A101 Üst Yöneticisi Erhan Bostan ise yaptığı açıklamada ürünlerin 7 binin üzerinde şubede satışta olacağını bildirdi.

Kasaplar ise bu gelişmeye karşı kendi politikalarından vazgeçmeyecek ve yerli üreticinin etlerini, maliyetlerine orantılı satmaya devam edecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın talimatıyla  ESK'nin, market raflarında ucuz et satılmasına yönelik karkas et temini 1 Kasım  itibarıyla başladı.

ESK tarafından gerçekleştirilen ihale sonucunda 81 ilde şubesi bulunan  ve kendi satış noktalarının tamamında satış yapmayı taahhüt eden A101 ve BİM  firmaları ile sözleşme imzalandı.
Vatandaşlar, ESK müdahalesiyle KDV dahil kıymanın kilogramının 29 lira  ve kuşbaşının kilogramının 31 liradan satışını olumlu karşılarken, bazı zincir  marketler, kasaplar ve üreticiler karara tepki gösterdi.
Etlerin söz konusu market raflarında bulunamaması piyasada soru  işaretlerine neden olurken, eleştirilere, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Fakıbaba yanıt verdi. Fakıbaba, etlerin ESK tarafından firmalara verilmeye  başlandığını, uygulama için aylık 6 bin tonluk miktar belirlediklerini  dolayısıyla etlerin raflarda erken tükenmesinin normal olduğunu söyledi.  Amaçlarının piyasa aktörleri ile rekabet etmek olmadığının altını çizen Fakıbaba,  hedeflerinin dar gelirli vatandaşlar ile ucuz eti buluşturmak olduğunu vurguladı.  Fakıbaba, piyasa oturuncaya kadar söz konusu uygulamanın devam edeceğini  belirterek, gerekirse belirlenen 6 bin tonluk miktarın 10 bin tona çıkabileceğini  bildirdi.
Söz konusu gelişmelerin ardından bazı zincir marketlerin et  reyonlarında da düşük fiyatlar görülmeye başlandı.
A101'İN 7 BİN ŞUBESİNDEN ULAŞILABİLECEK
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan A101 Üst Yöneticisi Erhan Bostan, söz  konusu etleri kendi markaları olan, "Kombinet" markası ile satışa sunduklarını  ifade ederek, ürünlerin üzerinde ESK ibaresi bulunacağını kaydetti.
Bostan, ESK'nin tedariki ile aylık 2 bin-3 bin ton karkas etten elde  edilecek ürün satışı hedeflendiğinin altını çizerek, ürünlerin 7 binin üzerinde  şubede satışta olacağını bildirdi.
Söz konusu ürün için tüm mecralarda tanıtımlara başladıklarına dikkati  çeken Bostan, "Anlaşma yeni imzalandı, hemen sonrasında karkas etler teslim  alındı, et tesislerinde işlendi, en yakın bölge İstanbul olduğu için geçen  cumadan itibaren İstanbul’dan başlayarak tüm Türkiye’ye yayıldı. Bu hafta sonu  tüm marketlerimizde düzenli olarak bulunur hale gelecek. Şu ana kadar yaklaşık  240 ton marketlerimize indi, satıldı ya da satılmak üzere raflarda yer alıyor."  ifadelerini kullandı.
Bostan, ESK'nin bu uygulamasını son derece yerinde bulduklarını ifade  ederek, Türkiye’nin en yaygın perakende zinciri olarak, her zaman en uygun satış  fiyatına sahip olma hedeflerinin bulunduğunu vurguladı.
Türkiye'nin 81 il, 895 ilçesinde marketlerinin bulunduğuna işaret eden  Bostan, "Böyle bir projede yer almamız son derece doğaldır. Bu çerçevede kırmızı  etin tüm vatandaşlara ulaşması konusunda ESK ile birlikte çalışıyoruz. Diğer  marketlerin de fiyat indirmesi bizim için sevindirici, her şekilde kazanan  vatandaşlarımız olacak." değerlendirmesinde bulundu.
KASAPLAR SATIŞ POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMEYECEK
Öte yandan, kırmızı et piyasasındaki sorunları masaya yatırmak ve  görüşlerini dile getirmek için Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı  Yalçındağ ve beraberindeki heyet Bakan Fakıbaba'yı ziyaret etti.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yalçındağ, et mevzusunun fiyatı  yönüyle lüzumsuz yere gündem teşkil ettiğini düşündüklerini dile getirerek,  "Vatandaşlar, dolmuşa bile ayda, ete verdiği paradan fazla para veriyor ancak tek  konumuz et fiyatları oldu. 4 kişilik bir ailenin yılda ete verdiği para 2 bin-2  bin 500 lira civarında. Ancak Türkiye'deki enflasyonun tek nedeni et fiyatları  olarak gösteriliyor." diye konuştu.
Et fiyatlarının piyasa dinamikleri ile değerlendirilmesinin daha doğru  olduğunu dile getiren Yalçındağ, "Piyasalar kendi yönünü kendi belirler, bu kadar  gündemde tutmanın kimseye bir faydası yok. Gönlümüzden geçen bütün halkın uygun  fiyattan et yiyebilmesi ancak bunun da yolu üretimin uygun maliyetlerle  yapılmasından geçiyor." dedi.
Yalçındağ, ESK tarafından marketlere temin edilen etlerin paketlenerek  satışa sunulduğuna dikkati çekerek, "Halkımız, önünde işlenen eti tercih eder,  oradan merak edip alan da olur ancak bizim milletimiz damak zevkine düşkün. Biz  de kasap esnafı olarak müşterimizin damak zevkine uygun, yerli üreticinin  yetiştirdiği hayvanlardan elde edilen etleri alıp vatandaşımıza sunuyoruz.  2010'da ithalat yapıldığında da aynı uygulamayı yapmıştık, yerli üreticinin  yetiştirdiği hayvanlardan elde edilen etlerini alıp satmıştık. Bu politikamıza  devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
ESK uygulaması dışında bazı marketlerin de düşük fiyatlardan et  satacaklarını  beyan ettiklerine dikkati çeken Yalçındağ, şunları kaydetti:
"Onlar bin kalem mal satıyorlarsa onun içerisinde etten günde 200-300  lira zarar etmeleri bir şey ifade etmiyor. Etten elde ettiği zararı diğer  ürünlerin üzerine ekleyip satabilir, bunun farkında bile olunmaz ve zararını  çıkarır. Ancak biz kasap esnafı olarak sadece et ürünleri satıyoruz. Burada da  bir tek güvencemiz var o da tüketicidir. Biz onların damak zevkine, esnafa olan  inancına güveniyoruz. Esnafa halkımızın sahip çıkacağını biliyoruz."
Yalçındağ, görüşlerini Bakan Fakıbaba'nın ilgiyle dinlediğini dile  getirerek, "Ortak noktada olduğumuz birçok yön olduğunu memnuniyetle gördük.  Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Küçükbaş hayvan üretim ve tüketiminin artırılması  gerekliliği gibi hemfikir olduğumuz konular var. Umarız bu işler düzelir ve etin  fiyatı yerine artık faydasını konuşur oluruz." dedi.
Aile işletmelerinde koyunculuğun daha fazla desteklenmesi konusunda  talepleri olduğunu ifade eden Yalçındağ, buna ilişkin de bir rapor sunduklarını,  Bakanlığın aile işletmelerinin korunması ve desteklenmesine yönelik yürüttüğü  yeni projeleri de olumlu karşıladıklarını ve desteklediklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim