Manisa’da itfaiyecilerin yaşadığı sorunları  tespit eden ve konuda araştırma yapan Demokrat Parti  (DP) Şehzadeler Belediye Başkan Adayı uğur Kıraloğlu bu sefer ilginç bir proje açıkladı. DP’nin Şehzadeler Adayı Uğur Kıraloğlu itfaiye araçlarının giremediği dar sokaklar için Yangın söndürme robotları getireceğini açıkladı.
“BELEDİYEYİ, ŞEHZADELER’İ YÖNETMEK ZEKA İSTER”
“Belediyeyi, Şehzadeler’i yönetmek zeka ister” diyen DP Adayı Uğur Kıraloğlu, “Dar sokakları, bitişik nizam  ve çok katlı evleriyle Manisa’da en önemli ve ölümcül risklerden biride;  olası bir yangın.  İtfaiyecilerin görevlerini yapmasına engel olan Manisa’nın çarpık konutlaşması, her yangın çıktığında itfaiyecilerin ve itfaiye araçlarının  yangına anında müdahalesine engel oluyor. Geniş sokaklarda işini çok rahat yapabilen itfaiye araçları ve itfaiyeciler; dar sokaklar, çıkmaz sokaklar, yolu olmayan yerleşim noktaları, ada bazı konutlar da çare olamıyor, yangına müdahale edemiyor, alevleri söndüremiyor. Bu durumda da yangın mahallindeki konutlar kül oluyor. Böyle bir durumda en önemli hayati konu yangının çevredeki diğer binalara sıçraması ve ölümlere, zehirlenmelere neden olması” dedi.
YANGIN SÖNDÜRME ROBOTU GETİRECEK
DP Şehzadeler adayı Uğur Kıraloğlu  herkesin yapabileceğini değil, hiç kimsenin düşünmediği ve ‘ne gerek var buna’ umarsızlığı ile kulak ardı ettiği hizmetlere talip olduğuna vurgu yaparak, “Biz ‘bu konuda ne yapabiliriz’ diye araştırdık ve bir çare bulduk. İtfaiye her ne kadar Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanında olsa da, biz Şehzadeler Belediyesi’ne ‘Yangın söndürme Robotları’ alacağız. Bu robotlar itfaiye erlerinin girmesinin sakıncalı olabileceği yerlerde de kullanılabilecek. Robotun üzerinde 4 adet kamera bulunuyor. Üzerindeki kameralar sayesinde 400 metre uzaktan kumanda edilebilen robot, gaz sensörleriyle ortamdaki atmosferi analiz ederek, ortamın insan sağlığına zararlı olup olmadığını tespit edebiliyor.  Üzerindeki üç eksende hareket edebilen 2 adet su monitörüyle su püskürtme özelliğine de sahip olan robot, 45 derecelik eğimdeki merdiven veya benzeri yerlere bile tırmanabiliyor” bilgisini verdi.
‘YANGIN TOPU’ FIRLATIP 2 METRE KARELİK ALANIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYOR
Yangın robotunun tam bir can kurtaran gibi çalıştığını ifade eden Uğu Kıraloğlu, “Biz insan odaklı hizmetler üretmek istiyoruz. İçinde insanın can güvenliği, huzuru ve refahı olan projeler. Bu yangın söndürme robotunu da bu yüzden düşündük. Robot 360 derece dönebilen su monitörleriyle, cephanelik yangınları, orman yangınları ve kapalı alan yangınları da dahil; her alandaki yangına müdahale edebilen robot, kurulu mekanizma sayesinde 60 metre ileriye içerisinde bir çeşit toz bulunan "yangın topu" fırlatabiliyor. Robotun fırlattığı top, ateşi gördüğü anda patlıyor ve 2 metre karelik alandaki yangını anında söndürüyor. Yangına hem gaz topu atarak, hem de suyla müdahale edebilen robot, gece görüş özelliği sayesinde yangına gece de müdahale edebiliyor" dedi.
ROBOT İTFAİYE ERLERİNİN CAN GÜVENLİKLERİNİ KORUMA ALTINA ALIYOR
Robotun yangına müdahale eden can güvenliklerinin korunmasına yönelik özelliği de olduğuna dikkat çeken Uğur Kıraloğlu, "Robot, boya ve ısı yalıtımı sayesinde de 400-500 derecedeki yangının içerisine girebiliyor ve zarar görmeden yangına müdahale edebiliyor. Bütün aksamları hidrolik sistemle hareket eden robotta kullanılan yazılım dahil, bütün elektronik ve mekanik donanım Türk malı ve yerli üretim. Bu robot aynı zamanda patlama riski olan yangınlarda da ‘yangın topları’ vasıtasıyla bu tehlikeyi nötüralize ediyor, engelliyor. Böylece yangına müdahale eden itfaiye erlerinin can güvenlikleri de koruma altına alınıyor. Bu robotla İtfaiye erlerinin yaralanmasına, yanıkların oluşmasına veya ölümlere kadar varan riskler ortadan kalkmış olacak” diye konuşarak, projesinin detaylarını anlattı.  
 

Editör: TE Bilişim