Türkiye'de son dönemlerde artan terör saldırıları, eylemleri gerçekleştiren teröristlerin, genellikle geçici olarak kiraladıkları evlerde saldırı yapacakları bölgeleri inceledikleri, saldırı planlarını buralarda yaptıkları ortaya çıktı. Bu durum, emlakçı ve ev sahiplerinin evleri kiraya verirken yeterince dikkatli davranmadığını gözler önüne serdi. Manisa Emlakçılar Derneği Başkanı Bahattin Akyüz de, Türkiye'nin zor günlerden geçtiğine dikkat çekerek ev sahiplerinin ve emlakçıların evleri kiraya verirken çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.
"TÜRKİYE GENELİNDE KONUT SIKINTISI VAR"
Manisa'da ve Türkiye'de ciddi bir konut sıkıntısı olduğuna değinen Başkan Akyüz, "Türkiye genelinde kiralık konut ile ilgili sıkıntı olduğu gibi, Manisa'da da bu sıkıntı mevcut. Tabi ki bu yabancı dediğimiz Suriye'den, İran'dan, Irak'tan, Libya'dan ve diğer taraflardan gelen mülteciler için bunlar söz konusu. Biz her zaman için çok dikkatli davranılması konusunda gerekli uyarılarımızı yapıyoruz. Kiralık evlerde sıkıntı olduğunu, dairelerin içerisindeki tahribattan tutun da, apartman içerisinde meydana gelen sıkıntılara varana kadar olumsuz durumlar söz konusu. Bazen bir kişi diye ev tutuyorlar, birden fazla kişi oturuyorlar. Biz bu durumları görüyoruz" dedi.
PARA KAZANACAKLAR DİYE EVLERİNİ…
Teröristlerin normal vatandaş gibi gelip ev kiralayabildiklerini, bu gibi durumlar karşısında emlakçılara ve ev sahiplerine büyük işler düştüğünü kaydeden Akyüz, "Bu mültecilerin içerisinde bir vatandaş gibi, bir soydaş gibi gelip terör örgütleri mensubu olduğunu öğrendiğimiz kişileri de görüyoruz. Nitekim İstanbul'da olan olaylarda gördük. Reina saldırganı, İstanbul'da 2 aylık süreç içerisinde birden fazla ev kiralayıp kaldığını öğreniyoruz. Bu gibi konularda emlak işi ile uğraşanların ve ev sahiplerinin dikkati üst düzeyde olması gerekiyor. 'Ben çok para kazanayım da, ne olursa olsun' mantığında olmamaları gerekiyor. Biz zaman zaman emlak işi yapan meslektaşlarımızla bir araya gelip onlara uyarılarda bulunuyoruz. Bu işi yaparken önceliklerinin para olmaması gerektiğini ifade ediyoruz. Bizim önceliğimiz, mal sahibinin çıkarları, kiralanan evin bulunduğu apartman sakinlerinin huzurunu, güvenini ön planda tutmak olmalıdır. Ama maalesef hem mal sahipleri, hem de emlakçılar, bazen fırsatçı davranabiliyorlar. Mal sahipleri de emlakçılar da bazen ev kiraladıkları kişiyi hiç araştırmadan, sırf ev boş kalmasın diye kiralayabiliyorlar. Bu çok yanlış bir tutumdur. Elbette maddiyatı, çıkarı, menfaati düşüneceğiz ama önceliğimiz bunlar olmamalı. Aksi takdirde kazandığımız paranın bize bir faydası olmaz. Esas olan gece kafamızı yastığa koyduğumuzda rahat uyuyabilmemiz. Vatandaşlar, sırf para kazanacaklar diye evlerini bilmeden de olsa teröristlere kiralayabiliyorlar. Her şeyi en ince detayına kadar düşünmemiz lazım. Bu tür yanlışları gördükçe, bunlardan ders çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
"KİŞİNİN HAL VE HAREKETLERİNİ, DIŞ GÖRÜNÜŞÜNÜ İYİCE İNCELEMESİ LAZIM"
Emlakçıların ve vatandaşların evi kiraya verirken nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Akyüz, "Bizler, evleri kiraya verirken genellikle referans  almayı uygun görüyoruz. Ama maalesef evi kiralayacak kişiden sabıka kaydı alma gibi bir lüksümüz yok. Kişinin hürriyeti bakımından bizim sabıka kaydı istememiz uygun olmaz. Ancak bizler evleri kiraya verdikten sonra kiracı suyu, elektriği, doğalgazı aktif ederken belediyeler böyle bir talepte bulunabilir. Emlak müşavirliği yapan meslektaşlarımızın evi kiraya verdikleri kişileri detaylıca araştırmaları gerekiyor. Kişinin hal ve hareketlerini, dış görünüşünü iyice incelemesi lazım. Ama bazı durumlar emlakçıların da gözünden kaçabiliyor. Bu gibi durumlarda mal sahiplerinin mutlaka kiracılarla birebir görüşmeleri gerekiyor. Burada muhtarlarımıza da büyük iş düşüyor. Onların da gerekli incelemeleri yapıp şüphelendikleri durumlarda emniyet mensupları ile irtibata geçmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.
HERKESİN ELİNİ, HATTA TÜM BEDENİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR
Ülke olarak zor günlerden geçtiğimizi, bu gibi durumlarda herkese büyük sorumluluklar düştüğünü söyleyen Akyüz, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "En önemli noktalardan biri de, mesela otellerde günübirlik kalan kişinin kimlik bilgileri emniyet ile paylaşılıyor. Biz de bu şekilde emniyetle işbirliği içerisinde evi kiraya verdiğimiz vatandaşların kimlik bilgilerini emniyet mensupları ile paylaşmaya hazırız. Yeter ki bizden böyle bir talepte bulunsunlar. Emniyet güçlerine yardımcı olmak, her vatandaşın görevidir. Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Burada herkesin elini, hatta tüm bedenini taşın altına koyması gerekiyor. Vatandaşların can güvenliğinin her şeyden önce gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda herkes duyarlı davranması lazım. Emlakçılar da evi kiraya verdiği insanların asıl kimliğini mutlaka görsünler. Bugün orayı yakan ateşin, yarın burayı yakmayacağının garantisini veremez. Yarın, öbür gün Manisa'da da bombalar patlamaması için, katliamlar, terör saldırıları meydana gelmemesi için herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum" 
 

Editör: TE Bilişim