Döviz fiyatlarındaki dalgalanmalar, tarım sektörünü derinden etkiledi. Tohum, gübre ve ilaç gibi birçok ürünü yurtdışından ithal eden çiftçiler, artan döviz fiyatları karşısında kara kara düşünüyor. Son 3 ayda yüzde 25 oranında artan dolar, bugünlerde 3,80 TL civarında işlem görürken, Euro ise 4 TL’nin üzerine çıktı. Döviz fiyatlarının yanı sıra akaryakıt fiyatlarının da çok yüksek olduğuna dikkat çeken çiftçiler, birtakım iyileştirmeler bekliyor.
“ÇİFTÇİMİZİ GERÇEKTEN ZORLU BİR YIL BEKLİYOR”
Konu hakkında gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, çiftçilerin olumsuz olarak etkilendiğine dikkat çekerek, “Bildiğiniz üzere, son dönemlerde dövizde yaşanan hareketlilik, bizim çiftçimizi ciddi anlamda olumsuz olarak etkilemiştir. Şu an için birçok yerde gübre ve zirai ilaç fiyatlarının arttığını biliyoruz. Gerçi çiftçimizin gübre, ilaç ve akaryakıt için tam alım zamanı değil, ama önümüzdeki süreçte bu alımlar başlayacak. Bu yıl çiftçimizi gerçekten zorlu bir yıl bekliyor. Dövizin ani bir şekilde fırlaması bizi birçok anlamda olumsuz etkileyecek. Çiftçimizin kullanmış olduğu tohum, gübre ve ilaçların birçoğu dışarıdan ithal ediyoruz. Zaten akaryakıt da aldı başını gitti. Ama bunun yanında bizleri üzen bir olay var. Sürekli dışarıdan ürün ithal ederken zarar görüyoruz, ama yurtdışına ürün ihraç ederken bunun karını göremiyoruz. Biz birçok ürünümüzü, mesela üzüm gibi stratejik bir ürünümüzü her yıl yurtdışına ihraç ediyoruz. Fakat yurtdışına dolar düşükken yapmış olduğumuz bağlantılar ile bugünkü dolar fiyatları arasında çok büyük farklar var. Bunu bir türlü çiftçiye yansıtamadık. Bizi üzen en büyük olaylardan bir tanesi de bu” dedi.
“KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ”
Çiftçilerin üretimde kullandığı ürünlerin geçen seneki fiyatları ile bu yılki fiyatları arasında ciddi fiyat artışları olduğuna değinen Kaçire, “Dövizin yükselmesi bizleri kara kara düşündürmektedir ama bu konuda Tarım Bakanlığımız inşallah kısa süre içerisinde bir önlem alacaktır. Biliyorsunuz Tarım Krediler Kooperatifi gübre işine el attı. Onlarla görüştüğümüzde, bize fiyatlara zam yansıtmayacaklarını söylediler. Bizler birtakım çalışmalarla bu sıkıntıların aşılacağını düşünüyoruz. Ancak önlemlerin bir an önce alınması lazım. Çiftçimiz Mart ayı gibi araziye inecektir. İlaçlama dönemi yaklaşıyor. Çiftçilerimiz tam manasıyla dışarıdan ithal ettiğimiz malları, tarlalarında kullanmaya başlayacaktır.  Geçen seneye göre fiyatlar şu an için çok aşırı derecede yükseldi. Geçen sene 40 lira civarında olan ürünler, bu sene 54-55 lira civarında” diye konuştu.
“ÜRETİCİ VE TARIM BAKANLIĞI ARASINDA KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYORUZ “
Tarım Bakanlığından birtakım iyileştirme hamleleri beklediklerini vurgulayan Kaçire, “Bizler ziraat odaları olarak sadece üretici ve Tarım Bakanlığı arasında köprü vazifesi görüyoruz. Bunun haricinde herhangi bir yetkimiz yok. Bizler, çiftçilerimizle görüşüp, onların sıkıntıları belirleyip Tarım Bakanlığına veya bizim kendi genel merkezimize gönderiyoruz. İnşallah çiftçimizin araziye çıkış sürecine dek birtakım iyileştirmeler yapılacaktır. Bizler Tarım Bakanlığından bazı hamleler bekliyoruz. Bu hamleler gelmediği takdirde çiftçimiz ciddi anlamda çok zorlanacaktır” ifadelerini kullandı.
“PAMUĞA DESTEK, DÖVİZİN ETKİLERİNİ AZALTIR”
Son olarak pamuk üretimi ile ilgili olarak bekledikleri destek primlerinin Tarım Bakanlığı tarafından verilmesi durumunda dövizin olumsuz etkilerinin azaltılabileceğine dikkat çeken Kaçire şunları kaydetti: “2016 yılı, çok sıkıntılı bir yıl oldu. Birçok badireler atlattık. Tarım anlamında da bazı gelişmeler yaşandı. Yeni bir Tarım Bakanı geldi. Tarım sektörü için köklü çözümler talep etmiştik. Tarım Bakanımız da bizlere sözler verdi. İnşallah bunların gerçekleşeceğine inanıyoruz. Önümüzdeki yıl için pamuk Manisa'da ekilmeye başlanacaktır. Bakanlık tarafından desteği de verilecektir. Mısır desteği kaldırılacak denmişti. Ama halen mısır desteği devam ediyor, Manisa'da da ekiliyor. Bakanımız pamuk için iyi bir destek verirse, üreticimiz ciddi bir pamuk üretimi içerisine girecektir. Mısır, topraklarımızı çoraklaştırıyor. Üreticimizi pamuğa teşvik ettirmemiz gerekli. Bunun için de Bakanlığımızdan pamuk için iyi bir destek primi bekliyoruz. Pamuğa beklediğimiz oranda destek gelirse, dövizin olumsuz yansımaları azalabilir. Hamleler bir an önce gelirse çiftçimiz önünü görür, sıkıntıları bir nebze de olsa azalır. Ben tüm çiftçimize hayırlı, bereketli bir sezon diliyorum.”
Üveys ÖZGÜL
 

Editör: TE Bilişim