İlker KILIÇASLAN/MANİSA,(DHA)
İçişleri Bakanlığı'nın 28 Mart 2017 tarihinde tüm illere gönderdiği genelge ile toplu taşımacılıkta kullanılan taksi, öğrenci ve personel servislerine iç ve dış kamera bulundurulması zorunluluğu getirildi. Genelge doğrultusunda Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nin 20 Temmuz 2017 tarihinde toplantı yapıldı. Manisa genelinde taksiler ile öğrenci ve personel taşımacılığı yapan yaklaşık 8 bin servise iç ve dış kamera sistemi takılacak. Manisa İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Tescil ve Şube Müdürlüğü'nün bünyesinde kamera takılan araçların sürekli internet üzerinden takip edilmesi için kriz merkezi oluşturulacak. Merkezde yaklaşık 10 trafik polisi görevlendirilecek. Kararın il genelindeki 17 ilçenin Şoförler Odası'na iletildiği belirtilirken, odaların verilen kararı en kısa zamanda üyelerine iletmesi ve kamera sistemlerini bağlatması gerektiği öğrenildi. Manisa genelinde öğrenci taşımacılığı yapan taşıtların eylül ayı sonuna kadar, taksi ve personel taşımacılığı yapan taşıtların ise ekim ayı sonuna kadar online kamera sistemini bağlatması gerektiği öğrenildi.

VELİLERE MESAJ GİDECEK
Özellikle öğrenci servislerine bağlatılacak olan kamera sistemi ile velilerin çocuklarının servislere binip-binmediğini de öğrenebileceği belirtildi. Online kamera sistemi ile sürekli takip altında olacak servislerde öğrencilerin ne zaman bindiği ve ne zaman indiği konusunda velilere mesaj iletilecek. Servis ve taksilerdeki kameralar şoförler tarafından istedikleri zaman kapatılamayacak. Taşıt içerisinde ve dışarısındaki kamera sistemine şoför veya bir başkası tarafından müdahale edilmek istendiğinde oluşturulan kriz merkezine sinyal iletilecek. İletilen sinyal ile polis veya jandarma ekipleri servis taşıtına herhangi bir olumsuzluğun yaşanıp-yaşanmadığı konusunda denetim yapacak. Araç içerisinde kameranın yanında acil durum butonu da yer alacak. Bu buton sayesinde acil durumlarda polis veya jandarma ekiplerinin taşıtın bulunduğu yere hızla ulaşması sağlanacak.

SUÇLARIN AYDINLATILMASINA YARDIMCI OLMASI HEDEFLENİYOR
Kamera sistemi ile başta terör olayları olmak üzere, adli olayların araştırılmasına, delillere ve faillerine ilişkin bilgilere hızla ulaşılması hedefleniyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nin aldığı karar doğrultusunda kamera bağlatmayan taksi, öğrenci ve personel servislerinin sürücülerine ilk olarak 750 lira para cezası, ikincisinde bin 500 lira para cezası kesileceği ve üçüncüsünde ise taşıtın trafikten men edileceği öğrenildi.

Editör: TE Bilişim