Son günlerde ülke gündeminin üst sıralarında yer alan hastaların ilaç bulama sıkıntısı günden güne artarken, sıkıntının bazı eczane ve ilaç depolarının ilaç satmadığı ve zamlı fiyatları beklediği iddia ediliyor. 29. Bölge Eczacı Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, konu ile ilgili olarak bazı TV ve gazetelerde 'eczanelerin ilaç stokladığı' dair haberler yapılmasına sert tepki gösterdi. Balı, "İlaç fiyatlandırma komisyonunun Ocak ayı başında yaptığı 'Euro Kuru' güncellemesi, piyasada ilaç sıkıntısının fitilini ateşlemiştir. Yaklaşık bir buçuk ay sonra ilaçlarda öngörülen yüzde 10'luk artış, piyasada ilaç yokluğunu da beraberinde getirmiştir. 4 TL'yi aşan Euro kuru, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde  2,1166 dan uygulanıyor. 28 Şubat 2017 tarihinde ise 1 Euro = 2,3421 olarak uygulanacak" dedi.
"FİRMA BU FİYATA SATACAĞIMA HİÇ SATMAM DİYOR"
Türkiye'nin, yerli ilaç sanayisinde yok denecek kadar az olan ve önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarda büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülke olduğuna dikkat çeken Balı, "Bu noktada iki sıkıntı var; Birincisi; Euro kurunun reel düzeyinin çok altında olması, buna bağlı olarak yabancı üreticinin ilaçlarını Türkiye’ye göndermemesi. Amiyane tabirle firma; bu fiyata satacağıma hiç satmam diyor. Özellikle yeni nesil, yeni teknoloji ile üretilen ilaçlarda çok sık görüyoruz bu durumu. İkincisi ise, Euro kur güncellemesi ile uygulama tarihi arasındaki açıklık. 28 Şubatta ki zam beklentisi de buna eklenince, Eczacılar olarak depolarda ilaç bulamamaya başladık. Her gün birçok hastamız elinde reçete ile eczane eczane gezmeye başladı.  Daha bu sürecin başında olduğumuz için elimizdeki stoklarla ihtiyaca az da olsa cevap verebiliyoruz. Süreç ilerledikçe durum daha da vahim bir hal alacaktır" dedi.
"İLAÇ SIKINTISI YETKİLİLERCE TAKİP EDİLMELİ VE ÇÖZÜLMELİ"
İlaç sıkıntısının takibinin ve çözümünün yetkililerce yapılması gerektiğinin altını çizen Balı, "Bazı TV ve gazetelerde gördüğümüz 'Eczanelerin ilaç stokladığına' dair haberleri ise üzülerek izliyoruz. Hiçbir ayrım gözetmeksizin halk sağlığına hizmet eden, insan sağlığını baş kaygısı telakki eden ve memleketin her köşesinde hizmet veren biz Eczacılara karşı bu olumsuz ve çirkin yakıştırmaları kesinlikle kabul etmiyoruz. İlaç Takip Sistemi (İTS) sistemi sayesinde, her bir kutu ilacın üreticiden son tüketiciye kadar her aşamada takibi mümkün. Sağlık Bakanlığı yetkilileri hangi depoda hangi eczanede kaç kutu ilaç olduğunu anlık olarak tespit edebilir. Firmaların depolara depoların da eczanelere ilaç yollamadığı bu dönemde, yetkilileri etkin bir şekilde sıkıntıları takip etmeye ve çözmeye davet ediyoruz. Biz Eczacılar olarak işin insan sağlığını ilgilendiren tarafındayız yani vicdani tarafında. Ancak çok uluslu şirketler işe ticaret olarak bakıyor. Piyasada bulamayıp hastamıza ulaştıramadığımız her ilaç bizim içimizde bir sıkıntı oluştururken, firma açısından '28 şubatta zamlı satacağı bir kutu ilaç' demek. Çözüm önerimiz ise; Euro kurunun olması gereken düzeye kademeli olarak arttırılması ve zam kararı ile uygulama tarihi arasında ki sürenin minimuma indirilmesi" şeklinde konuştu. Adil Bağcı
 
 

Editör: TE Bilişim