Manisa’nın Kulaİlçesigerçekleştirilen Tarla Okulunu yerinde ziyaret ederek derse katılanKula Kaymakamı Murat Güven ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, üreticilerle bir araya gelerek, badem bahçesinde uygulamalı eğitimlere katıldı. EğitimdeKula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bilgin Sarısu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İzzet Atsız, Kula Ziraat Odası Başkanı Nurettin Topal, teknik personeller ile üreticiler de hazır bulundular.

Çiftçi Tarla Okulu çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten ve bu projedeki amaçlarını aktaran İl Müdür Vekili Metin Öztürk; “Uyguladığımız yöntem, çiftçimizi kendi tarlasında, kendi ürünü üzerinde, bütün aşamalarıyla beraber dikiminden yetiştirmesine, hastalıklardan gübrelemesine kadar akla gelen her konuda eğitmek. Okullarımızda amacımız badem konusundaçiftçilerimizi bilgilendirmek, eğitmek sonrasında da bilinçlendirerek ürün verimini ve kalitesini artırmaktır. Tarla Okulu Projemizin daha etkili olması içinde eğitimlerimizibizzat üretim yerlerinde gerçekleştiriyoruz” dedi.
Tarla Okulu çalışmalarına 2013 yılı itibariyle başladıklarını ifade eden Öztürk; “Manisa genelinde7 değişik konuda,24 çiftçi tarla okulunda,575 öğrenci ile eğitimlerimiz devam etmektedir. Badem konusunda ilk kez 2014 yılında, badem alanları konusunda büyük atılım yapan Kula İlçemizde Çiftçi Tarla Okulu açtık. Üreticilerimizin konulara iştirakleri oldukça güzel. Bizleri çok iyi dinliyorlar ve konuları takip ediyorlar. İl Müdürlüğü olarak, çiftçilerimizibilinçlendirmeye, yeni teknikler ve teknolojilerle beraber çiftçilerimizi desteklemeye her zaman devam edeceğiz”dedi

Manisa’nın her türlü tarımsal üretimde ülke genelinde ön sıralarda yer aldığını söyleyen Metin Öztürk, badem üretimine dair rakamsal açıklamalarda bulundu. Manisa’da badem yetiştiriciliğinin her geçen yıl artan bir ivme ile devam ettiğini söyleyen Öztürk; “2015 yılı verilerine göre, Ülkemizdeki 296.839 dekarlık badem üretim alanının 30.126 dekarı İlimizde bulunmaktadır. İlimizde ise 9.650 dekar alanla Selendi İlçemiz birinci, 5.831 dekar üretim alanı ile Kula İlçemiz ikinci sırada yer almaktadır. Manisa badem alanlarında Türkiye’de 1. sırada yer alırken, badem üretimi açısından ülke 2. si konumundadır.
2002 yılında İlimizde 870 dekar alanda badem üretimi gerçekleşirken bu rakam 2015 yılında 30.126 dekar alana ulaşmıştır. 2002 yılında 822 ton badem üretimi gerçekleşirken 2015 yılına geldiğimizde üretim miktarımız 3.547 tona çıkmıştır” dedi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Osman Sarı’nın, bademhasadı konusunda çiftçilere ayrıntılı olarak verdiği bilgilerin sonrasında, badem bahçelerinde makinalı hasat metotları uygulamalı olarak gösterildi.
 

 
Editör: TE Bilişim