Manisa’nın Kula ilçesindeki Özel Ufuk İlköğretim Okulu'na, polis eşliğinde denetim baskını düzenledi. Okul yöneticileri, denetim baskınına gelen kişilerden izin ve kimlik belgesi göstermesini isteyince sözlü tartışma çıktı. Kimlik göstermeyen 30 kişilik grup, denetim yapmadan okuldan ayrıldı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Av. İsa Koşar, “İlçemizde faaliyet gösteren Kula Özel Ufuk İlköğretim Okulu'na, Manisa Valiliği'nin yazısı üzerine denetim yapmak için görevli geldiklerini beyan eden 20-30 civarında kişi gelerek denetim yapmak istediler. Biz kendilerinden, valilik yazısı ve il idare kurulu yazısını istedik, bu karar ibraz edilemedi. Onun dışında ibraz ettikleri valilik olur yazısında sadece kurum isimleri yazmaktaydı. Orada yazan kurumlardan bir kısmı Yunusemre Belediyesi'ndeydi. Kula belediyelik olmasına rağmen hariçteki belediye personelinin görev yapamayacağı hususundaki itirazlarımızı yaptık. Gelen heyetteki denetim elemanı hüviyetini taşıyan kişilerin nitelik itibariyle, unvan itibariyle SGK mensubunun özellikle iş müfettişi olması gerektiğini, onun dışında vergi dairesinden görevlendirme yapılan kişinin de denetmen ya da müfettiş hüviyetinde olması gerektiğini ve bu vasıfları ve unvanları taşımadıklarını, en azından bize bu hususta bir kimlik ibraz etmelerini istedik, buna rağmen ibraz etmediler.'' dedi.
'KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE DENETLENMEYE HAZIRIZ'
Av. Koşar, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun dışında bize personel isim listesi gösterdiler. Altında herhangi bir valilik imzası, herhangi bir resmi kurum yazısı olmayan, A4 kağıdına yazılmış bir isim listesi verildi. Bu liste üzerinden görevlendirilmeye ilişkin herhangi bir yazı bize verilmiş değildir. Belirttiğimiz kanuna aykırı hususları gidermelerini istedik. Bunun dışında her şeye rağmen denetimleri tutanak altına alacağımızı ifade ettik. Kanuni denetimlere her zaman açık olduğumuzu söyledik. Bizim itirazlarımız dikkate alınmadı. Tam tersine, bütün denetimlere açığız dememize rağmen, 'Zorluk çıkarıyorsunuz.' diyerek ayrıldılar. Biz kendilerine hiçbir şekilde zorluk çıkarmadık. Biz sadece kanun çerçevesi içerisinde kalmalarını, bu hususta ikna edici resmi yazıları göstermelerini istedik. Biz kanundan hiçbir zaman kaçmadık. Kanunlar çerçevesinde denetlenmeye hazırız."
Özel Ufuk İlköğretim Okulu Müdürü Sosyal Tokuç ise şunları söyledi: "Türkiye'nin en başarılı okullarından bir tanesiyiz. 30 kişilik, ne olduğunu bilmediğimiz, yoldan geçen 30 kişilik grup tarafından denetime tâbi tutulmak istendik. Arkadaşlarımızın hepsine kimlik sorduğumuzda kimlik beyan edemediler, görevlendirme kağıdı beyan edemediler. 'Ben Kaçakçılık Organize Suçlar müdürüyüm.' diyen arkadaş benimle muhatap oluyor. Ben Milli Eğitim'e bağlı bir kurumsam, Milli Eğitim'den onaylı bir denetleme memuru gelmesi lazım. Görülüyor ki Organize Suçlar'daki üç arkadaş bütün koordinasyonu yapıyor. Milli Eğitim müdürü ve şube müdürü o komisyonun başkanı değilmiş gibi. Emniyet tarafından bu şekilde baskı altına alınmamızı istemiyoruz ve kabul etmiyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okul müdürü olarak benden görevlendirme yazılarını isterken, 'Sizin görevlendirme yazılarınızı ben görmek istiyorum.' dediğimde o görevlendirmeleri beyan etmiyorlar. 'Ben yoldan geçiyorum, seni denetleyeyim' kültürüyle ileri demokrasi olan ülkelerde böyle denetleme olmayacağını beyan ettik."
Denetim baskınına şu kurumlar katıldı: Milli Eğitim İl Müdürlüğü, İl Maliye denetçileri, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş., Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Maarif Müfettişleri Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) İl Müdürlüğü, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) İl Müdürlüğü, İtfaiyeMüdürlüğü, Tapu Müdürlüğü, Yunusemre Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü.

Editör: TE Bilişim