Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde öğretmen olarak görev yapan görme engelli Hasibe ve Süleyman Bozkurt çifti, öğrencilerini hayata hazırlayıp onlara ışık oluyor.
İzmir Bornova Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulunda tanışan Hasibe ve Süleyman Bozkurt, ortaokul ve lisede birlikte eğitim gördü.

Farklı kentlerdeki üniversite eğitimleri sonrasında Türkçe öğretmeni olan Hasibe Bozkurt'un Konya, rehber öğretmen Süleyman Bozkurt'un ise İstanbul'a tayini çıktı.

Bu süreçte birbirinden kopmayan çift, çevresindekilerin "İki görme engelli aynı evde yapamaz" demelerine aldırmadan hayatlarını birleştirdi.

Meslek hayatlarına 2010'dan bu yana Sarıgöl'de devam eden öğretmen çift, gelecek nesillerin aydınlığa kavuşması için mücadele ediyor. Öğrencilerini hayata hazırlayan çift, onlara ışık oluyor.

Ahmet Yoldaş Ortaokulunda öğretmenlik yapan Hasibe Bozkurt, AA muhabirine, öğrencilerini çok sevdiğini, onlar sayesinde her zorluğu aştığını söyledi.

Bozkurt, "Okula adım atar atmaz çevremi saran bir sevgi yumağı var. Onların sayesinde hayata tutunuyorum. Engelli bir öğretmen olduğumu hissettirmiyorlar. Bana yardım ediyorlar, yapamadığım bir şey olduğunda iş bölümü yapıyoruz." diye konuştu.

Okulda ders işlerken Braille alfabesiyle basılan kitap ve engellilere yönelik teknolojilerden faydalandığını ifade eden Bozkurt, teneffüs aralarında da kollarına girdiği öğrencileriyle sohbet etmeyi çok sevdiğini dile getirdi.

Derslerin dışında okulda sosyal etkinlikler yapmaya çalıştıklarına değinen Bozkurt, şöyle devam etti: 

"Geçen yıl 23 Nisan'da öğrencilerimle tiyatro gösterisi yapmıştık, bu yıl yine bir tiyatro oyunumuz olacak. Bir de dergi çıkarıyoruz. 'Salkım' isimli dergimizin ikinci sayısını hazırıyoruz. Öğretmenliğimin yanı sıra bir yazarlık kimliğim var. Bir şiir kitabım var. İkinci basımı yapılacak. Yazarak kendimi ifade etmeyi seviyorum. Hayatımdaki renkleri kelimeler oluşturuyor. Kelimelerin elimden tutmasıyla yazarlıkta yol almaya çalışıyorum."

En büyük desteği eşinden gördüğünü anlatan Bozkurt, çift olarak sosyal hayatın içinde olmaya gayret ettiklerini anlattı.

Engelli olmanın öğretmenliğe engel teşkil etmediğini dile getiren Bozkurt, "Toplumun bize acımasını beklemeden, üretici olduğumuzu ve hayat mutfağında yerimiz olduğunu kanıtlayabilirsek, engellilere karşı ön yargı ve bakış açısı değişir diye düşünüyorum. Öğretmenlik de birçok engelli arkadaşımın başarıyla yaptığı bir meslek." diye konuştu.

"Dönüşler olumlu"

Süleyman Bozkurt ise engellilerin hayatın her alanında büyük başarılar elde edebileceğini gösterdiklerini belirterek, "Öğretmenlik çok özel bir meslek. İşimizi canla başla yapmaya çalışıyoruz. Bunu yapabildiğimize bizim inanmamızdan çok, hizmet verdiğimiz kişilerin inanması lazım ki, velilerimiz ve öğrencilerimizden aldığımız dönüşler gerçekten olumlu." dedi.

Eşiyle sosyal etkinlikler düzenlediklerini bildiren Bozkurt, kendisinin belediye bünyesindeki kültür merkezinde çocuklara satranç dersi verdiğini, eşinin de öğrencileriyle tiyatro gösterileri yaptığını söyledi.

Bozkurt, "Benim görme kaybım yüzde 90, eşimin ise yüzde 100. Eşimle birçok ortak alanımız var. Her zaman şunu söylerim, bu hayatta iki aşkım var, biri eşim, diğeri de işim." ifadelerini kullandı.