Her geçen yıl Türk damat sayısının arttığı İsrail'in sınırları içende yer alan Kfar Kama köyünde, bugün itibariyle Türkiye'den gelen 12 damat yaşıyor.

OSMANLI DÖNEMİNDE YERLEŞTİRİLMİŞ
Kırım Savaşı sırasında Ruslar tarafından Kafkasya'dan sürülen Kfar Kama'daki Çerkesler, Osmanlı Devleti tarafından önce Selanik bölgesine, 1872'de de tarihi Filistin topraklarına yerleştirilmiş. Osmanlı döneminde bölgede 10 Çerkes köyü varken, İsrail kurulduktan sonra buradaki Çerkeslerin büyük bölümünün göç etmesi sebebiyle bugün bu sayı 2'ye düşmüş. O köylerden biri olan 900 haneli Kfar Kama'da 4 bine yakın Çerkes yaşıyor.

YAŞANTILARINDA OSMANLI İZLERİ GÖRÜLÜYOR
Osmanlı tarafından bölgeye yerleştirilen Kfar Kama halkı, köye gelmelerinden kısa bir süre sonra kendi camilerini inşa etmiş. İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen cami geçen yılların ardından restore edilse de minberi ve üzerindeki Osmanlı bayrağı simgesi bugüne kadar korunmuş.

TÜRKİYE İLE BAĞLAR YENİDEN GÜNCELLENİYOR
Teknolojinin gelişmesi ve uçakların yaygınlaşması sebebiyle ulaşımın kolaylaşmasının ardından Kfar Kama köyündeki Çerkeslerin Türkiye'deki soydaşlarıyla bağları özellikle 1990'lı yıllardan sonra yeniden canlanmış. Bağların yeniden canlanmasının ardından Türkiye'den buraya Çerkes kökenli damatlar gelmeye başlamış. Bugün itibariyle Kfar Kama'da Türkiye'den gelen 12 Çerkes damat yaşasa da bu köyden evlenip daha sonra tekrar Türkiye'ye dönen damat sayısı da oldukça fazla.

TÜRK DAMATLAR DİLLERİNİ ÖĞRENİYOR
Türkiye'den gelen damatlar, aradan geçen yıllara rağmen buradaki soydaşlarının dilleri Çerkesceyi muhafaza etmeyi başardığını, bu nedenle de buraya yerleştiklerinde köy halkı ile iletişim sorunu yaşamadıklarını dile getiriyor. Türkiye'nin dört bir tarafından gelen damatların arasında yeni evlenenlerle birlikte uzun yıllar önce evlenip buraya yerleşenler var.
TURİSTİK GEZİ İÇİN GELDİ, EVLENİP KÖYE YERLEŞTİ
Köyün en eski Türkiyeli damatlarından biri olan Düzceli Hayrettin Uyanık, Kfar Kama'daki Çerkes soydaşlarıyla tanışmak amacıyla 1991'de turist olarak buraya gelmiş. Kfar Kama'ya gelirken buradan evleneceğinin aklının ucundan geçirmediğini dile getiren Uyanık, planının köye geldikten sonra değiştiğini söyledi. Düzceli damat, köy halkının buradan evlenmesi için ısrar etmesi üzerine eşiyle görüşüp anlaştıktan sonra evlenerek Kafar Kama'ya yerleşmeye karar verdiğini ifade etti.
HABERLER.COM

Editör: TE Bilişim