Türkiye’nin 30 farklı ilinde temsilcilik faaliyetleri yürüten Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Manisa Temsilciliği dernek binasında ‘Çocuktan gelin olmaz’ eğitimi verdi.
KADEM Manisa il Temsilciliği, eğitim çalışmaları kapsamında dernek binasında Manisa KADEM Temsilcisi Uzm. Doktor Ümit Atman, Uzm. Çocuk Gelişimci Merve Solak Arabacı ve Avukat İslim Betül Polat tarafından verilen ‘Çocuktan gelin olmaz’ konulu eğitim ile dünyada çocuk istismarının en yaygın biçimi olan ‘Çocuk Gelin’ kavramını ele aldı. Çocuk gelin kavramının sağlık, psikososyal gelişim ve hukuki boyutlarıyla değerlendirildiği eğitimde çocuk yaşta yapılan evliliklerin önüne geçebilmek adına yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgiler verildi.
Derneklerinin kısa bir tanıtımını yapan KADEM Manisa il Temsilcisi Uzm. Dr. Ümit Atman, programı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediklerini belirterek, "8 Mart’ta çiçek verelim, balon uçuralım, kahvaltı edelim, yemek yiyelim ama lütfen kanayan yaralarımızı masaya yatıralım, konuşalım. Bunlar bizim gerçeklerimiz. Güllük gülistanlık değil ortalık. Çocuk istismarının da toplumda sanki masummuş gibi gösterilen bir tamlaması var, erken yaşta evlilikler. 18 yaş altı çocuklarımızı çünkü çocuk onlar, evlendiriyoruz. Bu bir çocuk istismarı ve dünyada çocuk istismarının en kabul gören adeta normalmiş gibi algılanan şekli; erken yaşta evlilikler. Çocuktan gelin olmaz, insafa gelin. 18 yaş altı, çocuk ve dünya literatürüne de geçmiş durumda bu. Çok ciddi bir konu" dedi.
“3 saniyede bir kız çocuğu evlendiriliyor”
Çocuk evliliklerinin çocuk istismarının dünyadaki en yaygın şekli olduğunu vurgulayan Atman, "Genelde 17 yaşta imza atıp evlendirdik diyorlar. Her yıl 18 yaşın altında 10 milyon kız çocuğu dünyada evlendiriliyor, sırf bizim ülkemizde değil. 10 milyon kız çocuğu. Gözünü 3 defa aç kapa, kırp, 3 saniyede bir 18 yaş altı kız çocukları evlendiriliyor. Bu dünyanın rakamları ve çalışmalarla tespit edilmiş rakamlar. O zaman önce bizim insanlara neyi öğretmemiz gerekiyor. Çocuk kimdi, çocuğun tanımını yapmamız gerekiyor. Birleşmiş Milletlerce kabul görmüş ve bizim de altına ülke olarak imza attığımız Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi var. Onun maddeleri var çocukları korumak adına. Burada, 18 yaşın altındaki her birey, kız erkek fark etmez, çocuktur diyor. 18 yaş altı bireylerin de evlendirilmesi çocuk istismarıdır. Çocuk dediğimizde ergenlik süreci dediğimiz 21-22 yaşa kadar uzayan bir süreç var. 18 yaşındaki bir bireyin büyümesi inanın hala devam ediyor. Puberta dediğimiz, o ergenlik dediğimiz süreç devam ediyor. Elinde oyuncağı olması gereken yaşta, tam gelişimini tamamlamamış sayısız birey var" ifadelerini kullandı.
Atman’ın konuşmasının ardından Uzm. Çocuk Gelişimci Merve Solak Arabacı olayın psikososyal boyutları hakkında, Avukat İslim Betül Polat da olayın hukuki boyutları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Eğitime Manisa Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürü Murat Konan ve kadın Sivil Toplum Kuruluşların temsilcileri de katıldı.

Kaynak: iha