Ege dün beşik gibiydi. İl deprem dün sabah saat 06.51’de Ege Denizi, Çanakkale açıklarında meydana geldi. Şiddeti bazı kaynaklara göre 5.3 bazılarına göre ise 5.5 olarak ölçüldü. Artı sarsıntılar gün boyunca devam ederken ikinci deprem yine aynı bölgede saat 13.58’de meydana geldi. Son depremin büyüklüğü ilkinde olduğu gibi 5’in üzerindeydi.  Bu sabah 05.24'te 5,2'lik bir deprem daha yaşandı. Sarsıntılar İzmir ve Manisa’da da hissedildi.
SALLANINCA AKLIMIZA GELİYOR
Ege Denizi, Çanakkale, İzmir ve Manisa’da gün boyunca 100’den fazla deprem meydana geldi. Sarsıntılar Çanakkale’nin bazı ilçe ve köylerini etkiledi. Bazı evler yıkıldı. Yaralananlar var ancak can kaybı yok.
Depreme ne kadar sorusu ise sallanınca yine akıllara geldi. Konuyla ilgili Manisa AKUT İl Temsilcisi Hakan Özcan çok çarpıcı tespitlerde bulundu.  Ülkemizdeki her 2 kişiden birinin afete, her 5 kişiden ikisinin depreme maruz kalmasına rağmen hala toplumun yüzde 80’inin oturduğu bölgeyi afet riski altında görmediğini ifade eden Özcan şunları söyledi: “17 Ağustos 1999’da yaşanan Marmara Depremi’nin üzerinden 17 yıl geçti. Yapılan araştırma ne yazık ki toplumumuzdaki afet bilincinin hala çok düşük olduğunu ortaya sermiştir. Ülkemizdeki her 2 kişiden birinin afete, her 5 kişiden ikisinin depreme maruz kalmasına rağmen hala toplumumuzun yüzde 80’i oturduğu bölgeyi afet riski altında görmemektedir. Ülkemizin neredeyse tamamının deprem riski taşımasına rağmen toplumumuzda ne yazık ki yüzde 14’ü bu konunun farkında. Yani vatandaşlarımızın yüzde 86’sı fay hattı üzerinde oturduklarını bile bilmemektedir.”
BİZ HAZIRIZ AMA YA VATANDAŞ? 
Hakan Özcan, AKUT olarak olası bir depremde ne yapmamız gerektiğini eğitimlerle tekrarladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, AKUT Arama Kurtarma Derneği olarak imkan bulduğumuz her zaman diliminde özellikle Kentsel Arama Kurtarma Eğitimi olarak adlandırdığımız, deprem ve enkaz eğitimlerimizi tekrarlıyoruz. AKUT ülke genelindeki 35 ekibiyle sık sık bu konuda ortak eğitimler düzenlemektedir. Yani bizler olası bir depreme karşı mümkün olduğunca hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Okullarda ve düzenlenen bilinçlendirme seminerlerinde yeni gelecek nesile Afet Öncesi, Afet Sırası ve Afet Sonrası olarak 3 ana başlık altında Afet ve Depremlere karşı bilinçlendirme seminerleri veriyoruz. Keşke bizlerden bu seminerler daha çok talep edilse ve seminer vermediğimiz hiç bir vatandaşımız kalmasa. Bu tür felaketleri halk olarak bir Japonya gibi atlatabilecek bilince varabilsek. Binalarımızı depremlere dayanıklı bir şekilde inşa edebilsek. Ailemizle ve iş arkadaşlarımızla, okul arkadaşlarımızla deprem planlamamızı hazırlamış vaziyette olsak. Her ailenin afet çantası hazır bir şekilde olması gereken yerde bulunsa. Eşyalarımızı evlerimizde muhakkak duvara veya yere sabitlenmiş olsa. Daha sigorta olarak bile hazırlıklı değiliz afetlere. Deprem sigortası zorunlu olmasına rağmen olmayan daha birçok konut olduğu araştırmalarla ortaya çıkmış durumda.” 
DEPREM ETÜT MERKEZİ VE YAPI LABORATUARINA BAŞVURUN
Manisa’da her vatandaşın oturduğu bina veya evin ne durumda olduğunu tespit etmesi gerektiğine dikkat çeken Özcan, “Manisa halkından ricam mutlaka Manisa Belediyesi’nin açmış olduğu Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarına başvurarak binalarının depreme karşı olan dirençlerini öğrensinler ve gerekiyorsa çıkan sonuca göre yapılarını güçlendirsinler. Dileğimiz bir başka 17 Ağustos’un yaşanmaması ve halkımızın afetlere ve doğal felaketlere karşı hazırlıklı ve tedbirli olmasıdır.” dedi.
 
 

Editör: TE Bilişim