Kırkağaç Kaymakamlığının 2012 yılında başlattığı çilek projesi ilk meyvelerini verdi.
Kırkağaç’ın Gelenbe Mahallesi’nde 50 hektarlık alanlarda hayata geçirilen projenin olumlu sonuç vermesi Kırkağaçlıların yüzünü güldürdü.
Çileğin hasat edildiği Gelenbe Mahallesi’nde bulunan Mehmet Ali Uyar adlı vatandaşın tarlasında inceleme yapan Kırkağaç protokolü, burada bir program düzenleyerek konuyla ilgili bilgi verdi.
Çilek projesinin tanıtılması için düzenlenen programa, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Kırkağaç Kaymakamı Ali Sırmalı, Kırkağaç Belediye Başkanı Yaşar İsmail Gedüz, Kanada Montreal Türk Kültür Merkezi Başkanı Yılmaz Ekinci, Ak Parti Kırkağaç İlçe Başkanı Ömer Öztürk, İlçe Tarım Müdürü Melikşah Taşkın, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kırkağaç Kaymakamı Ali Sırmalı “2012 yılında başlatıp, 2013 yılında devam ettirdiğimiz çilek projesinin başarılı sonuçlarını bugün burada görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Halkımızın % 80’i tarımla geçinmekte. Bizde ilçemizde yaşayan insanların geçim standardını yükseltmek için güzel projeler hazırladık. Bunlardan bazıları, seracılık projesi, meyvecilik projesi, istiridye mantarı projesi, kavunların uzun süre muhafaza edilmesi için kavun depoları projesi, çilek projesi gibi. Bugün burada bu projelerden başarılı sonuçlar almaktan büyük mutluluk duymaktayız. 2012 yılında Köprübaşı ilçesine giderek, orada bir çalışma yaptık ve bu çileğin Kırkağaç’ta da yetiştirilebileceği hakkında kanaat getirdik.
2012’de yaklaşık 41 dönüm arazide bu işi başlattık. 2013 yılında da yaklaşık 59 dönüm arazide çilek ektik.
Çiftçilerimizin memnun olduğunu gördük. İnşallah biz bu projeyi daha da büyütmek istiyoruz. Bu yıl 50 dönüm daha genişletmeyi düşünüyoruz. Birkaç yıl içerisinde ise 500 dönüme çıkartmak istiyoruz. Zaten yol üstünde olduğumuz için pazarlamakta sıkıntı çekmeyeceğiz.
Yaklaşık 350 dönüme yakın kiraz ektirdik çiftçilerimize, 200 dönüme yakın bodur elma fidanı verdik. Yaklaşık 200 dönüm bodur elma ekildi. Bundan sonra bu ve buna benzer projeler devam edecek. Bu projelerin ilçemizde başlatılmasında, öne çıkarılmasında ve uygulanmasında bizlere büyük destek veren başta Milletvekilimiz Recai Berber’e, belediye başkanımıza, ziraat odası başkanımıza ve ilçe tarım yetkililerine çok teşekkür ederim” dedi.
Çilek bahçesinden elleriyle çilek toplayan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise “2012’de 41, 2013 yılında da 59 çiftçimize bu şekilde hibe fidan verildi. Yavaş yavaş bizim bölgemizde çileğinde kaliteli bir şekilde olabileceğini gösterdik. Ama Pazar olabilmesi ve dışarıdan alıcının gelebilmesi için daha fazla olabilmesi lazım. En azından günde bir kamyon toplanabilmesi lazım. Köprübaşı ilçemizde şu an her gün 7-8 TIR çilek çıkıyor. Bunların 2 TIR’ı direkt ihracata gidiyor. Aynısını Kırkağaç’ta yapabilmemiz için çoğaltmamız lazım. Bizim burada bunu yapabilecek potansiyelimiz de var” diye konuştu.
İlçe Tarım Müdürü Melikşah Taşkın ise “Gelenbe Mahallesi’nde 5, Kırkağaç merkezde ise toplam 100 dekarlık çilek bahçemiz var. Çilek bahçemizin iki yılda bir fidelerini değiştiriyoruz. Oldukça yüksek verimler elde ettik. En büyük avantajlardan bir tanesi bu bölgede yeni bir ürün oluşu ve İstanbul-İzmir yolu üzerinde bulunan bir ilçeyiz. Buda ürettiğimiz ürünü daha çabuk piyasaya sunmamızı sağlıyor.
Buda çiftçilerimiz artı bir değer oluyor. İlçe tarım müdürlüğü olarak haftanın üç günü sadece çilek bahçelerini dolaşarak, yeni bir ürün olduğu için çiftçilerimizi eğiterek geçirdik. Sonuçlarından oldukça da memnunuz. Çiftçilerimizde derslerini çok iyi çalıştılar. Kırkağaç’a yeni bir gelir kapısı açmayı düşünüyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim