Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin ceza davası Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam ediyor. 5’i tutuklu 51 sanıklı davanın 20 duruşmasında mağdur ailelerin avukatları esasa ilişkin görüşlerini beyan etmeye başladı. Davada görüşlerini bildiren avukatlardan biri madenci Süleyman Sarı’nın TBMM araştırma komisyonuna verdiği ifadenin bir bölümünü okudu. Sarı’nın verdiği ifadede "Bu ocağa sabotaj yapsanız bu kadar insanı öldüremezsiniz" şeklindeki sözleri dikkat çekti.
Avukatlar ayrıca hazırladıkları raporları da mahkeme heyetine sundu. Yapılan sunumda madende 23 farklı taşeronla iş yapıldığını, bu taşeronların arasında rekabet oluşturulduğunu savundu. Taşeronlara çıkardıkları kömür üzerinden ödeme yapıldığını iddia eden avukatlar, bu yüzden taşeronların da işçilere üretim baskısı yaptığını savundu. Avukatlar ayrıca bu firmaların ’taşeron’ olarak değil ’dayıbaşı’ olarak adlandırıldığını söyledi. Ayrıca avukatlar tarafından dayıbaşıların madenin kadrolu çalışanları olduğunu ancak madene günlük mesailere gelmediğini savundu.
Avukatlar tarafından madenin havalandırma projeleriyle ilgili raporlar da sunuldu. Madende havalandırma projesinin yapılmadığını savunan avukatlar, işçilerden 272’sinin de bu nedenle hayatını kaybettiğini iddia etti.
Müfettişlerin ocağa geleceğinden haberdar olduğunu savunan avukatlar, işçilerin ifadelerine göre müfettişler gelmeden önce madende hazırlıkların yapıldığını söyledi.
Ara verilen duruşmada öğleden sonra da mağdur ailelerin avukatlarının esasa ilişkin görüşleri dinlenilecek.

Kaynak: iha