Ziyaret sırasında Vali Güvençer’e Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurettin Aytekin, Manisa Dericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kuralı ve yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.
Ziyarette; Manisa Dericiler Sitesi Yönetimi tarafından imzalanan protokol ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yapılan çalışmalar yerinde incelendi. Örnek bir deri işletmesi ve Atıksu Arıtma Tesisinde bulunan arıtım üniteleri tek tek incelenirken, dericilik sektörü ve atıksu arıtım süreci hakkında Manisa Dericiler Sitesi Yönetimi tarafından bilgi verildi.
NELER YAŞANDI?  
Dericilik sektörü; Ülkemiz tekstil sektörü için önemli bir sektör olmakla birlikte, çevresel etkilerinin titizlikle takip edilmesi gerekiyor. Manisa Dericiler Sitesi Atıksu Arıtma Tesisi; 26 Aralık 2009 tarihinde işletmeye alınmış olup atıksu numunesi analiz sonucunun uygun çıkmaması üzerine Manisa Dericiler Sitesi Yönetimine 08 Ekim 2015 tarihinde 46 bin 501 TL idari yaptırım uygulanmış, yine aynı tebligat ile istenilen standartları sağlayacak şekilde Atıksu Arıtma Tesisinin kurulmasına kadar işletmelerin faaliyetlerini süresiz olarak durdurma kararı alınmıştı. Bu karar sonrasında; Atıksu Arıtma Tesisi üzerinde revizyon, tamirat ve tadilatlar gerçekleştirilerek tekrar çalışabilir duruma getirildi. Atıksu Arıtma Tesisi’nin Manisa Dericiler Sitesinden kaynaklanan atıksuları arıtabilecek seviyede olduğuna dair Üniversite Raporu bulunuyor.
Bu çalışmalar sonrasında 23 Mart 2018 tarihinde Vali Güvençer başkanlığında; Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve S.S. Manisa Deri Sanayicileri K.S.S. Yapı Kooperatifi Yönetimi arasında atıksu arıtma tesisinin mer’i mevzuat çerçevesinde istenilen standartlarda çalıştırılması amacıyla bir protokol imzalandı. İmzalanan protokol sonrasında; söz konusu atıksu arıtma tesisinin istenilen standartlarda arıtım değerlerini sağlayıp-sağlamadığının atıksu analiz sonucu ile anlaşılabilmesi amacıyla; “Manisa Dericiler Sitesi”ndeki işletmelerin atıksu oluşumuna sebep olabilecek faaliyetleri ile ilgili ‘Faaliyet Durdurma Kararının Geçici Olarak Kaldırılmasına’ karar verilmişti.
Vali Güvençer, Manisa Dericiler Sitesi Yönetimi tarafından imzalanan protokol çerçevesinde Atıksu Arıtma Tesisinde yapılan iyileştirmeleri ayrıntılı olarak yerinde inceleyerek konu hakkında detaylı bilgi aldı. Atıksu Arıtma Tesisine giren kirli su ile Atıksu Arıtma Tesisinden çıkan arıtılmış sularda inceleme yaptı.
Vali Güvençer daha sonra, beraberindeki heyet ile birlikte Manisa Dericiler Sitesi Atıksu Arıtma Tesisinin hemen yanında bulunan Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisi inşaatını ziyaret ederek incelemelerde bulunup bilgi aldı.

 
 

Editör: TE Bilişim