi. 117 küçükbaş hayvan yetiştiricisinin başvuru yaptığı damızlık hayvan çekilişinde 7 hayvan için kura gerçekleştirildi.
Damızlık küçükbaş hayvan için başvuran vatandaşlardan hayvanları beğenmeyerek tepki gösterenler oldu. Hayvanların 340 türk lirası destekli olmasına da itiraz eden vatandaşlar ‘bu hayvanlar bu kadar etmez. Bizim evdeki hayvanlarımız hem bunlardan daha büyük, biz bu kuraya katılmıyoruz’ diyerek salonu terk etti.
Hayvanları beğenmeyerek kuraya katılmadan gidenler olunca kuraya katılan 18 kişi oldu. Kula İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri vatandaşların huzurunda kura çekimini yaptı ve damızlık hayvan alım hakkı kazanan 7 kişi belirlendi. Kurayı kazanan Hüseyin Özyılmaz, Şükrü Erdoğan, İbrahim Yaşar, Zeki Akbaba, Süleyman Aydoğdu, Yıldıray Selendili ve Müzeyyen Tosun kendi aralarında kurulun huzurunda damızlık hayvanların küpe numaralarına göre yeniden kura çekerek, hayvanlarını belirlediler. Kura çekimi sonrasında konuşan Kula İlçe Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimi Süleyman Oğuz Akça;” Ülkemizde yaygın olarak aynı ırk dan küçük baş hayvanlar, akraba üremesi ile yetiştiriliyor. Bu da yetişen hayvanın zamanla kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Bu nedenle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından küçükbaş hayvan ırkının iyileştirilmesi, ıslahı için damızlık hayvan dağıtımı çalışması başlattı. Gelen hayvanlarımızı beğenmeyerek gidenler oldu, tepki gösterenler oldu. Onlar hayvanlara kurbanlık gözüyle baktıklarından beğenmediler. Bu hayvanlar özel olarak yetiştirilmiş 18-22 aylık hayvanlar. Biz inanıyoruz ki bu çalışma ile Türkiye genelinde küçükbaş hayvan ırkı iyileştirilecektir” diye konuştu.
Damızlık hayvanlıklarını alan vatandaş, memnun olduklarını belirterek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan benzer projelere devam etmesini istedi.

Editör: TE Bilişim