TEB 29. Bölge Manisa Eczacı Odası tarafından Anemon Hotel’de düzenlenen Smart (Akılcı) Eczane Projesi Sürekli Mesleki Gelişim (CPD) ve Astım/KOAH Eğitim Toplantısına Manisalı eczacılar yoğun ilgi gösterirken projenin sunumu eczacı Cansu Arslan tarafından yapıldı.

27 bin eczanede aynı anda uygulanacak
Proje hakkında bilgi veren Manisa Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Komisyonu Başkanı Ecz. Koray Kaya, “Smart Eczane Projesi, TEB’in bir projesidir. Yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığımız ve yoğun emek sarf ettiğimiz bir proje. Yurt dışında ve dünyanın birçok yerinde uygulanan Farmasötik bakım başlığı altında hizmet veren eczacılarımıza yönelik bazı standartları ve kaliteyi ortaya koymaya çalışıyoruz. Manisa’nın da dahil olduğu 8 eczacı odasında pilot proje olarak başlandı. Mayıs-Ekim 2015 yılındaki 6 aylık süreçte iyi sonuçlar alındı. Hasta odaklı ve uygulamaya yönelik çalışmalardı. Kayıt altına alınan bu veriler Türk Eczacılar Birliği tarafından Sağlık Bakanlığıyla paylaşıldı. Bakanlıkta ciddi anlamda desteği dile getirdi. Böyle projelerin sürekli olmasını istiyorlar. Geldiğimiz noktada bu projeyi Türkiye geneline yaygınlaştırıyoruz. Amacımız Türkiye genelindeki 27 bin eczanede aynı sistemi hayata geçirmektir” dedi.

Öncelik astım ve KOAH
Proje kapsamında öncelikle astım ve KOAH üzerine çalışmaların yapılacağını belirten Kaya, “Bunların takipleri gerçekleştirilecek. Kullanılan ilaçların doğru kullanma metotları ele alınacak. Bu astım ve KOAH hastalıkları üzerinde bir farkındalık oluşturulacak. Zaten bunları eczanelerimizde yapıyorduk ama belli standartta, belli kalitede olması çok önemlidir. Dünyanın birçok yerinde meslektaşlarımız yaptıkları farmasötik bakım karşılığında meslek hakları edinmiş durumdalar. İnşallah gün gelecek Türkiye’de aynı başarılı elde edeceğiz. Ama ilk önceliğimiz astım/KOAH hastalarıdır. Bu süreç sadece onlarla sınırlı kalmayacak. Diyabeti, obeziteyi yani aklınıza gelen bütün kronik hastalıklarla basamak basamak uygulanacak” diye konuştu.
Eczacılar olarak ilaç konusunda uzman olduklarını ifade eden Kaya, hastaların kullandığı ilaçların kendileri için öncelikli olduğunu kaydetti. Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “İlaç ve ilaç etkileşimleri, doğru ilaç kullanımı, doğru dozda, doğru zamanda kullanmaları. Biz işin ilaç kısmıyla ilgileniyoruz. Ama en çok ölüm vakaları da ilaç kısmında oluyor. Hastalık, teşhis kısmını doktorlarımız yapıyor. Tabi ki de bunun ayırt edilmesi çok önemlidir. Bu projede doktor eczacı işbirliğini ön plana çıkarabilirsek başarılı oluruz.”
Sürekli Mesleki Gelişim ve Astım/KOAH ile başlayan Smart Projesi ilerleyen dönemlerde farklı hastalık konularıyla devam edeceği öğrenildi.
Editör: TE Bilişim