Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde ekim sonu başlayan zeytin hasadı devam ediyor. Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz bu yıl zeytin rekoltesinde düşüş yaşanmasını beklediklerini anlatarak yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen zeytin hasadının tüm mahallelerde başladığını söyledi.

Yaşanan olumsuz hava şartlarına rağmen zeytin hasadının Kırkağaç’ın bütün mahallelerinde ekim ayının sonunda başladığını belirterek, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, "2015 yılı zeytin hasat takvimi bu yıl ocak ayından itibaren yaşanan olumsuz iklim koşulları, çiçeklenme döneminde yaşanan don vurgunu, yaz aylarında yaşanan dolu zararı ile zeytin üreticimiz sıkıntılı günler geçirmekte, zeytinde önemli rekolte düşüşleri yaşanması beklenmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen zeytin hasadı tüm mahallelerde başlamıştır. Başlayan hasatla birlikte yaptığımız arazi ziyaretlerinde tohumun az olmasıyla üreticilerimiz hasat yapmakta acele etmekte ve hasat esnasında dikkat edilmesi gerekenlere çok fazla dikkat edilmektedir. Başkanlığımız bünyesinde bu sebeple danışmanlık hizmetleri birimimiz tarafından bire bir arazi de bilgilendirmeler ve bu amaçla hazırlanan broşürler dağıtılmaktadır." dedi.

Özellikle çiftçilerin sırıkla yaptıkları hasada karşı olduklarını kaydeden Boğaz, "Sırıkla hasat yapılmaması önemle üzerinde durduğumuz konudur. Sofralık zeytinlerde bu yöntemle yapılan hasatta; sürgün ve dallarda yaralar açılmakta, bir sonraki yılda ürün verecek sürgünlerin zarar görmesine ve kırılmasına sebebiyet vermektedir. Ayrıca sürgünlerdeki yaralarda zeytinin en önemli hastalıklarından olan ’Zeytin Dal Kanseri’ için zemin hazırlamaktadır. Tüm üreticilerimizin sağlıklı ve kaliteli hasat geçirmeleri için hasat zamanına, hasat yöntemine, zeytinlerin toplama, taşınma ve depolarda işleme faaliyetlerine dikkat etmelerini ziraat odası başkanlığımız olarak önemle tavsiye etmekteyiz. Ayrıca başkanlığımız bünyesinde çalışan danışman ziraat mühendislerimizin özellikle hasattan sonra oluşan yara, çatlak ve kırıkların olumsuz koşullarını önlemek amacıyla bakırlı preparatlar ve bordo bulmacı kullanılması önemle tavsiye etmektedir. Başlayan zeytin sezonuyla tüm çiftçilerimizin hasat takviminin hayırlı olmasını, bolluk ve bereket içinde bir yıl geçirmesini dilerim." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim