Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım’da bir kız öğrenci yurdunda meydana gelen ve 12 öğrencinin hayatını kaybettiği yangın faciası sonrası harekete geçen Manisa Elektrik Teknisyenleri Odası, Manisa ili genelinde elektrik panolarında inceleme ve araştırma gerçekleştirdi. Elektrik panolarından fotoğraflar çeken Manisa Elektrik Teknisyenleri Odası Adem Yüküm, devam edecek araştırmalarla ilgili tespitlerini açıkladı. Manisa’da yapılan araştırmalar kapsamında elektrik tesisatlarında büyük bir sıkıntıyla karşılaştıklarını söyleyen Yüküm, "Manisa ilimizde yaptığımız araştırmalarda büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya geldik. Elektrik panolarında büyük bir sıkıntı oluştuğunu, yangınlara birebir meyilli olduğunu, yangınların birebir bu tür panolardan çıkabileceğini tespit ettik. Bu panoların acilen yetkili oda kayıtlı üyeleri tarafından incelenip, rapor edilip değiştirilmesi gerektiğini bildirmek zorunda kaldık. Bu konuda yetkililerden de destek bekliyoruz. Bu çalışmanın arkasında otokontrolün iyi yapılması, ölçümlerin iyi yapılması, topraklamaların iyi ölçülmesini, evdeki elektrik kullanan dolaplar, klimalar bu tarz panolara cevap vermiyor. Yaşadığımız sürece kendi sigortamızı kendimiz yapmak zorundayız. Evimize kadar giren kablonun ince ve kalın olduğunu kimse, ben dahil ehli değilsem bilme şansım yok. Meslek erbaplarımızla bu sıkıntıların çözülebileceğine inandığımız için Manisalı halkımıza duyurmak istiyoruz" dedi.

"Böyle bir acıyı yaşamamak için tesisatları değiştirin"

Manisa’daki çalışmaları 20 gündür yaptıklarını ve devam edeceklerini söyleyen Yüküm, "Bu çalışmayı 20 gündür sürdürdük. Yaptığımız analizlerde bu sıkıntılarla karşı karşıya geldik. Yapılan işler zamanın şartlarına göre yapılmış. Geriye dönük kimseyi yargılamıyoruz. Zamanında bu binalar yapılmış bitmiş. Binaların bakımı onarımı şirketlere geçmiş. Sayaç yenilenen binalarda panoların da değişimi sağlanabilirdi. Böyle bir istek talep olabilirdi. Ama vatandaşlar bunu bilemez" diye konuştu.
Yangınların sebebinin kullanılan tesisatları evdeki cihazlarla uyumlu olmamasından kaynaklandığını sözlerine ekleyen Yüküm, Adana’da yaşanan facianın bir daha yaşanmaması için uyarılarda bulundu. Yüküm, "Bu yangınların sebebi kullandığımız tesisatların uyumlu olmaması. Bu yangınların zaman zaman çoğalacağına inanıyoruz. Bugün Adana’da, Bursa’da yarın Manisa’da olacak. Olmaması için önlem almayı, önlem almamız için de bu çalışmayı gerçekleştirdik. Bu çalışmayı daha da derinleştireceğiz. Biz ne zaman böyle bir elektrik kontağından yangın çıktığı tespit edilince, biz de uyanalım, biz de vatandaşımızı sağlıksız ortamı gezip görebildiğimiz ortamı gün yüzüne çıkaralım. Bunu en iyi şekilde değerlendirerek bu acıyı bir daha yaşamamak için bütün Türkiye, bütün iller bu mesajdan yararlansın. Bütün iller herkes aynı görevi yaparsa bunun doğru olduğunu hepimiz anlayacağız. Elektrik Teknisyenleri Odası olarak her başkan azimli bir şekilde bulunduğu ilde böyle bir manevra yaparsa doğru olduğunu kanıtlamış olacak" ifadelerinde bulundu.
Kaynak: iha