Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde 4,2, Şehzadeler ilçesinde de 3,1 şiddetinde birer dakika arayla meydana gelen iki deprem korkuya neden oldu.  Birinci derece deprem bölgesi olan Manisa’da saat 14.23’te Saruhanlı ilçesinde yerin 8.3 kilometre derinliğinde 4.2 şiddetinde, 14.24’te de Şehzadeler ilçesinde yerin 7 kilometre derinliğinde 3.1 şiddetinde deprem meydana geldi. Birbirine yakın iki ilçede meydana gelen ve kısa süren depremlerde can ve mal kaybı olmazken, aynı ilçelerde saat 13.19’da da aynı anda 1.7 ve 1.8 şiddetinde iki depremin daha olduğu bildirildi.
Manisa’da 2 Nisan tarihinde Şehzadeler ilçesinde 4.3 şiddetinde, 17 Nisan tarihinde de yine Şehzadeler ilçesinde 3,5 şiddetinde deprem meydana gelmişti.
BÜYÜK DEPREM OLASILIĞINI DÜŞÜRÜYOR  
Jeoloji mühendisi Ali Aykut Ece son depremlerle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Manisa’da meydana gelen depremlerin her birinin merkezine bakmak gerektiğine dikkat çeken Ece, “Çok sık deprem olması bir anda olacak depremden iyidir. Fay hatlarında biriken enerji böylece boşalmış olur. Manisa’da son olarak meydana gelen depremler de küçük sarsıntılar şeklinde gerçekleşti. Bu aslında olası büyük bir depremin meydana gelme olasılığını düşürüyor.” dedi..  
“BURADA PÜF NOKTA…”
“Depremin olması kadar doğal bir durum yok.” Diyerek sözlerini sürdüren Ece, “Dünya döndükçe deprem olacak. Deprem olmaması için dünyanın durması lazım. Bu nedenle vatandaşın depremden değil oturduğu binadan korkması lazım Herkes bilinçli olursa korkulacak bir şey yok. İnşaatlar düzgün yapıldıktan sonra çok az hasarla geçirilebilecek bir olaydır deprem. Burada püf nokta bina ve zemindir. Bina ile zemin doğru ilişkilendirilmişse sorun olmaz. Ama Türkiye şartlarında zemin etütleri ne kadar doğru yapılıyor orda soru işareti var. Binalar nasıl projelendiriliyor? Herkesin sorumluğu var. Formalite tamamlamak için bazı şeyleri yapıyorsak o zaman o binadan herkes korksun.” diye konuştu.  
MANİSA’DA KAÇ FAY HATTI VAR?
Manisa’da bir fay hattı olduğu bilgisini veren Ece, “O da Turgutlu yolu üzerinde Hamalın Kırı’ndan başlar OBB’den devam eder. Dün iki depremin art arda olması birbirini tetiklediği anlamına gelmez. Tam merkezine henüz akmadım. Şehzadeler’de olan deprem büyük ihtimalle Manisa fayında, Saruhanlıdaki ise başka bir fay hattı üzerinde meydana gelmiştir. Art arda olması tesadüf. Depremler birbirini tetiklemez. Ancak deprem sonrası bazı tsunami gibi olaylar gelişebilir. Eksiklerimiz olduğu için sürekli deprem hurafeleriyle karşılaşıyoruz. Dua edelim yıkıcı depremler olmasın. Bilinçlenmemiz lazım. Deprem meydana gelmeden önce tedbir almalıyız. Deprem olduktan sonra bir anlamı kalmıyor.” şeklinde konuştu.
Murat Yalçın  


 
 
 
 
 
 
 

Editör: TE Bilişim