Manisa Sanat Enstitüsü’nün Makine Ressamlığı Bölümü’nün ve Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu Makine Ressamlığı Bölümü’nün ilk kız öğrencilerinden ve ilk mezunlarından olan, endüstriyel mesleklerde Türkiye’nin ilk kadın teknik öğretmeni Nurcan Pala, 42 yıl 6 ay 26 günlük meslek hayatını 65 yaş haddinden dolayı tamamladı. Eşi Mustafa Pala’nın öncülüğünde 39 yıldır görev yaptığı Manisa Endüstri Meslek Lisesi’nin okul idaresi, Nurcan öğretmenin son dersinde sürpriz yaptı. Mezun ettiği öğrencilerin de hazır bulunduğu son derse Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Ermiş, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir, Şehzadeler Belediyesi Başkan Danışmanı ve Nurcan öğretmenin eşi Mustafa Pala ile okul idarecileri ve öğretmenleri katıldı.
Bir ömrünü eğitime adayan ve mezun ettiği öğrencilerle aynı okulda öğretmenlik yapan Türkiye’nin ilk teknik kadın öğretmeni Nurcan Pala için düzenlenen son ders veda programı Nurcan öğretmenin hayatının kısa bir özetiyle başladı. Fotoğraflarla desteklenen sunumda geçmişe yolculuk yapıldı. Nurcan öğretmenin eski öğrencileri onu anlatırken kimi zaman duygulandı kimi zamanda o günleri hatırlayarak kahkahalara boğuldu. Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir günün anısına Nurcan öğretmene hediye ve çiçek takdim ederken, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu da başarı belgesi vererek devletin teşekkürünü Nurcan öğretmene iletti.
“Hep güzel şeyler düşündüm”
Öğretmenlik hayatının son gününe oldukça gergin bir şekilde başladığını ancak iyi şeyler düşünerek okula geldiğini kaydeden Nurcan Pala, “Sizleri görmek çok güzel. Bu organizasyondan benim hiç haberim yoktu. Bölüm arkadaşlarım, başta Mustafa Bey’le birlikte düzenlemişler. Bir hareket olduğunu seziyordum ama herhalde diyordum okul müdürümüz gelecek, benim veda günüm. Burada oturacağız, sohbet edeceğiz idareci arkadaşlarla, öğretmen arkadaşlarla beraber olup noktalayacağız diye düşünüyordum. Böyle bir şey olacağı hiç aklıma gelmedi. Sabahleyin çok gergin kalktım gerçekten. Bugün son gün dedim ama yine de başka şeyler düşündüm, güzel şeyler düşündüm ki güzel olsun. Sonuna geldik çok şükür şerefimizle, sağlıkla, huzurla. Yaşadığımız sürece öğrencilerimiz için bir şeyler yapabilmek istedik ve başardık çok şükür. Dedim ki bugün güzel bir gün olmalı onun için moralimi bozmayayım diyerek geldim ama sizleri görünce moralim iyice düzeldi. İki kat daha sevindim. Çok mutlu ettiniz beni. Allah hepinizden razı olsun. Hepinizi görmek çok güzel bir duygu. Fazla bir şey söylemek istemiyorum. Çünkü bu duyguyu da kaybetmek istemiyorum. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum” diyerek konuşmasını alkışlar eşliğinde tamamladı.
Kaynak: iha