Gölmarmara İlçesi'nde geçen 27 Mayıs'ta meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından sarsıntıdan etkilenen Tiyenli Mahallesi ile Saruhanlı'nın Kumkuyucak Mahallesi'nde, yaraların sarılması için çalışmalar sürüyor. Depremden etkilenen vatandaşlar hala korku içindeyken, çadırda yaşamın zorluğundan yakındı.

CUMA NAMAZINI ÇADIRDA KILDILAR

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, Gölmarmara Belediye Başkanı AK Partili Kamil Öz, Gölmarmara Kaymakamı Zeyit Şener, İl Müftüsü Sinan Cihan, mahalleyi ziyaret etti. Mahalle meydanında kurulan çok amaçlı çadırda cuma namazı kılındı. Başkan Ergün, hasar gören yerleri inceleyip, vatandaşlara her türlü desteği verdiklerini ve devam edeceklerini ifade etti.

Türk Kızılayı Manisa Şubesi Kadın Kolları Başkanı Fatma Nuran Nüfusçu ve gönüllü kadınlar ise Tiyenli'de erzak yardımı yaptı. Beraberindekilerle evleri gezip kuru gıdaları dağıtan Nüfusçu, "Deprem bizi çok üzdü. Can kaybı olmadığı için teselli buluyoruz. Burası çok kötü durumda. Eski ev çok fazla. Onlara en kısa zamanda devletin el uzatması lazım. Bir an önce yardım istiyorlar. Kuru gıda yardımı getirdik. 90 koli kuru gıda dağıttık" diye konuştu.

ÇADIRDA YATIP KALKIYORLAR

Evlerine girmeye korkan vatandaşlar ise bahçelerine kurulan çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor. Çadırda kalan mahalle sakinlerinden Fadime Durgun, "Cumartesi gününden bu yana dışarıdayız. Dışarıda yemekleri yapıyoruz, çadırda yatıyoruz. Eve girmeye korkuyoruz. İçeriden bir şey alıp hemen dışarı çıkıyoruz. Depremler arada devam ediyor. Oğlumun evinde büyük hasar var. 'Eve girmeyin' dediler. Benim evimin duvarlarında da çatlak çok" dedi.

Yalnız yaşayan 60 yaşında Emine Ak da evinde büyük hasar oluştuğunu ve girilemez hale geldiğini anlattı. Deprem günü kendini evin penceresinden dışarı attığını dile getiren Ak, evinde hasar tespiti yapıldığını ve çok kötü durumda olduğu için içeri giremediğini söyledi.

"PSİKOLOJİMİZ BOZULDU"

Üç kişilik ailesiyle birlikte çadırda kalan Erdal Çoban, arada yaşanan depremlerin kendilerini çok korkuttuğunu söyledi. Evinin ağır hasarlı olduğunu anlatan Çoban, "Çadırda yaşamak zor. Havaların sıcak olması nedeniyle ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Çadırda 3 kişi kalıyoruz. Biran evvel evimize, yuvamıza kavuşmak istiyoruz. Herhangi bir gümbürtü olduğu zaman yerimizden fırlıyoruz. Şu anda dengemiz bozuk. Bir traktör geçiyor fırlıyoruz. Allah bunları bir daha göstermesin. Diyorlar ki Gölmarmara'da, Akhisar'da daha büyük deprem olacak. O da bizi etkiliyor. Bizim psikolojimiz bozuluyor. Bir an evvel evlerimizin olmasını istiyoruz. Haziranın sıcağında çadır içinde kalınmaz. Evin içine girip eşyamızı alamıyoruz, ne yapacağımızı şaşırdık" diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Havva Baştan da mağdur olduklarını söyledi. Sokaklarda dolaşmaya korktuklarını belirten Baştan, "Köylü mağdur. Sokaklardaki duvarlar yıkılacak. Çocuklara bir şey olacak diye korkuyoruz. Mutfak araç gereçleri yok. Bu evlerin bir an önce olması lazım. Çocuğumu bir haftadır okula gönderemiyorum" dedi.

Yetkililer Tiyenli ve Kumkuyucak Mahallesi'nde depremin izlerini silebilmek için çalışmalar yürütüyor. Gölmarmara Kaymakamı Zeyit Şener, merkezde 3 ağır hasarlı; Tiyenli'de 93 ağır hasarlı, 35 ağır hasarlı ve 31 az hasarlı; Değnekler Mahallesi'nde 3'ü ağır, 17'si hafif hasarlı ev bulunduğunu belirtti. Deprem bölgesinde 127 çadır kurulduğunu söyledi. Şener, "Genel hayatı etkilediği kararı alındığı andan itibaren biz buradaki kişilerin geçici ya da kalıcı olarak nerede kalmak istediklerini soracağız. Geçici olarak kalmak isterlerse onlara konteyner vereceğiz. Ağır hasarlı evlerde de şartları taşıyan vatandaşların evleri destek ile yapılabilecek. Bu kararı AFAD Başkanlığı alacak" diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim