Geliştirdiği akıllı sayaçlar, elektrik dağıtım şirketleri tarafından kullanılan son olarak İstanbul’un Avrupa yakası dağıtımını gerçekleştiren Boğaziçi Elektrik ile kaçağın yüksek olduğu bölge ve ticarethaneler için anlaşan Luna Elektronik, hızla büyümesi beklenen yeni bir alana daha gözünü dikti. Şirket geleceğin teknolojisi olarak kabul edilen elektrikli otomobillerin yaygınlaşması yolunda çözülmesi gereken en önemli sorunlardan biri olarak kabul edilen şarj üniteleri ve bunun evlerde üretilecek elektriğe entegre edilmesi için çalışma başlattı. Gazete Habertürk'ten Tahsin Akça'nın haberine göre şirket, bunun için elektrikli otomobiller konusunda en gelişmiş, dikkat çeken modelleri üreten Tesla’dan 115 bin Euro’luk (nakliye ve vergilerle 700 bin TL’ye mal olan) S100 modeli satın alarak üzerinde şarj ünitesi için çalışmak üzere İzmir’e getirtti. Luna Elektrik- Elektronik AŞ Başkanı Mustafa Karabağlı, “Tesla’yı parçalayarak şarj sistemi geliştirme ve araca entegre edilmesi konusunda Ar- Ge çalışması yapacağız. Daha sonra tabiki aracı kullanmayı da düşünüyoruz” dedi.
YENİ BİNAYI AYIRACAK
Tesla üzerinde yapacakları Ar- Ge’ye ilişkin proje çalışmalarının birkaç ay süreceğini kaydeden Karabağlı, şarj ünitelerinin ileride evlerde üretilecek elektriğe entegre edilmesine önem verdiklerini çalışmalarının önemli bir boyutunu bu konunun oluşturacağını söyledi. İzmir’de inşaatı süren fabrikalarında elektrikli araçların şarjına önemli bir bölüm ayıracaklarını belirten Karabağlı, şarj ünitelerinin AVM otoparkları, açık otoparklar gibi alanlara monte edilebileceğini ifade etti. Karabağlı, proje için, halen uzaktan sayaç okuma ve ‘smart meter’ denilen akıllı sayaçların sisteme entegrasyonu gibi konularda çalıştıkları Boğaziçi Elektrik’le bilgi alışverişi yapmak istediklerini belirtti.
FİYATI EN DÜŞÜK OLDUĞU SAATTE ÇALIŞTIR
Akıllı sayaçlarla, evdeki elektronik eşyalar birbirine bağlanacağı ve tüketicinin de sayaçla iletişimi olacağı için, elektronik eşyalar uzaktan kontrol edilecek. Akıllı sayaçlar sistemdeki yüklenme ve fiyata göre, tüketiciye fiyatın düşük olduğu saatlerde “Çamaşır makinesini şimdi çalıştır” gibi tavsiyede bulunabilecek. Karabağlı, evdeki cihazların yönetilmesi fonksiyonunun akıllı sayaç üzerinden yapılabileceğini söyledi.

 

Editör: TE Bilişim